Eh ovako u posljednju godinu dana sam koristio linux kubuntu i windows paralelno…prije neki dan bio sam primoran da instaliram novu instalaciju windowsa i kao sto je i logicno ukinuo mi se GRUB i sad automatski prebacuje na windows…i da rijesim problem malo procackam na internetu i uradim slijedece:
pokrenem live CD
mountujem linux sa diska
pomocu komande chroot se logujem na linux na disku
i onda kad dolazi kljucna komanda grub-install /dev/sda on mi prijavi da /dev/sda nije blok disk
eh ovako…ja mislim da mi je problem u tome sto mi je disk RAID i da ga GRUB ne moze prepoznati ili bilo sta…posto nisam mogao da nadjem bas najbolje rijesenje na internetu obracam se vama…mozda sam bio nejasan u pitanju ali sam 99 posto siguran da je problem u RAIDu…i dok cekam na odgovor koristit cu windows…pokusao sam razne varijacije na temu i nadam se da ce ujutro biti bolje tj. da ce se nesto rijesiti kao sto to biva kod kompjutera samo od sebe…laku noc i hvala unaprijed
chroot-anje je bilo karakteristicno za LILO.
ovako sam ja svoj grub povratio neki dan
Logiram se u LiveCD, mountiram / particiju i odem u konzolu pa kucam
grub
find /boot/grub/stage1 //da ti pokaze gdje ti je boot
root (hd0,5) //prema gornjim podacima
setup (hd0,5)
quit
Ukoliko imaš RAID koji je kontrolisan od strane Linux-a onda nakon sinhronizacije istog (dakle, nakon što instaliraš grub na oba diska) treba da izvršiš resize2fs na sve particije.
stanite ljudi , sta bulaznite, ako cojk vidi kompletan RAID sa live cd-om , onda je uredu, nije software.ski nego hw raid , i ono rjesenje od Emx-a ce mu pomoc…
[quote=Emx]Pošto si rekao da ti GRUB na Kubuntu particiji radi, pokreni LiveCD i uradi sljedeće:
Mount-aj tvoju Kubuntu particiju negdje (/mnt/sda2 ili sl).
…
Što će instalirati grub na /dev/sda (u MBR) a postavke će biti prema onim sa tvoje Kubuntu particije.[/quote]
znaci mogao je ovo uraditi i preko grub konzole??
chroot pa grub-install radi sasvim ok, kao što radi i lilo, ali je problem što su na pojedinim livecd distribucijama nešto pobrkali pa /dev filesystem nije funkcionalan iz chroota (što je totalni idiotizam). RAID ili ne-RAID, poruka da /dev/sda ne postoji znači da je sistem broken… (osim ako se koriste PATA diskovi ;)).
Volio bih da mi neko sada ukaže kako se to rješava tom-i-tom naredbom
Eto zavrsi i ovaj jos jedan moj problem sa linuxom…EMX hvala ti na pomoci i izgleda da je to rjesenje najbolje…sinoc sam napravio gresku sto sam chroot radio na particiji a izgleda da ne podrzava sda diskove chroot sto kaze vedran…uglavnom je uspjelo ono EMX-ovo rjesenje i hvala puno jos jednom