instalirani su kernel-headers,kernel-source,build-essential,gcc,make,fakeroot kao i sl. svi dep su zadovoljeni…zadnji put kad sam nesto kompajlirao ili pravio .deb iz binarnog je bilo prije par mjeseci…otad se namnozilo nekih programa i njihovih biblioteka,lakse bi mi bilo da reinstaliram sistem nego da pokusam da se sjetim sta sam sve radio sistemu tj. da na taj nacin trazim rjesenje…dakle problemi se javio kad sam pokusao da pravim .deb paket iz binarnog fajla,te kad sam pokusao da kompajliram novi kernel…dat cu primjer (ne)kompajliranja pidgin-a…ako neko ima neku sugestiju il rjesenje bio bih zahvalan…umalo zaboravih,rijec je debian etch,trenutni kernel je defaultni-2.6.18.5-k7…
elem…
problemi su sljedeci…
problem prvi :
Kompajlirat binarne filove … da zanimljivo, da li je mozda potrebno objasnit zasto kompajliranje sluzi te sta znaci kompajliranje? Ako da, onda molim te uputi se na wikipedia.org
Kompajliranje pidgina, pa odgovor ti je odma tu, treba mu jedan od deps koji ti nemas, a to je “libpurple”. apt-get install libpurple i kompajliranje ce proc normalno.
dado.p, ako imaš pristup internetu, onda ti je bolje ovako
dodaš main, contrib, i non-free debian repozitorij, sa njega skineš i javu i ostalo… ako budeš htio javi se pa ću postati liniju koju trebaš dodati u /etc/apt/sources.list
ps:
korisno kod kompajliranja npr sudo apt-get build-dep imeprograma odradi za tebe dependencies koje ti trebaju kada kompajliraš nešto iz source-a
iako post tako mozda izgleda,nisam pocetnik…:-)…problem je izgledao bio u repozitorijima…nije mi strano kompajliranje,al mi je falilo odredjenih biblioteka…kao u primjeru pidgina gdje je falila libpurple biblioteka…tek nakon dodavanja unstable repositoria u /etc/apt/sources.list nasao sam odgovarajuce stvari…ono sto je meni ostalo misterija je sta je dovelo do toga da vise nece da kompajlira program…postavio sam post u nadi da je neko vec imao slican problem…evo sam ostavio par stvari da se instalira,pa postam kako je proslo i nazire li se rjesenje problema…
pozdrav
p.s.
apt-get build-dep je strasno korisna stvar…ostatak onda kompajliram iz source-a…
p.p.s.
hehe tek sam sad fino procitao tvoj post do kraja…uglavnom,razumijemo se…
@dado.p: De mi reci, pošto ne koristim te IM klijente, koja je prednost kad pređeš sa Gaim-a (ex-Pidgin
ako se ne varam) koje imaš u stable repos, na Pidgin? Je li osim za novo ime i nešto bug fixeva nova verziji išta
bogatija?