(RIJESENO) PCLinuxOS internet

cao, trebao bih malu pomoc. Nadam se da sam na pravom mjestu na forumu. Naime, instalirao sam PClinuxOS 2007 ali ne znam kako namjestiti internet (a nisam vjest sa koristenjem linuxa, konekcija koju imam preko WINDOWS XP radi). Da li mi neko moze pomoci oko internet konekcije, kako da to uradim.
Konektovan sam preko Logosoftovog kablovskog modema.

usb ili ethernet?

koristim ethernet konekciju.

kao root u terminalu/konzoli ukucaj pppoe-setup, unesi trazene podatke kada se to zavrsi kucaj pppoe-start, ako prodje bez gresaka trebao bi biti na netu, ako i dalje nemas izlaz kucaj pppoe-status pa copy/paste output oDJe da vidimo o cemu se radi.

zdravo,
uradio sam pppoe-setup i pppoe-start. sve je proslo OK i pokazuje mi da imam konekciju. Medutim kada probam da otvorim bilo koju stranicu na mozili pokazjue mi da nemam pristup internetu.

ne razumijem zasto mi ne radi browser a pokazuje mi da sam uspjesno konektovan???(isto tako ne mogu downloadoveti nikakav update paket za PCLinuxOS pa mi je to znak da konekcija ne radi).

ovo je output sa pppoe-status:

Congratulations, it should be all set up!

Type ‘pppoe-start’ to bring up your PPPoE link and ‘pppoe-stop’ to bring
it down. Type ‘pppoe-status’ to see the link status.
[root@localhost ~]# pppoe-start
… Connected!
[root@localhost ~]# pppoe-status
pppoe-status: Link is up and running on interface ppp0
ppp0 Link encap:Point-to-Point Protocol
inet addr:85.158.33.177 P-t-P:217.75.207.208 Mask:255.255.255.255
UP POINTOPOINT RUNNING NOARP MULTICAST MTU:1492 Metric:1
RX packets:7 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:4 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:3
RX bytes:324 (324.0 b) TX bytes:67 (67.0 b)

pokusaj ping-at lol-ov dns server, ako vraca reply a npr. google.ba ne vraca onda u /etc/resolv.conf unesi

pa onda pokusaj da izadjes na net

BO hvala na pomoci. Uspio sam namjestiti konekciju i sada tipkam sa PCLinux-a :).

Evo sta sam uradio , nadam se da ce pomoci nekom drugom ko pokusa koristiti ovu verziju:

u terminal windows-u :pppoe-setup i onda pppoe-start da se namjeste settings.
onda opcija u kompjuter settingu: configure settings,network and internet,set up new network and interface, DSL (i zavrsiti wizard).
znaci trik je bio da se poslije pppoe-setup i pppoe-start opcija u terminal window-u, uradi sistem setting izmjena i napravi DSL konekcija.

iako ja koristim kablovski modem ovo je uspjelo. pa ako ko moze ponuditi bolje rjesenje - super. a nadam se da ce i ovo za sada pomoci. :).

Nidje veze… nisi s tim rjesio problem. Vjerovatno si mogao samo uraditi taj drugi korak sa DSL konekcijom.

postujem tvoja misljenje amare. ja sam amater u linuxu, ipak ovo je nacin na koji sam napravio konekciju a koristim kablovski internet kao sto sam vec gore rekao. u svakom slucaju hvala svima na komentarima i pomoci.

U verziji DrakConnect koja je bila u Mandriva 2008.0 i moguće u toj verziji PCLinuxOS bio je bug da se prvo mora iskonfigurisati i pokrenuti ethernet interface, pa se onda može konektovati na DSL.