[RIJEŠENO] Pomoc - free zone

Pozdrav linuxasi :smiley:

Odlucio sam da predjem na linux sa Windowsa i evo instalirao sam Ubuntu iako sam imao namjeru da prvo instaliram SuSe ali posto ga nisam instalirao dok sam bio na Win-u sada ne znam kako da ga skinem preko Ubuntu-a ali naravno preko free zone pa me zanima da li je moguce iz Linuxa - Ubuntu skidati preko free zone?

Imao sam jos toga pitat ali zaboravih… ako se sjetim napisat cu :stuck_out_tongue:

Sry sto prije toga nisam pretrazio forum jer vec ima rjesenje ovog foruma na forumu :slight_smile:

Nego sad se sjetih sta me jos zanima oko Ubuntua.

Ne znam kako da instaliram aplikacije jer mi izbacuje ovo:

Takodje kada skidam neke programe (Opera…) skida mi ih u .deb formatu koji mi uopste ne prepoznaje.

system->administration->synaptic…ili da se stelis malo u konzoli “sudo apt-get install ime_paketa”…obavezno ukucaj u konzolu “man apt” da naucis malo o apt-get…samo lagano i strpljivo…a sto se tice .deb paketa…za pocetak sljedeca naredba ce ti posluziti…sudo dpkg -i ime_paketa.deb…pozdrav…

p.s.
takodje za svaku ovdje navedenu komandu imas “man” stranicu,pa se malo pozabavi tim…
eh da…easylinux.info/wiki/ubuntu je stranica za tebe…

Meni fakat mrsko opet pisati sve to za freezonu.Pogledaj malo na bihnet forumu pod Free zona napisao sam neki dan