[RIJEŠENO] Problem pri logovanju - vraćanje na login ekran

Pozdrav svima!
Ej ljudi imam problem, neko vrijeme se nisam logovo na mandrivu (oko 15 dana) i sad imam problem, trazi mi username i psw da se logujem na localhost. Ukucam “root” i psw ali ne ide, nakratko dobijem taman ekran i vrati mi se ponovo isto, kad se pokusam logovat ko korisnik opet ne ide.
Zadnji put kad sam bio logovan je sve bilo OK.
Sta da radim? Jeli moguce da je OS nekako “zaboravio” korisnike, ili je nesto drugo?
Hvala!

Mislim da je do X-a to.Desavalo se meni na suse 9,3 isto.Nesto treba izbrisati , ne znam sta :).Ali mogao sam kao root uci uvijek, samo ne kao korisnik…

Po svoj prilici problem sa Xima. Prebaci se na konzolu (Ctrl+Alt+F1) i prijavi se pa kucaj naredbu “startx”, pa ako ne uspije pošalji nam poruku koju dobiješ.

probaj i ovo:

df -Th

može se desiti da si napunio disk 100%, pa se grafičko okruženje ne može podići meni se to dešavalo (bilo previše .iso fajlova nisam obraćao pažnju…)

ako ti bude do toga onda nešto pobriši i probaj ponovo…

Meni se slicno desilo na Suse 10.1 promjenio jezik na bosanski, a po defaut bio njemacki iako sam stavio baosanki i francuski kao primarni jezici i nisam se uspio ulogovati vec sve ispocetka, ali je bilo zabavno sjediti i trljati ruke dva sata do kraja instalacije. Problem isti kao kod Nedzada.

E ljudi fala, svaki put odma’ pritrcite u pomoc!

Izgleda da je do zauzetosti diska, provjerio sam disk i zauzet je 100%, 10,04GB. E sad problem, kako doci do te particije i izbrisati fjalove viska. posto iz windowsa ne mogu (mozda i mogu, ali ne znam).
Pokuso sam na ovaj nacin; booto sam sa mandriva live CD-om i odatle pokusao pristupiti toj particiji, nekako mounto tu particiju (ko pravi linuxas :slight_smile: i dosao do podataka, ali nisam mogao nista izbrisati, nisam valjda imao admin prava, nisam dobro mounto tu particiju, ili nesto trece
Primjetio sam da mi je folder “tmp->kde-nedzad” (ili tako nekako) tezak oko 7giga, vecinom fajlovi od kafeine playera, vjerovatno je on sve sto sam gledo u tom playeru slagu u taj tmp folder, kako li to vec hoda
Dakle, kako da pristupim toj particiji i sta uradit da mi se ovo ponovo ne desi, jeli moram svako malo provjeravat taj folder i brisat fajlove?

pa kad dodje do onog login prozora ti fino “ctrl+alt+backspace” i onda te prebaci na konsolu…e tu se logujes i odes u taj folder …znaci “cd /tmp” …i tu izbrises taj sto ti netreba… “rm -rf direktorij” … i to je to :wink:

[quote=Nedzad]E ljudi fala, svaki put odma’ pritrcite u pomoc!

Izgleda da je do zauzetosti diska, provjerio sam disk i zauzet je 100%, 10,04GB. E sad problem, kako doci do te particije i izbrisati fjalove viska. posto iz windowsa ne mogu (mozda i mogu, ali ne znam).
Pokuso sam na ovaj nacin; booto sam sa mandriva live CD-om i odatle pokusao pristupiti toj particiji, nekako mounto tu particiju (ko pravi linuxas :slight_smile: i dosao do podataka, ali nisam mogao nista izbrisati, nisam valjda imao admin prava, nisam dobro mounto tu particiju, ili nesto trece
Primjetio sam da mi je folder “tmp->kde-nedzad” (ili tako nekako) tezak oko 7giga, vecinom fajlovi od kafeine playera, vjerovatno je on sve sto sam gledo u tom playeru slagu u taj tmp folder, kako li to vec hoda
Dakle, kako da pristupim toj particiji i sta uradit da mi se ovo ponovo ne desi, jeli moram svako malo provjeravat taj folder i brisat fajlove?[/quote]
eto rekao ti ja change kako se briše (ali nemoj direktorij tmp brisati - kod mandrive je on u /home/user/tmp !):

su

briši *.avi ili *.mpg itd…

rm -rf imefajla

ps:
ma sjetio sam se ja da je meni tako bilo…napunjen disk. BTW. kaffeine pušta noramlno lokalne fajlove, ali ako su ti se nalazili na windows particiji on ih kopira u ~/tmp (kod mandrive), i ništa ne osjetiš - trebalo bi bar neko upozorenje kad se disk približava “maximali” !!! (mada ima kwikdisk ali eto…)

Nije ovo dobar savjet :slight_smile: Ctrl+Alt+Backspace na kdm-u će te samo vratiti opet na kdm
Treba ići sa Ctrl+Alt+F1 pa koristiti tekst naredbe:
http://start.linux.org.ba/Osnovne_naredbe

Ili sa Live CDa možeš mountati sa rw privilegijama:
mount -o rw /dev/hda1 /mnt/hda1
(ovdje je hda1 primjer, moraš saznati kako se zove). Za više informacija man mount.

BTW staviću da je ovo riješeno jer su ostale samo tehnikalije (kako pobrisati fajlove).

Ima jos nesto u vezi s ovim problemom, a desava se u istom slucaju sa open officeom. Kad je disk pun i kad stavis “save” u postojecu datoteku na tom disku (particiji) koji je popunjen, OOo javi da ne moze snimiti, medjutim unisti datoteku … (tj. zapise jedan dio).

Ovo sam naucio na tezi nacin :slight_smile: … i bio sam uporan momak :wink:

Samo da javim, sve je sredjeno.
Ovo sa logiranjem, ctrl+alt-backspace me je vracalo na isto kao sto je Vedran reko, a ovo ctrl+alt+F1 ne fercera, nista mi se ne dogodi. Elem opet sam booto sa Live CDa, logovo se ko root, mounto particiju i sa konsole, sa ovom komandom “rm -rf” izbriso citav folder “kde-nedzad”. Nakon toga restart i sve OK!
Hvala svima jos jednom!