[RIJEŠENO]Problem rezolucija

Na linux-u sam početnik tj. imam ga 10-ak dana instaliranog i imam mali problemčić pa bih molio ako neko može da mi pomogne:

Linux SuSe 10.3 (Fedora se ne sviđa mojoj ženi :frowning: )
Grafička: Radeon x550 (uredno prepoznata)
Monitor: LG Flatron L1717 S (nije prepoznat od sistema tj. nemam drivera za njega)

Problem: Sve je ok na rezoluciji 1280X1204 ( Samo sto nosim cvikere i sva mi slova sitna :X)
Na rezoluciji 1024X768 mi malo mutna slika na monitoru ne mnogo ali dovoljno da konstantno iritira.

Ima li neko driver za ovaj monitor ili mi može reći kako da ovo popravim?

Monitori generalno nisu neki belaj na linuxu, prije da je do graficke kartice. Sto se ticu mutnosti, ako koristis KDE u control centeru promijeni frekvenciju na kojoj monitor radi (kod mene je 60Hz i sve je kristalno cisto). Usput, neka slika sa aparata bi dobro dosla.

Pošto je LCD, imaš “prirodnu” rezoluciju i imaš optimalni refresh, SuSE 10.3 (ili bilo koji novija distro) bi to trebala moći pročitati direktno sa monitora (ne trebaju specijalni drajveri). Ako su slova presitna, štimaj veličinu fontova (“dpi” postavke), a ne rezoluciju monitora niti frekvenciju osvježavanja (60Hz je tipična vrijednost)

1280x1024 normalna rezolucija za taj monitor, svaka druga će izgledati loše.

A da probaš povećati slova (DPI) ?

Hvala svima na odgovorima. Povećao sam slova (nisam znao da je to tako jednostavno).