[RIJEŠENO] Power down

šta trebam uraditi da se slack sam ugasi nakon shutdown -h now, tj. softwerski, a ne da ga moram gasiti pritiskom na “power”?

Adise & Tuzlaci, od vas se najviše očekuje lol

ps:

V10.2 nema k3b po defaultu?

Pa kucaj komandu poweroff umjesto shutdown-h now, tako sam ja radio i riješio problem.

mislio sam da ima neki parametar da se proslijedi kernelu…

Ja mislim da moraš negdje i nešto editovati da bi to proradilo. Ako ti nije mrsko malo pretraži ja mislim da sam pročitao na forumu ovdje ili negdje ne sjećam se ili čekaj da ti neko odgovori :slight_smile:

Eh, taj problem imam i ja…al cu ga sutra rijesiti…taj problem je ACPI problem…tacnije ti nebi mogao reci kako se rjesava…posto…neznam…al ovo sto je EmX rekao…mogu ti reci da smo nas dvojica pokusavali i uspjelo nam…al jedanput…i kad ugasimo i opet upalimo racunar sve se vrati na staro…znaci opet moram na gumb da pritisnem…

izvinite, ako je ovo spam…:smiley:

Ko j’ rek’o … Zekko rek’o :slight_smile:

Da, problem je u APM (mislim da se tako zove) i rjesava se (re)kompajliranje kernela i ukljucivanjem ove opcije :wink:

Poz,

UM

P.S. Valjda nije problem sto je rjesenje dao lukavcanin umjesto tuzlaka :stuck_out_tongue: :smiley:

Imao sam sličan problem na Gentoo-u. Pogledaj koja ti je verzija ACPI instalirana. Ako je neka starija, potraži novi paket i instaliraj. Tako sam ja rješio problem.

btw. POWEROFF ne radi

još malo čekam na ostale…

Ukompajliraj ACPI i APM ( ako imas, stari racunari) direktno u kernel, ne kao module, i napravi u /etc/rc.d da se prilikom boot
pokrecu slijedece skripte rc.acpid i rc.apmd (chmod +x rc.skripta)

Pozdravi

ili izvrsi ovo kao root:

echo “/sbin/modprobe apm” >> /etc/rc.d/rc.local
/etc/rc.d/rc.local

i onda fino shutdown -h now
ili halt -p

Jah

[quote=maher_]ili izvrsi ovo kao root:

echo “/sbin/modprobe apm” >> /etc/rc.d/rc.local
/etc/rc.d/rc.local

i onda fino shutdown -h now
ili halt -p

Jah[/quote]
to je to, hvala

Hm, na Debianu, sve sto sam uradio jeste da instaliram acpid paket ako zelim da ugasim racunar pomocu gumba na kucistu, a inace ide i turn off computer opcija u logout prozoru kod kde-a i gnome-a ako koristim gdm, doduse to su sve svjeze verzije pomenutih programa. Nema potrebe za kompajliranjem bilo cega.

a) Da zaključimo. Na Slackware Linuxu je po defaultu uključen ACPI, ako ne radi softversko gašenje računara, treba probati koristiti APM. Oboje je u defaultni Slackware kernel (2.4.x) uključeno u obliku modula. Evo i relevantnog dijela init skripte (/etc/rc.d/rc.M)

[code]# Start APM or ACPI daemon.

If APM is enabled in the kernel, start apmd:

if [ -e /proc/apm ]; then
if [ -x /usr/sbin/apmd ]; then
echo “Starting APM daemon: /usr/sbin/apmd”
/usr/sbin/apmd
fi
elif [ -x /etc/rc.d/rc.acpid ]; then # otherwise, start acpid:
. /etc/rc.d/rc.acpid start
fi[/code]
Ako ni to ne pomaže, možda budete imali više sreće sa novijim acpi paketom i/ili novijom verzijom kernela (2.6 serija)

b) Aldine, k3b-a nema u defaultnom izboru paketa, no možeš ga potražiti na ftp-u (‘extra’ repozitorij) , ili ako voliš kitchen sink pristup ima i na www.linuxpackages.net (al ti treba još dodatnih paketa)

P.S.
Btw, ponovo ću zamoliti sve da se uzdrže od besmislenih komentara tipa “na onoj drugoj distro se to radi ovako ili onako, teže ili lakše”. Hvala.

P.P.S.
Bez komentara na P.S. Ostanimo na topicu.

[quote=Adis]a)
b) Aldine, k3b-a nema u defaultnom izboru paketa, no možeš ga potražiti na ftp-u (‘extra’ repozitorij) , ili ako voliš kitchen sink pristup ima i na www.linuxpackages.net (al ti treba još dodatnih paketa)[/quote]
našao sam ga na slackware.org…/extra…

volim kada treba skinuti jedan fajl pa barem on bio i “veći” nego se peglati sa 1001 dependencies… nije loše, oduševljen sam KDE-om, volim kad dođe u izvornom look-u

BTW. instalirao sam ga i sa bareacpi.i kernelom i opet se nije gasio sa shutdown -h now stana na Power down…

Slack mi malo po malo prelazi u “primarnu distro” hehe

http://wiki.linuxquestions.org/wiki/Slackware-FAQ

mada maher_-ov “lijek”–> modprobe apm, radi… ali reko samo da dodam još nešto…

problem rijesen (Power Down):

1. prilikom boot-a instalacije, odabrao bareacpi.i (ovo sam radio prije ali me “izradilo”)
  2. na onom dijelu kada opet pita koji kernel odabrati umjesto “skip-a” odabrao sam sa cdrom-a i nasao bareacpi.i

note:
ovaj 2. dio je prava “navlakuša” jer kaže ako želim kernel sa kojim sam prošao instalaciju - treba da odaberem skip (što uglavnom radim), iako sam na pocetku same instalacije kucao bareacpi.i, ako skipujem on instalira bare.i!

ps:
kada se uzme test.26 onda shutdown radi ok, jer je acpi već built… ili ako se kompajlira “svoj” kernel samo podesiti podršku za acpi i nema problema…probao, radi.

pps:
ja još nešto, na ovom 2.4 kada koristim k3b - bilo za pisanje ili očitavanje nastaju ogromni “grčevi” lol sistem je maximalno opterćen jedva se pomjera čak i miš…
probavao sam sa append=“hdd=ide-scsi hdc=ide-scsi”, ništa opet po starom rekao bih da je do moje konfiguracije (slow cpu) da ne znam da moze na ostalim distro odnosno kernelima 2.6

evo i sam čovjek kaže na 2.6 radi (ko zmaj!)

[code]# *** THIS IS LOADED BY DEFAULT FOR 2.4.x KERNELS ***

Note: this should no longer be needed to burn discs with 2.6.x.

SCSI emulation support. This will provide SCSI host adapter emulation

for IDE ATAPI devices, and will allow you to use a SCSI device driver

instead of a native ATAPI driver. This is useful if you have an ATAPI

device for which no native driver has been written (for example, an ATAPI

PD-CD or CD-RW drive); you can then use this emulation together with an

appropriate SCSI device driver. Note that this option does NOT allow you

to attach SCSI devices to a box that doesn’t have a SCSI host adapter

installed. Also, you’ll need to exclude your CD-RW from being grabbed by

the normal ATAPI driver by passing a flag to the kernel at boot time.

If you’re using LILO, add this: append=“hdc=ide-scsi”

Replace “hdc” with the appropriate device name.

if cat /proc/sys/kernel/osrelease | cut -f 1,2 -d . | grep -w 2.4 1> /dev/null 2> /dev/null ; then
/sbin/modprobe ide-scsi
fi[/code]

a može i ovako, uncomment…

/etc/rc.d/rc.modules

APM support

APM is a BIOS specification for saving power using several different

techniques. This is mostly useful for battery powered laptops.

/sbin/modprobe apm

Ne. Na 2.4.x je samo APM ukljucen kao modul. ACPI se mora dokompajlirati.

DMA ukljucen ?

Ne. Na 2.4.x je samo APM ukljucen kao modul. ACPI se mora dokompajlirati.

DMA ukljucen ?[/quote]
ma dma je ok, nego to je do 2.4 kernela na 2.6 radi extra… ma ovo mi je bio “nekad” problem, samo sada dopisujem da ako neko bude imao problema procita “howto” lol

root@darkstar:~# hdparm /dev/hdc
/dev/hdc:
IO_support = 1 (32-bit)
unmaskirq = 1 (on)
using_dma = 1 (on)
keepsettings = 0 (off)
readonly = 1 (on)
readahead = 8 (on)
HDIO_GETGEO failed: Invalid argument
root@darkstar:~# hdparm /dev/hdd

/dev/hdd:
IO_support = 1 (32-bit)
unmaskirq = 1 (on)
using_dma = 1 (on)
keepsettings = 0 (off)
readonly = 1 (on)
readahead = 8 (on)
HDIO_GETGEO failed: Invalid argument
root@darkstar:~#

“HDIO_GETGEO failed: Invalid argument”

Nebulozno rjesenje: http://linuxfromscratch.org/pipermail/blfs-support/2002-June/023865.html :slight_smile:

ma dma je ok, nego to je do 2.4 kernela na 2.6 radi extra…

Koji je chipset ?