Pozdrav.
Imam jedan problem koji se poceo javljati od kada sam instalirao Slackware 12, tj prije par dana.
Problem se sastoji od toga da mi neradi automatsko mountovanje uredjaja. Pod uredjajima mislim, ne sam na USB memoriju vec, i na DVD i CDROM. Ovako to izgleda :
Sistem je Slackware 12.0 KDE 3.5.7 kenrel 2.6.21-smp.
Mozda sam ovo trebao postovati na dio foruma o Slackware distrou i ako je tako neka moderatori to prebace.
Moraš biti član “plugdev” grupe. I ostale distribucije imaju sličan udev+HAL setup, možda se samo razlikuje tačan naziv grupe.
E nije ovo. Bio sam malo u frci oko fakulteta pa nisam mogao ranije javiti. Dodao sam i root-a i moj username u plugdev grupu ali opet nece. sada pise “Permisions denied”
Kako si to dodo svog usera u grupu plugdev?
ovako:
vi /etc/groups
pa onda kod grupe plugdev dodao root,username i snimio fajl.
Ako treba da copy/paste taj dio iz /etc/group? Samo to nemogu sada jer nisam kod kuce vec na fakultetu.
Ne dodaje se tako u grupe …
Mrsko mi objasnjavat, kako sta ovo ono uglavnom udari ovo:
#adduser username plugdev ili #usermod -G plugdev username ili www.ubuntu.com
Prvi put cujem da ne moze tako. Cak sam ponovo pogledao taj dio u Slackbook-u. Ali nije do toga.
Sada sam koristio KUser program pomocu kojeg sam dodao korisnike root i username u grupu plugdev ali opet nece.
Samo da napomenem da sam ovo rijesio i da AbsintheSyringe nije u pravu sto se tice grupa. Znaci procitajte njegov potpis! Potpuno je ispravno editovanjem fajla /etc/group dodavati korisnike u grupe, samo zbog neke sigurnosne cake to treba raditi komandom vigr. Problem kod mene je bio fstab. nakon pocitanog README fajla koji je vezan za HAL skontao sam da hal prvo koristi “pravila” koja nadje u /etc/fstab a kod mene u koloni za vlasnike nije bilo dodano users ili username kako je kome lakse. Hvala na pomoci i toliko od mene.
sto se tice grupa Abs ti je reko kako se ajmo rec “normalno” dodaje user u grupe…
to kako si ti isto radi…
a to za HAL…citat valja…nemoze se daleko bez citanja