[RIJESENO]Problem pri ciscenju paketa

Pruzis se onoliko koliko ti je dug jorgan, pa tako i sa Canonicalom.

Sa druge strane, ne vjerujem da “rad” na svim paketima zahtijeva previse vremena. Gotovo sve pakete i dalje razvijaju Debian developeri, koji odrade gotovo sav posao. Ono sto ostaje Canonicalu je da prepakuje te pakete. I naravno, da napravi super ultra mega cool look.

I na kraju, ako Mandriva uspije da napravi ekvivalent sa 70 zaposlenih i dosta manjim budzetom, pitanje za tisucu kuna je zasto to ne moze Canonical?

Iako lično preferiram Mandrivu nad Ubuntu, mislim da odgovor nije tako jednostavan. Ubuntu zaista “just works” u velikom broju slučajeva, procentualno vjerujem daleko više nego bilo koja druga distro. Bilo kako bilo, ja ovdje stajem, a ako neki Ubuntueros (nidla?) hoće nastaviti nek’ izvoli :wink:

IMHO, uopste nije pitanje distribucije nego koliko si voljan vremena potrosit da cackas oko necega. Amar, recimo, znam da nema plaho puno vremena da istrazuje zasto je u Ubuntuu X ovako iako je zadnjih 20 godina u svim drugim distro bilo onako. Ljudi bi rado koristili Gentoo i OpenBSD na serverima kad bi imali vremena da kompajliraju sve to i testiraju i stavec. Amar se zali sto distro koji se reklamira da just works ™ se ponasa puno cudno i drukcije i (u biti) just doesn’t work (patent pending) kad pokusas nesto uradit s njim. Okej, skidam kapu, Ubuntu probija led sa nekim stvarima, ali kad instaliras Ubuntu server ne zelis tehnologiju koja probija led nego nesto sto je stabilno i pouzdano. Stvari koje su stabilne i pouzdane inace su tu vec neko vrijeme, imaju jasnu dokumentaciju i vec neki uobicajeni, uhodani nacin rada, te kada instaliras paket Y nakon uninstalla nije za ocekivati da ces dobijati ovakve errore. Da, package management je opipljiva tema znam, ali ipak, ko sto covjek kaze: $30 miliona se vrti, 350 ljudi, 700 ruku i ociju. Ne mozes bas rec da je puno impresivan Ubuntu spram ostalih distribucija obzirom na tu cinjenicu. Realno, ako oduzmemo sav polish (takarenje Ubuntu logotipa i branda svuda), bil iko prepozno da je to Ubuntu? Ako mene pitate, Ubuntu je vrlo skupa zenska: kupis joj haljinica, cipelica, sminke i vodis je na skupe vecere a ona se opet zali :slight_smile: S druge strane imas beskucnika koji smrdi i ne kuka al radi ono sto kaze da radi (Slackware) :smiley:

ma jok, više se ne obazirem na provokacije :slight_smile: zna se ko je baja :wink:

beskucnik ?

S is for SPARTAN!!! You Greek potters !!!

:slight_smile:

I jos ne dobijes nimalo na kraju veceri.

Kad vec spominjemo nestabilnost paketa iz package managera, nikad mi se na debian testing nije desilo da nesto ostane broken. Ili da mi se desavaju kojekakvi konflikti tipa sto je amar naveo u onom postu sa pdo_mysql. Cak ubuntu 8.04 koji je tzv. LTS i trebao bi biti rock solid. Al za to je zasluzan drugi post. Samo navodim primjer. Nisam ni ja odavno tracao ubuntu :stuck_out_tongue_winking_eye:

Upravo to. Ja sam 100% siguran da cu nesto natjerati da radi na svakoj mogucoj distribuciji. Pitanje je samo koliko mi vremena za to treba. Eh sad, kad ti meni prodas nesto pod parolom “just works” ja ocekujem da to nesto “just works” odnosno ne zelim trositi vrijeme da skontam zasto to nesto “just doesn’t work”. I pod ovim “prodas” ne mislim bukvalno.

Kada instaliram Gentoo, znam da cu slijedecih 7 dana potrositi da nastimam sve. Ali to od pocetka i ocekujem pa mi ne pada tesko. A ako za je8eni phpmyadmin na Ubuntuu 8.04 moram potrositi 3 dana i ono opet ne radi, onda mi ne preostaje nista drugo nego da zakljucim da Ubuntu “just doesn’t work”.

I ne radi se ovdje samo o server verziji. Ja cu radije vrtiti Gnome 2.30 na Debianu umjesto 2.32 na Ubuntuu jer znam da su paketi provjereni i testirani.

I takodjer, ne radi se o prici ova distribucija je bolja od ove druge. Koristio sam Ubuntu doovljno dugo, znam o cemu pricam.

Upravo to. Ja sam 100% siguran da cu nesto natjerati da radi na svakoj mogucoj distribuciji. Pitanje je samo koliko mi vremena za to treba. Eh sad, kad ti meni prodas nesto pod parolom “just works” ja ocekujem da to nesto “just works” odnosno ne zelim trositi vrijeme da skontam zasto to nesto “just doesn’t work”. I pod ovim “prodas” ne mislim bukvalno.

Kada instaliram Gentoo, znam da cu slijedecih 7 dana potrositi da nastimam sve. Ali to od pocetka i ocekujem pa mi ne pada tesko. A ako za je8eni phpmyadmin na Ubuntuu 8.04 moram potrositi 3 dana i ono opet ne radi, onda mi ne preostaje nista drugo nego da zakljucim da Ubuntu “just doesn’t work”.

I ne radi se ovdje samo o server verziji. Ja cu radije vrtiti Gnome 2.30 na Debianu umjesto 2.32 na Ubuntuu jer znam da su paketi provjereni i testirani.

I takodjer, ne radi se o prici ova distribucija je bolja od ove druge. Koristio sam Ubuntu doovljno dugo, znam o cemu pricam.[/quote]
A sta ce ti server na Ubuntu? Tvoja krivica, znas dobro da je Debian mnogo stabilnija distribucija za servere, a Mandriva i Ubuntu za desktop.
Hoces dobru i lijepu trebu na ekranu uzmi Ubuntu ili Mandrivu izgledaju sexy, hoces li ruzniju ili stariju, a postenu uzmi Debian, a hoces li praviti plasticne operacije da je dotjeras uzmi Gentoo s tom distribucijom napravices sve po mjeri :smiley:

[quote=medo]A sta ce ti server na Ubuntu? Tvoja krivica, znas dobro da je Debian mnogo stabilnija distribucija za servere, a Mandriva i Ubuntu za desktop.
Hoces dobru i lijepu trebu na ekranu uzmi Ubuntu ili Mandrivu izgledaju sexy, hoces li ruzniju ili stariju, a postenu uzmi Debian, a hoces li praviti plasticne operacije da je dotjeras uzmi Gentoo s tom distribucijom napravices sve po mjeri :D[/quote]
Nije do mene, bilo vec instalirano. Gdje god sam mogao sta uraditi, Debian je zamijenio Ubuntu. Ostala jos dva servera na kojima se vrti Ubuntu.

Ali kao sto rekoh, nije u pitanju samo server, desavaju se “cudne” stvari i na desktop verzijama. Evo ti @partizankim primjer.

[quote=Amar][quote=medo]A sta ce ti server na Ubuntu? Tvoja krivica, znas dobro da je Debian mnogo stabilnija distribucija za servere, a Mandriva i Ubuntu za desktop.
Hoces dobru i lijepu trebu na ekranu uzmi Ubuntu ili Mandrivu izgledaju sexy, hoces li ruzniju ili stariju, a postenu uzmi Debian, a hoces li praviti plasticne operacije da je dotjeras uzmi Gentoo s tom distribucijom napravices sve po mjeri :D[/quote]
Nije do mene, bilo vec instalirano. Gdje god sam mogao sta uraditi, Debian je zamijenio Ubuntu. Ostala jos dva servera na kojima se vrti Ubuntu.

Ali kao sto rekoh, nije u pitanju samo server, desavaju se “cudne” stvari i na desktop verzijama. Evo ti @partizankim primjer.[/quote]
Ja bih purge ubuntu sa servera i podesi ga lijepo da radi sa debian. A podatke i conf fileove mozes lijepo backupovat i pozdrav. Ne bi ti trebalo dugo da sve podesis.

Ma moram onda downtime planirati, pa doci u neko gluho doba i to sve odraditi. Planiram u svakom slucaju, samo moram naci pogodan trenutak.

Ma moram onda downtime planirati, pa doci u neko gluho doba i to sve odraditi. Planiram u svakom slucaju, samo moram naci pogodan trenutak.[/quote]
Da, vidis, ja nimalo ne razmisljam kao sysadmin xD

Hajde samo nemojte zene uporedjivati sa distroima.Ovo ode u sasvim drugom smijeru:-)

[quote=Wizz]…

Kad vec spominjemo nestabilnost paketa iz package managera, nikad mi se na debian testing nije desilo da nesto ostane broken. Ili da mi se desavaju kojekakvi konflikti tipa sto je amar naveo u onom postu sa pdo_mysql. Cak ubuntu 8.04 koji je tzv. LTS i trebao bi biti rock solid. Al za to je zasluzan drugi post. Samo navodim primjer. Nisam ni ja odavno tracao ubuntu ;P[/quote]
Npr.Probaj instalirati TeXLive 2007 iz repoa, a zatim pokušaj instalirati/reinstalirati bilo koji od sljedećih paketa: gv, gnupg2, ocrad. Ni’dje veze, ali redovno dovodilo do istog problema koji je partizanka imala.

[quote=meho_r][quote=Wizz]…

Kad vec spominjemo nestabilnost paketa iz package managera, nikad mi se na debian testing nije desilo da nesto ostane broken. Ili da mi se desavaju kojekakvi konflikti tipa sto je amar naveo u onom postu sa pdo_mysql. Cak ubuntu 8.04 koji je tzv. LTS i trebao bi biti rock solid. Al za to je zasluzan drugi post. Samo navodim primjer. Nisam ni ja odavno tracao ubuntu ;P[/quote]
Npr.Probaj instalirati TeXLive 2007 iz repoa, a zatim pokušaj instalirati/reinstalirati bilo koji od sljedećih paketa: gv, gnupg2, ocrad. Ni’dje veze, ali redovno dovodilo do istog problema koji je partizanka imala.[/quote]
Na ubuntu ili si imao problema i na ostalim sistemima?

[quote=Wizz][quote=meho_r][quote=Wizz]…

Npr.Probaj instalirati TeXLive 2007 iz repoa, a zatim pokušaj instalirati/reinstalirati bilo koji od sljedećih paketa: gv, gnupg2, ocrad. Ni’dje veze, ali redovno dovodilo do istog problema koji je partizanka imala.[/quote]
Na ubuntu ili si imao problema i na ostalim sistemima?[/quote]
Inicijalno na Ubuntu, kada sam i prijavio bug, ali se proteglo i na Debian (na Mandrivi sam već instalirao TeXLive lokalno, pa ne znam kakvo je stanje tamo bilo). Čini se da se bug protezao i na TeXLive 2008, međutim, dalje nisam pratio.