Pokusam od jednog starog racunara napraviti firewall. kao zamjenu za postojeci uredjaj (za slucaj kvara)…
Problem mi predstavljaju postavke koje bi trebale omoguciti pinganje.
Postavka je slijedeca:
(po mom tumacenju, trebala bi da omoguci ping ka i sa adrese 172.16.5.30 tj, echo-request & echo-reply (portovi 8 & 0)
$IPTABLES -A INPUT -p icmp --icmp-type 8 -s 0/0
-d 172.16.5.30 -m state --state NEW,ESTABLISHED,RELATED -j ACCEPT
$IPTABLES -A OUTPUT -p icmp --icmp-type 0 -s 172.16.5.30
-d 0/0 -m state --state NEW,ESTABLISHED,RELATED -j ACCEPT
$IPTABLES -A OUTPUT -p icmp --icmp-type 8 -s 172.16.5.30
-d 0/0 -m state --state NEW,ESTABLISHED,RELATED -j ACCEPT
$IPTABLES -A INPUT -p icmp --icmp-type 0 -s 0/0
-d 172.16.5.30 -m state --state NEW,ESTABLISHED,RELATED -j ACCEPT
Iako nije prikljuceno nista na komp, mislim na kablove, ukoliko ispravno radi trebalo bi barem da izbaci “destination unreacble…” ili nesto slicno. Medjutim, konstantno dosadjuje sa “ping: sendmsg: operation not permitted”.
Prijedlozi, misljenja, ideje?
P.S.
od guglanja na ovu temu mi se pocinje povracati…
[quote=Adis]## dozvoli ping
iptables -A INPUT -p ICMP -s 0/0 --icmp-type 8 -j ACCEPT
iptables -A INPUT -p ICMP -s 0/0 --icmp-type 11 -j ACCEPT
8 i 11 su tipovi ICMP paketa koje koristi ping komanda.[/quote]
Ovo me malo buni: http://en.wikipedia.org/wiki/Internet_Control_Message_Protocol
IPTables ce prihvatiti kao argument --icmp-type echo-request & echo-reply itd…
Da li ICMP timer potreban (ukoliko je tacan ovaj clanak na wikipediji)?
Samo da napomenem da sam prikljucio komp sa tom ip adresom i da je komp u stanju pingati eth2 (interface na koji je prikljucen) ali kada se pinga sa firewall-a ping “ne izlazi” iz firewall-a tj, dobijam gornji ispis…
Predpostavljam da je sada problem rutama, s obzirom da imam vise interfejsa a nemam default gateway?
Usput, zna li neko gdje CentOS 4.4 drzi conf file za rute?
Na netu (a i CentOS conf fajlovima npr. /etc/sysconfig/network-scripts/ifup-route) obicno upucuju na /etc/sysconfig/network-scripts/route-eth0 (ili 1,2) koji kod mene na sistemu ne postoje. Probao sam ih napravit rucno ali bez uspjeha. Moze li neko postati jedan cat /etc/sysconfig//network-scripts/route-eth0 ili me uputiti kako dalje?