[RIJEŠENO] NIC driver problem (ASUS P5GC-MX)

Evo instalirao sam ubuntu na 6 desktop računara sa matičnom pločom ASUS P5GC-MX međutim od svih mogućih drivera izgleda da nije podržana integrisana mrežna kartica… Jeli postoji neki generički driver i kako da ga instaliram (napominjem da nemogu izaći na internet s tog kompjutera).

Drugo pitanje vezano za ubuntu, a nadovezuje se na sve ovo… Dali uz standardne update-e ubuntu zajednica pruža i update za drivere jer ne mogu da aktiviram “zatvoreni” driver za atijevu karticu. Nije naravno neophodan, ali pitam čisto iz znatiželje.

Prvo pitanje: pošalji izlaz naredbe lspci | grep -i ethernet

ehhe :slight_smile: nemam sada pristup tim računarima, sutra ću biti pa ću pogledati… inače našao sam na ubuntu forums neke LAN drivere za ovu karticu pa ću također pokušati tako… u svakom slučaju javim se…

problem je riješen na sljedeći način…

downloadirao sam kompajlirani modul atl2.zip koji se može naći na temi

http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=429845

modul sam kopirao u /lib/modules/verzija kernela/kernel/drivers/net/

onda ide

insmod /lib/modules/verzija kernela/kernel/drivers/net/atl2.ko

ako neko ima zamjerki na moje šturo objašnjenje na engleskom jeziku je sve napisano relativno jednostavnije (gore pomenuti link)

p.s.

nakon restarta kompjutera svaki put moram loadirat ovaj modul nanovo… znači svaki put da bi aktivirao NIC kucam

insmod /lib/modules/verzija kernela/kernel/drivers/net/atl2.ko

na koji način ovaj modul mogu dodati u startup… Sjećam se da smo nekada davno editovali neke config fajlove pri rekompajliranju kernela na freeBSD, ali nisam siguran jeli to to… a i kad bi bilo ne sjećam se baš gradiva najbolje…

edituj ovu skriptu (ona se pokreće prilikom boobtanja), proberi editor po želji…

sudo vi /etc/rc.local
sudo kate /etc/rc.local
sudo gedit /etc/rc.local

pa upiši (prije ovo exit 0):

modprobe atl2

exit 0

[quote=nidla]edituj ovu skriptu (ona se pokreće prilikom boobtanja), proberi editor po želji…

sudo vi /etc/rc.local
sudo kate /etc/rc.local
sudo gedit /etc/rc.local

pa upiši (prije ovo exit 0):

modprobe atl2

exit 0[/quote]
stavio sam nije radilo… pošto sam radio update promjenila se i ova verzija kernela pa sam i tamo ulijepio atl2.ko
probao sam raditi modprobe /cijela putanja/atl2.ko nije ni to radilo…

znači mreža mi se aktivira samo kad radim ovaj insmod atl2.ko

jesi li nakon kopiranja modula u /lib/modules7… uradio depmod -a?, ako nisi prvo probaj ovo i ostavi modprobe atl2, a ako jesi onda probaj u onu skriptu umjesto modprobe atl2 ubaciti to što inače napišeš tj. punu putanju

insmod /lib/modu…
exit 0

[quote=nidla]jesi li nakon kopiranja modula u /lib/modules7… uradio depmod -a?, ako nisi prvo probaj ovo i ostavi modprobe atl2, a ako jesi onda probaj u onu skriptu umjesto modprobe atl2 ubaciti to što inače napišeš tj. punu putanju

insmod /lib/modu…
exit 0[/quote]
hm… nisam siguran da razumijem ali sam u ovaj rc.local ubacio insmod atl2.ko i starta karticu kako treba… jeli potrebno da ipak uradim ovo što si ti rekao ili je ovako ok? Pitam zato što sad nebi nešto htio pobrkat :slight_smile: hehehe

hmm, vidi, kod mene nema šanse da kad iz konzole kucam npr insmod rt61.ko (jer treba put do .ko file-a)

[code]sudo insmod rt61.ko
insmod: can’t read ‘rt61.ko’: No such file or directory

sudo insmod /lib/modules/2.6.20-15-generic/kernel/ubuntu/wireless/rt2x00-legacy/rt61/rt61.ko[/code]
i fakat ne znam kako je to kod tebe proradilo, haj ti probaj ovaj “regularni” način pa vidi hoće li raditi…

[quote=nidla]hmm, vidi, kod mene nema šanse da kad iz konzole kucam npr insmod rt61.ko (jer treba put do .ko file-a)

sudo insmod /lib/modules/2.6.20-15-generic/kernel/ubuntu/wireless/rt2x00-legacy/rt61/rt61.ko[/code]
i fakat ne znam kako je to kod tebe proradilo, haj ti probaj ovaj “regularni” način pa vidi hoće li raditi…[/quote]
po nekoj logici nebi trebalo da ovo ima ikave veze sa direktorijem ali probaj ga staviti u ispravan folder ja sam recimo stavljao gdje mi je rečeno na ubuntuforums …/kernel/drivers/net/… kad uradim insmod jednostavno mi upali karticu, preuzme mrežne postavke i online je…

[quote=nidla]hmm, vidi, kod mene nema šanse da kad iz konzole kucam npr insmod rt61.ko (jer treba put do .ko file-a)

i fakat ne znam kako je to kod tebe proradilo, haj ti probaj ovaj “regularni” način pa vidi hoće li raditi…[/quote]
sudo insmod rt61.ko hm… jeli se u konzoli nalaziš u pravom direktoriju? ja uđem kao root i kucam

insmod /putanja/rt61.ko :S

[quote=nidla]jesi li nakon kopiranja modula u /lib/modules7… uradio depmod -a?, ako nisi prvo probaj ovo i ostavi modprobe atl2, a ako jesi onda probaj u onu skriptu umjesto modprobe atl2 ubaciti to što inače napišeš tj. punu putanju

insmod /lib/modu…
exit 0[/quote]
radi i ovo :wink:

znači može pod riješeno :slight_smile: samo bi trebalo izmjenit naslov u nešto poput ASUS P5GC-MX: NIC problem

For a record:
Da ne bi bilo zabune, radi meni “isnmod” kad sam u direktoriju u kojem je .ko ili ako navedem putanju do njega… a modprobe radi iz bilo kojeg dir-a, pod uslovom da je modul ubačen u /lib/modules/$(uname -r) i da je odrađen depmod -a. što je i “normalna” situacija, nejse, drago mi je da je problem riješen.

koliko se ja sjećam bilo je xorg-driver-fglrx u updates repositoriju, mada odavno koristim najnovije ati.com driver i zapakujem ih u .deb

znači da idem na ATI-evu stranicu odnosno nVIDIA-inu kad je u pitanju drugi komp :)… malo me strah dirat u to… štaću ako zeznem nešto :slight_smile: