Opet jedna dosta siroka tema na koju je sigurno dosta diskutovano, ali nakon odredjenog vremena na google-u nisam uspio naci sve sto mi je trebalo.
pouzdano znam da moj Toshiba a210-19k ima bluetooth. medjutim sta god sam do sada pokusao nisam uspio da ga 100% osposobim.
prema googleu sve potrebno je vec u kernelu sredjeno…uz eventualno minimalne softwareske nadogradnje i dodavanje istih u sessions startup trebalo bi da radi kako treba.
medjutim ja uopste nevidim bluetooth icon nigdje a hcitool dev nedaje rezultate, tadkojer jos neke komande koje sam naso na googlu daju rezultate kao da bluetooth ne postoji uopste.
zadnji put sam bio na winxp koji imam kao dualboot i tamo probo instalirat drivere i software za bleutooth. to sam uspio relativno brzo i bezbolno i onda nakon restarta i ponovnog bootanaj linuxa pojavila se bluetooth icon. nakon hcitool dev ovaj put mi ej prikazan uredjaj. mislici da sam rjesio problem ugasim racunar ali sljedeci put ponovo nista kao i prvi put.
ja sam prilicno siguran da je u pitanju nesto banalno ali posto sam noob odlucio sam da se obratim ovdje.
Zvuči mi kao da imaš problema sa kill switchem. Na pojedinim laptopima je dugme za paljenje/gašenje radio uređaja (wireless i bluetooth) implementirano softverski. Driver za windows to automatski odrađuje, a na Linuxu moraš instalirati RF switch paket.
@ vedran
danas sam malo googlao na temu rfswitch-a i prije nego krenem sa pokusajem compiliranja htio sam samo pitat znas li mozda imal kakvog konflikta sa ndiswrapper-om?
Link koji si poslao nije dobar (vjerovatno si ga pastirao iz googla umjesto iz location bar-a)… Riječ “warning” sugeriše da ta poruka nije ništa bitno. Ne znam za konflikte rfswitch-a i ndiswrapper-a, ne bi ih trebalo biti ali generalno ndiswrapper driveri se znaju čudno ponašati.
Ok…recimo da sam uspio compilirati rfsiwtch…kako dalje…u README fileu postoje neke naredbe da se provjere
moduli (ili tako nesto) medjutim ni jedna nedaje rezultate nikakve.
znam da su amaterska pitanaj ali kad kucam u terminal rfswitch daje unknown command, vjerovatno nije nikakav gui niti ista slicno.
Koliko mogu vidjeti iz dokumentacije, rfswitch se aktivira komandom: sudo echo 1 > /proc/driver/wireless/radio
za paljenje wireless/bluetooth, odnosno sudo echo 0 > /proc/driver/wireless/radio
za gašenje. Najprije provjeri da li postoji fajl /proc/driver/wireless/radio. Ako ne, onda nisi dobro instalirao rfswitch. Nakon make moraš kucati sudo make install Ako make ili make install prijavi grešku, pastiraj je ovdje.
Edit: Zaboravio sam dodati, ima li tvog laptopa na spisku podržanih?
vezano za listu podrzanih laptopa - moj nije medju njima…ima jedna toshiba A serija ali ne moja.
Ovo drugo cu jos malo pokusati pa da vidim imal sanse da se napravi.
Hvala an dosadasnjoj pomoci, ako imas jos ideja odlicno, isto tako ako treba output nekih komandi reci.
pozz
btw evo sta se desi kad radim make i make install rfswitch-a
redviper@Zmago:/usr/local/src/rfswitch-1.3$ sudo make
make -C /lib/modules/2.6.24-21-generic/build SUBDIRS=/usr/local/src/rfswitch-1.3 MODVERDIR=/usr/local/src/rfswitch-1.3/tmp/.tmp_versions modules
make[1]: Entering directory /usr/src/linux-headers-2.6.24-21-generic' CC [M] /usr/local/src/rfswitch-1.3/av5100.o CC [M] /usr/local/src/rfswitch-1.3/pbe5.o Building modules, stage 2. MODPOST 2 modules CC /usr/local/src/rfswitch-1.3/av5100.mod.o LD [M] /usr/local/src/rfswitch-1.3/av5100.ko CC /usr/local/src/rfswitch-1.3/pbe5.mod.o LD [M] /usr/local/src/rfswitch-1.3/pbe5.ko make[1]: Leaving directory/usr/src/linux-headers-2.6.24-21-generic’
redviper@Zmago:/usr/local/src/rfswitch-1.3$ sudo make install
make -C /lib/modules/2.6.24-21-generic/build SUBDIRS=/usr/local/src/rfswitch-1.3 MODVERDIR=/usr/local/src/rfswitch-1.3/tmp/.tmp_versions modules
make[1]: Entering directory /usr/src/linux-headers-2.6.24-21-generic' Building modules, stage 2. MODPOST 2 modules make[1]: Leaving directory/usr/src/linux-headers-2.6.24-21-generic’
install -d /lib/modules/2.6.24-21-generic/kernel/drivers/net/wireless/
install -m 644 -c av5100.ko pbe5.ko /lib/modules/2.6.24-21-generic/kernel/drivers/net/wireless/
/sbin/depmod -a
nema errora ali nevidim nigdje /proc/driver niti neke promjene u istom.
Eh super. Hvala na povratnim informacijama.
Inače, imamo nepisano pravilo da pokretač teme postavi “[Riješeno]” u naslov nakon uspješno riješenog problema
(sad sam postavio ja)