[RIJESENO]Problem pri ciscenju paketa

Nedavno sam instalirala neki program za ogranicavanje bandwidth-a ali od pocetka nije radio i sada mi non-stop javlja greske u vezi tog paketa nakon svake instalacije bilo kojih dr paketa.Osim toga,mislim da mi je on zeznuo i par dr stvari.Naime,zelila sam i da poskidam stare kernele ali ni to sada ne mogu jer mi i tu javlja greske neke.Evo par ss-ova:
1)Kada neki update instalira ili zavrsi instalaciju bilo kojeg programa,kao i pri pokusaju da preko ubuntu tweak-a uklonim stare kernele, na kraju mi ovo javi:
http://img407.imageshack.us/img407/9435/snimakekrananeimenovani.png
2)Pokusaj da uklonim stare kernele preko synaptica daje iste rezultate.
Milsim da samo uklanjanje ovog bandwidthd programa blokira i ovo ostalo ali ne znam kako da ga uklonim jer kad to pokusam preko synaptica javi ovo:
http://img152.imageshack.us/img152/9435/snimakekrananeimenovani.png
Pomagajte jer me ovo pravo zivcira.A kad probam reinstalirati ovaj bandwidth ne mogu jer nemam opcije te u synapticu jer nije aktivna.

Ista stvar desava mi se i u Linux mintu u kome se desilo isto ovo ali ne sa ovim konkretnim programom nego sa instalacijom Firmware-a za wireless karticu,tako da takodje imam isti ili gotovo isti problem samo sto je u pitanju dr aplikacija odnosno firmware.

Evo sta javi ako pokusam “sudo apt-get autoremove”:

Čitam spiskove paketa… Done
Gradim stablo zavisnosti
Reading state information… Done
Slijedeći dodatni paketi će biti instalirani:
bandwidthd
Slijedeći paketi će biti UKLONJENI:
human-theme
Slijedeći paketi će biti nadograđeni:
bandwidthd
1 ažuriranih, 0 novoinstaliranih, 1 za uklanjanje i 0 koji neće biti ažurirani.
1 koji nisu potpuno instalirani ili uklonjeni.
Moram da dovučem 0B/79,1kB arhiva.
Nakon ove operacije 459kB prostora na disku će biti oslobođeno.
Da li želite da nastavite [D/n]? d
Prekonfigurišem pakete …
cp: ne mogu stat „/usr/share/doc/bandwidthd/bandwidthd.conf“: Ne postoji takva datoteka ili direktorijum
bandwidthd se nije mogao prekonfigurisati, s izlaznim statusom 1
(Čitam bazu podataka … 258473 datoteka i direktorija je sada instalirano.)
Pripremam se da zamijenim paket bandwidthd verzije 2.0.1 (koristeći datoteku …/bandwidthd_2.0.1+cvs20090917-4_i386.deb) …
/etc/init.d/bandwidthd: 19: Syntax error: “(” unexpected
invoke-rc.d: initscript bandwidthd, action “stop” failed.
dpkg: warning: podproces stari pre-removal skript je prijavio grešku sa statusom 2
sistem dpkg javlja - pokušaću sa skriptom iz novog paketa umjesto toga …
dpkg javlja: greška prilikom obrade /var/cache/apt/archives/bandwidthd_2.0.1+cvs20090917-4_i386.deb (–unpack):
podproces novi pre-removal skript je prijavio grešku sa statusom 2
update-rc.d: warning: /etc/init.d/bandwidthd missing LSB information
update-rc.d: see <http://wiki.debian.org/LSBInitScripts>
invoke-rc.d: initscript bandwidthd, action “start” failed.
dpkg javlja: greška prilikom čišćenja:
podproces installed post-installation script je prijavio grešku sa statusom 2
Ustanovljene su greške prilikom obrade:
/var/cache/apt/archives/bandwidthd_2.0.1+cvs20090917-4_i386.deb
E: Sub-process /usr/bin/dpkg returned an error code (1)

Šta bude kad ovo uradš:

?

Klasika, čini se, pre-install i post-removal script errors. Sumnjam da će apt-get install -f biti od koristi. Nego, Vedranov recept.

Toplo preporučujem da koristite aptitude umjesto apt-get:

http://www.debian.org/doc/FAQ/ch-pkgtools.en.html
"Note that aptitude is the preferred program for daily package management from console. "

ako ne sredis sa apt-get -f, javi. Ima jos jedna solucija a to je dpkg pa paket po paket. Jeste rudarski posao ali se mogu srediti nekonzistenti paketi.

Ovako:

apt-get install -f ne pomaze,ista stvar.

Zatim sam probala:

dpkg -r --force-all bandwidthd i onda javi ovo:

dpkg: warning: overriding problem because --force enabled:
Paket je u veoma lošem nekonzistentnom stanju - trebalo bi da ga
ponovo instalirate prije nego što pokušate da ga uklonite.
(Čitam bazu podataka … 258472 datoteka i direktorija je sada instalirano.)
Uklanjam paket bandwidthd …
dpkg javlja: greška prilikom obrade bandwidthd (–remove):
podproces installed pre-removal script je prijavio grešku sa statusom 2
update-rc.d: warning: /etc/init.d/bandwidthd missing LSB information
update-rc.d: see <http://wiki.debian.org/LSBInitScripts>
invoke-rc.d: initscript bandwidthd, action “start” failed.
dpkg javlja: greška prilikom čišćenja:
podproces installed post-installation script je prijavio grešku sa statusom 2
Ustanovljene su greške prilikom obrade:
bandwidthd

Znaci isto,ne moze:-(

Hvala svima puno - problem rijesen.
Uradila sam kao i Meho iz onog dr posta sto ste stavili link(Vedranov recept).Dakle obrisala sam sve sto ima veze sa paketom iz /var/lib/dpkg/info a zatim uradila #apt-get update i onda ponovo paket instalirala a zatim isti i uninstalirala.Sada je sve ok.
HVALA.Najbolji ste
Jos samo kernele da pocistim i to je to.Javim ako bude problema.

Edit: sve pocisceno i sve ok.Hvala jos jednom

Sto ti je stabilna distribucija, instaliras paket i totalno unistis apt. :slight_smile:

Pa ne moze se reci bas da je totalno unisten.Ja sam mogla i dalje software drugi instalirati ali je problem bio kod uklanjanja pojedinih paketa.Ali cinjenica je da jeste nestabilan.Na laptopu imam Debian i nikada nisam ni jedan problem imala,na netbooku Mint a desktop ima Ubuntu.Mint mi fakat radi ko svicarski ali eto ovaj problem je i njega zahvatio,samo je u pitanju bio driver

@meho_r, @vedran: TNX! Možda jednog dana zatreba…

bandwidthd je u Universe, što je

Ma stoji, ali eto, na drugim distrubicijama koje nisu “just works”, rijetko se desi ovako nesto, posebno ako ne mijesas release.

Ali izgleda da je ovo karakteristika “just works” distro-a. :slight_smile:

[quote=Amar]Ma stoji, ali eto, na drugim distrubicijama koje nisu “just works”, rijetko se desi ovako nesto, posebno ako ne mijesas release.

Ali izgleda da je ovo karakteristika “just works” distro-a. :)[/quote]
Please behave! :stuck_out_tongue:

Zaboravljaš da je Ubuntu baziran na Testing ili Sid (kako kad) na kojima se takve stvari znaju desiti. Ubuntu zna imati čudnijih bugova u paketima koje podržava, kamoli u Universe. Uostalom, oni se fokusiraju većinom na ono malo udarnog softvera a la Gnome, Rhythmbox, Firefox, i sve ostalo što je vidljivo Ubuntu. Nekako sam stekao dojam da Canonical nisu baš jaki kad treba doprinositi više tehničkim stvarima. Da li je to do manjka sposobnog kadra / volontera, ili nečeg drugog, ne mogu procijeniti. Zato su jači u UI i theme dizajnu.

Baziraju se samo djelimicno na sid-u, kao sto kazes, ono sto je vidljivo. Ostalo je testing repository. Eh, sad uporedi stabilnost, sa jedne strane volonterskog Debiana (pa cak i ako uzmes iskljucivo i samo testing repository) i Ubuntua iza kojeg stoje milioni $. Neproporcionalno mi djeluje ulozeni novac i kvalitet proizvoda.

Nije mi jasno kako developeri u Canonicalu nisu u stanju da uzmu vec gotov Debian paket i poprave ga do te mjere da se ne desi recimo ovo sto se @partizanki desilo. Jos su za to placeni.

I od cega mi je super napucan Gnome i zadnja verzija Firefox-a kada moram strahovati da ce mi instalacija nekog paketa iz universe repository-ja sje.ati sistem?

Zato za ozbiljan posao neces nikada koristiti neku sminku nego ono sto provjereno i stabilno radi.A ko hoce da se sminka i zeza,bujrum pa ko i ja ovako nek se zahebava:-))

@amar, žao mi je što ću te razočarati, ali problemi koji su se partizanki desili nemaju ama baš nikakve veze sa Ubuntu, već upravo sa Debian-om. Meni se desilo slično sa nekoliko paketa na rock-solid Lenny-ju (od kojih su neki slučajevi bili nebuloze svoje vrste i da slučajno nisu otkrivene “nemoguće relacije”, i dalje bi se dešavalo isto). Prema tome, nemoj odmah skakati na Ubuntu & Co. Ustvari, mnogi od problema koji se spočitavaju Ubuntu-u prije su vezani za osobe koje prave .deb pakete, te neke druge projekte (Gnome comes in mind), ali je Ubuntu redovno dežurni krivac. Mislim, ni meni se ne sviđaju mnoge stvari u vezi sa Ubuntu, ali daj popustite malo.

Ne mislim baš da Ubuntu mlati milione. Oni su mala firma, zato i nemaju lovu da zaposle dosta svojih developera, pa isto tako i koriste Debian da uštede na tom polju. Isto tako ti ne vrijede svi milioni ovog svijeta kad ne ulažeš u development. Isto kao što ni openSUSE ne vrijedi lova koju ima Novel jer ne ulažu u dizajn i šminku (zato što im je to daleko od primarnog posla). Mislim da je Ubuntu sada puno bolji nego što je bio prije Lucida.

A Debian ima jako stručne developere, a ima ih i mnogo. Slažem se donekle sa Mehom da Canonical ne mogu biti krivi za sve, ali ipak onda mogu biti ljudi i ne koristiti te pakete koji ne rade. I ja mogu potvrditi dosta segfaulta sa Debian Sarge (Gnome je recimo tad bio katastrofa). Ali Stable ne znači da će sve raditi stabilno, već da je sistem stabilan u smislu da se, pored zakrpa, više ne mijenja jednom kada izađe. Doduše, to neminovno onda i znači da je sistem stabilniji jer ga se puno duže krpi.

S druge strane, Canonical ima malo te komercijalne bahatosti da tvrdi kako je sve shiny i easy mada to ne mogu baš uvijek garantirati. Na Debianu je to više na fazon: evo ti paketi, evo ti dokumentacija, snađi se. Oni bi bili puno bolja distro da samo nešto rjeđe izdaju (recimo svakih 8 mjeseci kao openSUSE, ili jednom godišnje). Možda će to sada i moći kad uvedu Unity i ne budu više ovisili toliko o Gnomeu.

Upravo poenta moje cijele kritike Ubuntua.

Da budemo realni, savrseni distro ne postoji. Open source razvija jako puno developera a gdje je puno baba…

Medjutim ono sto mene uzasno nervira je ta bahatost i prodavanje kao distro koji “just works” a ustvari je tek nesto bolji od slicnih distro-a (ubaci CD, klikni tri puta i instaliran sistem).

Debian ima takodjer jako puno problema, ali kao sto si rekao, evo ti paket, evo ti dokumentacija i snadji se. Posteno.

@meho_r
Ubuntu bi te .deb pakete trebao popraviti. Bar tako oni tvrde. Tako da ne stoji izjava da je krivica na Debianu ili Gnome-u ili ne znam ja gdje vec. Jer Debian ti i sam kaze da je testing testing i da je unstable unstable. Ubuntu uzima taj testing/unstable i “prodaje” ga pod stable. Usput ga kao poprave.

O Canonicalu:

[quote=Wikipedia]Revenue $30 million
Employees 350+[/quote]
Sad, da li je ovo puno ili malo, o tome se moze diskutovati. Moje misljenje je da je za kompaniju koja prepravlja pakete i vise nego dovoljno. Recimo Mandriva ima oko 70 zaposlenih a pruza slicnu uslugu (s tim da se ne reklamiraju kao distro na kojem sve radi).

[quote=Amar]@meho_r
Ubuntu bi te .deb pakete trebao popraviti. Bar tako oni tvrde. Tako da ne stoji izjava da je krivica na Debianu ili Gnome-u ili ne znam ja gdje vec. Jer Debian ti i sam kaze da je testing testing i da je unstable unstable. Ubuntu uzima taj testing/unstable i “prodaje” ga pod stable. Usput ga kao poprave.

O Canonicalu:

[quote=Wikipedia]Revenue $30 million
Employees 350+[/quote]
Sad, da li je ovo puno ili malo, o tome se moze diskutovati. Moje misljenje je da je za kompaniju koja prepravlja pakete i vise nego dovoljno. Recimo Mandriva ima oko 70 zaposlenih a pruza slicnu uslugu (s tim da se ne reklamiraju kao distro na kojem sve radi).[/quote]
Ako pretpostavimo da Debian ima samo 20000 paketa i to podijelimo sa brojem zaposlenih u Canonical-u, to je 57 paketa po zaposlenom. Ima li smisla?