[RIJEŠENO] Problem sa mountanjem USB HDDova

Od kako mi je nestalo struje u pola posla imam probleme sa mountanjem USB HDDova.

Do toga su radili regularno i bez problema, sada ih sistem vidi, ali neda da se mountaju. Proruka je “unable to pmount…”.

Radim sa UBUNTU 6.10. Zna li ko sta treba da radim da rijesim problem?

Jel ovdje ima sta pametno: http://ubuntuforums.org/archive/index.php/t-190969.html ?

Sve sam preceprko i nista. Nije nista od ovih rjesenja.

Kontam nesto da ipak je malo specificno za Bosnu da nestaje struje, pa je veca vjerovatnoca da cu naci nekoga ko se peglo sa istim problemom :slight_smile:

:smiley:

Banalno pitanje, jesu li funkcionalni jos uvijek (khm… nestajanje struje dok radi svasta poluci :))

U winu rade bez problema.

UPOMOC!!! Zna li iko?

notice: izašao je ubuntu 7.04

• bootaj ubuntu (taj tvoj)
  • stavi stick
  • u konzoli kucaj dmesg|tail
  • ovo što ti ispiše postiraj uvdje na forum

do tada… probaj ovo:

sudo mkdir /media/myusb
sudo mount /dev/sda1 /media/myusb -o umask=022
df -Th

u nautilusu/konqueroru odeš na lokaciju /media/myusb i upiši/očitaj nešto…

#prije mountanja vidi jel ti usb na sda1, to uradiš sa sudo fdisk -l

btw na ubuntu/kubuntu je to automatika, staviš usb, dobiješ popup, ne mora se mountati uopše… čudno…

Jedino ako mu nije taj USB disk u NTFS pa instalirao drivere za ntfs. Tada javlja tu gresku koliko se sjecam…

reko je da su mu radili usb diskovi prije nestanka struje…
sto odma ukazuje na to da ako su radili, ili nisu ntfs ili je ntfs driver podesen.

@nidla,

postajes isto kakav win user sa tim “izasla je nova verzija, na njoj treba da sve radi, instaliraj ponovo”…
mislim nemoj me pogresno shvatit, ali zar za svaku sitnicu da se ponovo system instalira???

ovo ostalo se slazem stobom…
neka prvo vidi sta kaze dmesg…mozda se tu krije problem…

no problem, to je bio samo notice… a ti možeš tumačiti (izvlačiti suštinu) kako ti je ćejf…

podsjetio si me na testnog_hamu2… hehe

Hvala na pomoci uspjelo je.

jos jedna sitnica ako je u pitanju ext3 usb hdd, kada ga pokusam mountati sa sudo mount /dev/sda2 /media/myusb -o umask=022 javlja mi “mount: you must specify the filesystem type”. Gdje tacno specificiram koji file sistem mountam

p.s. znam da i nije neko pitanje, ali sam ipak pocetnik, pa malkice razumjevanja :smiley:

Hvala jos jednom

mount -t ext3 /dev/neki /media/negdje

man mount #hehe

[quote=nidla]no problem, to je bio samo notice… a ti možeš tumačiti (izvlačiti suštinu) kako ti je ćejf…

podsjetio si me na testnog_hamu2… hehe[/quote]
znam da jeste, ali ipak primjetio sam da na skoro svakom postu dajes isti notice…
zbog toga sam i reagovo :wink: