[RIJESENO]Problem sa adsl konekcijama

E ovako,nedavno sam racunar uzela novi i stavila ubuntu 8.04 sve je ok,i htjela sam da napravim adsl konekcije sto sam i uradila,te imam dvije jednu za internet a drugu za free zonu i njih sam namjestila rucno preko konzole pa ih jednostavno pokrecem sa desktopa.Naime,koristim jos i sifre za adsl od brata i tetke pa bi htjela napraviti jos 2 konekcije ali to jednostavno ne znam rucno preko konzole jer sam ove 2 prve za svoju konekciju napravila po uputama sa ovog foruma.
Inace,to sam prije uspijevala da uradim preko RP-PPPOE programcica,ali sad sam ga ponovo instalirala ali on jednostavno ne reaguje!!!
Instaliran je,ali kad ga pokrenem trazi sifru moju,ukucam je i nista!!!Uopste se ne pokrece.I prije dok je radio na starom racunaru,znalo mu se to desiti s vremena na vrijeme.
Moje pitanje je dakle sta i kako da namjestim jos 2 konekcije ali rucno da ih dodam na ove 2 postojece ili kako da rijesim problem sa RP-PPPOE pingvincicem:-)???Molim za detaljne upute jer jos uvijek ucim.

HVALA NA EVENTUALNIM ODGOVORIMA

POZZ

Pa kako startas te dvije konekcije? Jel sa pon dsl-provider itd? Sa pppoe-setup mozes napraviti bezbroj konekcija samo ih snimis pod drugim imenom.Najbolje ti je da otvoris conf fajl od te dvije koje imas i samo editujes username/password polje i snimis pod drugim imenom. Znaci pon dsl1 pon dsl2 pon dslbrat pon dsltetka

Pa ne pokrecem ih sa komandama nego sam napravila shortcut-e na desktopu,ono desnim klikom pa create launcher,application in terminal pa sam tu kucala komande za startanjer konekcija(sudo pon dsl-provider za internet i sudo pon freezona za free),a kako to da editujem taj conf fajl kad ne znam koji je to,a koliko sam vidjela nigdje u tim fajlovima,ako mislimo na same konfiguracijeske nema sifre nego pod stavkom password pise hidden!!!???
Treba mi puno objasnjenje kako to uraditi jer kako vidis jos sam laik za te stvari

THNX

Zar ne mozes taj fajl sa desktopa otvoriti u gedit-u ? Editujes ga i save as > drugo ime. jedino nisam siguran hoce li password linija biti u plain text ili ce biti kriptovana. Ali otvori pa pogledaj sta ima

Pa u tome i jeste fazon!!!Pod tom stavkom pise : hide-password
Znaci ne postoji nigdje linija gdje mogu da je kucam??!!
Ja trenutno govorim o fajlu koji se nalazi u : etc/ppp/peers/
Nadam se da mislimo na isti folder tj isti konfiguracioni fajl.Na desktopu sam samo napravila launcher sa kojim startam konekciju to sam napisala prije.

Yea… well na isto mislimo. No kako ja ne koristim ppp odavno nisam bas siguran koju enkripciju koristi skripta. Mozes da ta dva fajla preimenujes (potrudi se da se ni jedan ne zove dsl-provider sto je defaultno) i onda opet pokrenes pppoeconfig te ukucas username od brata, pa onda opet reimenujes taj dsl-provider u nesto drugo pa opet pokrenes pppoeconfig. Na kraju ces imati npr: dsl1 dsl2 (ovo su trenutna dva koja imas) dsl-brat, dsl-tetka. Nadam se da nisam zapetljao previse. Uglavnom skontaj da skripta kreira dsl-provider,istu mozes pokretati koliko god hoces puta ali se moras pobrinuti da u /etc/ppp/peers nema fajl koji se zove dsl-provider (jer ce ga prepisati)

E sad si me bas zapetljao:)))
U mom peers folderu su sljedeci fajlovi:

dsl-provider(mislim da je to ovaj moj za internet zonu)@freezona@provider@wvdial@wvdial-pipe

Dakle ovih 5 fajlova je unutar ovog peers foldera.Sta sad da radim,koji da editujem ili kreiram neki novi ili sta vec pa da mogu pokrenuti #pppoeconf konfiguraciju a da mi ne prepise ove postojece?Totalno me zbunjuje sad ovo!!

Hvala sto se trudis

HEJ HEJ HEJ HVALA SRECOOO!!!
Uspjela sam.Dobro si rekao.Samo sam promijenila ime ovog dsl-provider u moje,pa startala ponovo pppoeconf i kucala od brata.Pa je on napravio opet dsl-provider,pa njega rename u brat,pa opet pppoeconf i tako i za tetku.
Hvala jos jednom i samo da te jos nesto bezvezno pitam??
Tastatura mi konstantno poludi pa stalno moram mijenjati postavke ono u language layout,cas mi je slovo z tamo gdje treba da bude a cas na mjestu gdje je y slovo.Kako da to sprijecim???

HVALA

Mijenja ti layout sa bosanskog na engleski i obrnuto. Dodaj na panelu da prikazuje koji je layout: desni na panel -> Add to panel -> Keyboard Indicator pa klikni na to desni i preferences->layout. Tamo mozes odabrat koji da ti bude defaultni (il eng. il bos.). Ako to zakaze, uvijek ima stari konzola metod:

za englesku ili

za nasu

Hmm sta ima u /etc/X11/xorg.conf na liniji Option “XkbLayout” ?

[quote=adioe3]Mijenja ti layout sa bosanskog na engleski i obrnuto. Dodaj na panelu da prikazuje koji je layout: desni na panel -> Add to panel -> Keyboard Indicator pa klikni na to desni i preferences->layout. Tamo mozes odabrat koji da ti bude defaultni (il eng. il bos.). Ako to zakaze, uvijek ima stari konzola metod:

za englesku ili

za nasu[/quote]
HVALA LIJEPA!