[RIJEŠENO] Podešavanje displaya

Pozdrav!!!
Imam jedan problem. Iz opcije za podesavanje displaya sam otvorila opciju “color”, odatle sam iz padajuceg menija kliknula na jednu od opcija posle cega je zatrazeno da restartujem X server sto sam i uradila. Sada mi je ekran trobojni. Moze li neko da mi pomogne?

mozes li nam reci o kojoj distribuciji se radi ?
a mozes li opet doci do te opcije pa vratit na staro ?

Prvo, hvala na odgovoru.Drugo, totalni sam dunster sto se linuxa tice, samo znam da je kubuntu:)
Ne mogu da dodjem nikako jer su mi na ekranu dve debele linije, jedna zelena a druga crna:(
Pokusavala sam iz recovery moda, upisala sam /etc/X11/xorg.conf, ali je pisalo : Permission denied.

Huh, ovaj problem je prilicno gadan za pocetnike. Sve sto ima veze sa Xom je gadno. Uglavnom, trebas to udariti sa

Problem je sto trebas poprilicno poznavati ovaj file. Mozes li tacno reci, koje “color” i koja opcija pa da ti tacno mozemo reci sto trebas raditi…

Tesko pitanje. Znam da sam isla na display settings pa na kartici color kliknula na jednu od opcija ali ne mogu nikako da se setim kako je glasila, pre toga je bila recomanded opcija. Pokusala sam sa sudo vi /etc/X11/xorg.conf ali nece, command not found. Zalosno!! Pre nedelju dana je instaliran, a ja radoznala, cackam gde mi nije mesto. Nema veze. Cini mi se da ja sama ne umem da popravim stvar. U svakom slucaju hvala.

sudo pico /etc/X11/xorg.conf

Hoces moj xorg.conf da ti postavim? :smiley:

Aj da pokusamo.

morat ces im reci koja ti je graficka i koji je monitor :wink:

inace, ja imam veoma losa iskustva sa auto-editiranjem ubuntu/kubuntu xorg fajla od strane sistema. i sam sam nedavno zeznuo X-e nakon sto sam htio promijeniti graficku karticu (sto je inace pace of cake), ali nakon toga se X-i jednostavno nisu htjeli dignuti. inace, ovo nisam dozivio pa slobodno mogu reci 5 godina.

[quote=amar-ze]sudo pico /etc/X11/xorg.conf

Hoces moj xorg.conf da ti postavim? :D[/quote]
Bingo!! Uspela sam da udjem u file ali sam se malo zbunila. Izmedju ostalog jedna od opcija je:“If you have edited this file but would like it to be automatically updated again, run the following comand:sudo dpkg-reconfigure-phigh xserver-xorg”. Mozda da pokusam s ovim? A sto se graficke tice tu vam ne mogu pomoci, na znam, ne znam :frowning:

Ah, da zaboravila sam!! Upucena osoba mi je preporucila da idem na Screen pa na DefaultDepth da ukucam 24 pa da restartujem X server, ali nisam pronasla Screen sekciju

mislim da je najlakse da ti copy/paste sadrzaj svog xorg fajla :wink:

Htela sam ali nece da se otvori, ukucala sudo pico/etc/X11/xorg.conf i comand not found.
Mozda ipak da mi, kao sto je amar-ze predlozio, postavi svoj xorg.conf ?

Na novijim distribucijama možeš izbrisati /etc/X11/xorg.conf, automatski će se kreirati konfiguracija koja sigurno radi (npr. za 17’’ monitore, rezolucija 1024x768, osvježavanje 60Hz)

dpkg-reconfigure mi također izgleda kao dobra ideja za detaljnije uštimavanje …

Kako da izbrisem?

sudo dpkg-reconfigure xserver-xorg

probaj ovo :wink:

Probala i … radi!! :smiley: Ljudi, hiljadu puta hvala, zivi bili isto toliko :clap:

Eh super! Moderatori, zna se sto vam je ciniti :smiley: :smiley:

Da li da prebacimo u Ubuntu/Kubuntu/Gubuntu sekciju?

slozio bi se stim, jer je problem rijesen na nacin koji odgovara tim distribucijama…