[RIJEŠENO] Pptp vpn routing

Hajmo ljudi, ako neko zna u cemu je kvaka nek’ mi kaze, jer sam nacisto popi****dio. Dakle, ovako stoje stvari: U pitanju je Fedora 12. Napravio sam pptp vpn konekciju (kroz network manager) na koju se uspjesno nakacim i radi ping vpn servera (pingam na njegovu lan adresu). E sad, problem je sto je moja lokalna mreza tipa 192.168.1.xx, ali je i lokalna mreza na koju se kacim isto 192.168.1.xx. Kada dodam rutiranje na svoju vpn konekciju (192.168.1.0/24 dev ppp0), uspijem doci do drugih racunara na udaljenoj mrezi. Medutim, to traje nekih 10-15 sekundi nakon cega nemam pristup nicemu (ne radi ni moj lan, niti mogu pingati vpn server), mada sam jos uvijek nakacen na vpn.
Ima li ko kakvih ideja, preporuka …

Pa sam si dao odgovor, ne mogu ti obje mreže imati isti set adresa.

Možeš ovako probati: dodati statičku rutu do tvog lokalnog gateway računara preko eth0 (npr. 192.168.1.1).
route add 192.168.1.1 eth0

Istina u tom slučaju nećeš moći pristupiti računaru sa tom adresom na “udaljenoj” mreži. Mora postojati jedinstvena ruta do svake IP adrese, ili lokalna ili udaljena, u suprotnom kako će sistem znati da li npr. “ping 192.168.1.1” ide preko jednog ili preko drugog interfejsa? Takođe može biti problema sa tajmingom ako ti u međuvremenu pptp koenkcija pukne a može i raditi.

ja nesto kontam, zasto ne bi promijenio set ip adresa za svoju lokalnu mrezu. recimo za svoju lokalnu izaberes 192.168.2.0/24, a vpn kako jeste. rascistilo bi zavrzlamu.

Vedrane, hvala na informaciji. Nedostajala je staticka ruta do mog gateway-a. Sad radi ko doxa. Pozdrav.