(Riješeno) ne rade mi komande [Promjena PATH-a]

selam i pozdrav,
kompajliro sam kernel prije 2 dana na ovaj 2.6.15. poslije kompajliranja mi ne rade neke komanda tipa shutdown, ifconfig itd. sta je razlog ?

hvala.

Jesi li root? Kada pišeš neke “ozbiljnije” komande trebaš biti root. To si dosad valjda naučio. Je li?

da jesam root, me fakat nece, kaze da ne moze naci komandu

Da li su zadovoljene sve zavisnosti iz ./Documentation/Changes?

e to me puno pitas ? molim te pojasni mi malo to…

Ja to radim sa:

A inace:

[quote]root@abshost:# shutdown --help
Usage: shutdown [-akrhfnc] [-t secs] time [warning message]
-a: use /etc/shutdown.allow
-k: don’t really shutdown, only warn.
-r: reboot after shutdown.
-h: halt after shutdown.
-f: do a ‘fast’ reboot (skip fsck).
-F: Force fsck on reboot.
-n: do not go through “init” but go down real fast.
-c: cancel a running shutdown.
-t secs: delay between warning and kill signal.
** the “time” argument is mandatory! (try “now”) **[/quote]

Pa, ako si znao kompajlirati kernel, kontam da ćeš znati šta te pitam… :slight_smile:

Pogledaj fajl ./Documentation/Changes, gdje je “.” označava folder od izvornog koda kernela (linux-2.6.15 ili sl.). U njemu stoji lista programa koje zahtjeva ta verzija kernela. Provjeri da li programi i njihove verzije koje imaš na računaru zadovoljavaju tu listu.
Ako te iste komande rade kada ponovo pokreneš stariji kernel, onda je najvjerovatnije do toga.

u dokumentaciji mi spominje samo prelazak sa kernela 2.4.xxx na ovaj 2.6.xx. kod mene starija verzija kernela je bila 2.6.11, tako da nista konkretno nema vezano za ovaj problem…

shutdown -r now

bash: shutdown: command fot found <— ovako mi izbaci kada pokrenem komandu

ifconfig

bash: ifconfig: command fot found

na te sam komande do sada naisao da ne rade.

Ne rade ako nisi root.

alma@dellboy:~> shutdown -h now bash: shutdown: command not found alma@dellboy:~> ifconfig bash: ifconfig: command not found

Koja je razlika?

Uradite kao običan korisnik:;

Te kao root (nakon “su -”, minus znak je obavezan, provjerite manual stranicu su komande zašto).

[code]$ su -

echo $PATH[/code]

“administratorske” komande obično se nalaze u /sbin ili /usr/sbin direktorijima koji nisu običnim korisnicima u “stazi/putanji”, tako da obični korisnici moraju date komande navesti punim imenom, npr. /sbin/ifconfig

Probajte sljedeće:

$ /sbin/ifconfig eth0 $ /sbin/ifconfig eth0 down
Prva komanda radi, jer samo pročita status uređaja
Druga vrati grešku jer nemate prava pisati po nekim datotekama …

vec sam gore spomenuo da se prijavim kao root.

aids: hvala majstore, sa /sbin/ifconfig radi kao i /sbin/shutdown.

interesuje me kako sada da to ne bude /sbin/shutdown nego samo shutdown ili ifconfig svejedno

Objašnjeno je iznad. Kao root kucaj:

[quote]makina:~# echo $PATH
/usr/local/sbin:/usr/local/bin:/usr/sbin:/usr/bin:/sbin:/bin:/usr/bin/X11[/quote]
Ako se u PATH ne nalazi /sbin onda komande koje su o tom direktoriju ne možeš pokretati bez /sbin/komanda. Provjeri šta ti piše u /etc/profile. Privremeno možeš dodati novu putanju sa:

Ako zelis trajno sacuvati nove putanje, dodaj slijedecu liniju u .bashrc fajl za odrejenog korisnika:

Hvala svima :slight_smile: :kul: