[RIJEŠENO] Problem poslije instalacije source kernel-a

Kompilirao sam linux-2.6.24.4 kernel, i sada su problemi sa driverima, nvidiom, alsa itd…
Moram li sada sve drivere posebno instalirati i izbaciti stare ili sam gresku napravio prilikom kompilacije?

Inace, kad god rekompajliras kernel moras reinstalirat nVidia drivere. Za alsu, ako si i nju kompajlirao onda moras i nju.

Alsa i Nvidia bile su default sa Ubuntu-a, sada sam kompajlirao nvidiu, alsa-driver i gspcav1 za webcam.
Problem je bio sto na beti Hardy-ja nakon upgrade nije radio kernel kako treba na “2.6.24.16” , problemi sa hal, ethernet kartom i audio driverom, zato sam potrazio alternativu.
Da i zato sam se pitao zasto ne rade Ubuntu-ovi driveri i nakon reinstalacije paketa?

mislim da je maher_ za ovo pitanje “maher” :slight_smile:

btw
driver (za neki hardware) mora biti kompajliran sa headerima kernela koji je trenutno podignut (uname -r) , ne možeš koristiti driver sa 2.6.15 na 2.6.14 ili 2.6.16 verziji kernela)

p.s.
zagooglaj negdje ćeš naći kakao kompajlirati kernel i napraviti .deb (za Debian - Ubuntu)

p.p.s.
kod alse uradi ./configure --help (pa samo kompajliraš driver za svoju zvučnu i onda -> make; make install)

[quote=medo]Alsa i Nvidia bile su default sa Ubuntu-a, sada sam kompajlirao nvidiu, alsa-driver i gspcav1 za webcam.
Problem je bio sto na beti Hardy-ja nakon upgrade nije radio kernel kako treba na “2.6.24.16” , problemi sa hal, ethernet kartom i audio driverom, zato sam potrazio alternativu.
Da i zato sam se pitao zasto ne rade Ubuntu-ovi driveri i nakon reinstalacije paketa?[/quote]
od kad oni imaju “2.6.24.16” verziju kernel-a ? nje cak nema ni na kernel.org

osim toga kernel deb paket mozes napraviti na ovaj nacin :

otpakuj linux kernel source u neki dir, postavi stari config file od postojeceg kernel-a sa ubuntua u source i nazovi ga .config i pokreni ove komande dole …
(btw. za ovo sve trebas imat installiran fakeroot, dpkg-dev, kernel-package, make, gcc itd …)

make oldconfig make-kpkg clean CONCURRENCY_LEVEL=3 fakeroot make-kpkg --revision=medo.1.0 kernel_image cd ../ dpkg -i linux-image-2.6.XX_medo.1.0_amd64.deb cd /boot/ mkinitrd -o /boot/initrd.img-2.6.XX 2.6.XX
i onda dodaj initrd liniju u menu.lst od gruba …

Hehehe tako mi pise u folderu boot: initrd.img-2.6.24-16-generic, a u folderu /var/cache/apt/archives/linux-generic_2.6.24.16.18_i386.deb
Da ovo nisam dodavao "CONCURRENCY_LEVEL=3 "
Pokusam ponovo :slight_smile:

To 16 je možda “build” number ili slično.

Izvini Maher sa ovim CONCURRENCY_LEVEL=3 imam kernel panic?
Zasta sluzi taj CONCURRENCY_LEVEL=3?

[quote=medo]Izvini Maher sa ovim CONCURRENCY_LEVEL=3 imam kernel panic?
Zasta sluzi taj CONCURRENCY_LEVEL=3?[/quote]
evo sta kaze man page:

CONCURRENCY_LEVEL If defined, this environment variable sets the concurrency level of make used to compile the kernel and the modules set using -j flags to the sub make in the build target of make-kpkg. Should be a (small) integer, if used. You can get the current number of CPUs using the command: "grep -c '^processor' /proc/cpuinfo" WARNING: Do NOT set the -j option in MAKEFLAGS directly, this shall call the build to fail.
hoces da kazes da dobijes kernel panic kad bootas taj kernel ?
jesi li procito ono moje gore gdje pise da MORAS dodat INITRD u grub menu.lst file ?

opcija kojom sam sada kopajlirao je:
sudo make-kpkg kernel_image --initrd binary
i dobio sam 5 .deb paketa.
Ono --revision=custom to kontam manje vise nisam dodavao.
Sa onom gore opcijom dobijem jedan paket linux-imagexxxx.deb
i kada instaliram u boot folderu nemam initrd.img-xxxx-i386
E sada da na ovu opciju dodam CONCURRENCY_LEVEL=3?

[quote=medo]opcija kojom sam sada kopajlirao je:
sudo make-kpkg kernel_image --initrd binary
i dobio sam 5 .deb paketa.
Ono --revision=custom to kontam manje vise nisam dodavao.
Sa onom gore opcijom dobijem jedan paket linux-imagexxxx.deb
i kada instaliram u boot folderu nemam initrd.img-xxxx-i386
E sada da na ovu opciju dodam CONCURRENCY_LEVEL=3?[/quote]
nisi procito cijeli code iz posta : http://forum.linux.org.ba/viewtopic.php?pid=34917#p34917

znaci nalazis se u kernel diru npr:

i tu kopiras svoj kernel config file , tj. config file od ubuntu-a npr:

ili

i onda udjes u taj dir

i kicas komande iz posta gore navedenog u mom linku … btw. koristi “fakeroot”

nakon kompajliranja installiras kernel i napravis initrd image:

cd ../ ls -al *.deb | grep "linux-image-2.6.24.3"
i trebo bi vidit taj kernel paket , uzmes njegovo ime i installiras ga (npr):

kad ga installiras , napravis initrd image :

i onda editujes /boot/grub/menu.lst koji bi nakon installiranja kernel-a trebo izgledat ovako:

title DEBIAN GNU/Linux, kernel 2.6.24.3 root (hd0,0) kernel /boot/vmlinuz-2.6.24.3 root=/dev/sdXX ro savedefault
iz prilozenog se vidi da nema INITRD-a u tom dijelu, tako da ga ti trebas dodat i nakon dodavanja to treba licit na ovo:

title DEBIAN GNU/Linux, kernel 2.6.24.3 root (hd0,0) kernel /boot/vmlinuz-2.6.24.3 root=/dev/sdXX ro initrd /boot/initrd.img-2.6.24.3 savedefault
Ovo su samo detalji mog prijasnjeg posta …

Osim toga, initrd ti treba da bi ucito module za chipset (na koji je spojen hdd kontroler itd…), filesystem modul, mountuje filesystem, i prebaci se na harddisk iz rama i odatle pokrene init … znaci dobit ces kernel panic cim ne installiras tj. ne napravis initrd

Opcija tj. env varijabla CONCURRENCY_LEVEL nema uticaja na tvoj kernel panic, vec samo utice na broj “make” procesa koje ce make-kpkg pokrenut prilikom kompajliranja kernel-a . Ako imas dual-cpu, dual-core, quad-core i tako slicne igracke , onda stavi tu broj 3 , ako imas samo 1 procesor sa 1 jezgrom nemoj stavljat tu varijablu nikako.

Hvala Maher sve uradio radi ( ono .config to sam vec i prije kopirao , umjesto mkinitrd koristio sam mkinitramfs ) i onda instalirah Mandrivu hehehehe
[RIJESENO]

installiranje nove distribucije nije bas rijesenje …

Sta da ti kazem, na Ubuntu-u sam vec dvije godine, malo zezanja na drugim distribucijama nije na odmet dok ne izadje finalna verzija :smiley:
Ali iskreno evo na Mandrivi je kernel 2.6.24.4 i radi bez zezanja, a na “Beti” od Hardy-ja sam sam kompajlirao i opet je stekao nekih minutu iako je sve radilo u odnosu na njihov kernel 2.6.24.16 i 2.6.24.15.
Drugo vidim da je Mandriva zaista zadovoljavajuca u odnosu na prijasnje verzije, kod mene je Free i vidim da su poboljsali instalaciju RPM pakete brza je u odnosu na prijasnje verzije, cak i ovisnosti paketa su sredili, a i vidim Fontovi su klasa. Mali problemi sa nvidia-settings, ali brisanjem nekih opcija u xorg.config donosi rijesenje. I vidim da je vrlo dobro sredjena razlika izmedju gnome i kde aplikacija u main menu. Sta me je jos iznenadilo, jeste da mi je dao pristup adobe stranici za instalaciju flash playera heheheehe.