[RIJEŠENO] problem sa name serverom

Name server mi je prestao raditi odjednom. Pokusao sam ga restartovati bez uspjeha. Restartovao sam cijeli server, i dalje neradi.

Kada ga pokusam restartovati dobijem ovu poruku

named has failed, please contact the sysadmin (result was “named is not running”). Sep 12 18:11:16 um-806 named[8433]: starting BIND 9.3.2 -u named Sep 12 18:11:16 um-806 named[8433]: found 2 CPUs, using 2 worker threads Sep 12 18:11:16 um-806 named[8433]: loading configuration from ‘/etc/named.conf’ Sep 12 18:11:16 um-806 named[8433]: /etc/named.conf:1: open: /etc/rndc.key: permission denied Sep 12 18:11:16 um-806 named[8433]: loading configuration: permission denied Sep 12 18:11:16 um-806 named[8433]: exiting (due to fatal error)

Zna li ko o cemu se radi?

btw pozdrav raji … hehe 2 poruke od 2002, i nisam nesto pricljiv :slight_smile:

chown named.named /etc/rndc.key

chown named.named /etc/named.conf

/etc/init.d/named restart

Stopping named: [FAILED]
Starting named: [ OK ]

chown named.named /etc/rndc.key

chown named.named /etc/named.conf

/etc/init.d/named restart

Stopping named: [ OK ]
Starting named: [ OK ]

nakon ovog sam opet u cpanelu restartovao nameserver i sad ga prikazuje kao da radi, ali su mi sajtovi i dalje dole

ok skontah i ovo … web server je krepao odmah nakon sto sam digao nameserver

jesi li radio slucajno update servera ?

evo ovdje ti je javio sta ne valja:

/etc/named.conf:1: open: /etc/rndc.key: permission denied Sep 12 18:11:16 um-806 named[8433]: loading configuration: permission denied Sep 12 18:11:16 um-806 named[8433]: exiting (due to fatal error)

kaze da ne moze da procita /etc/rndc.key file …

a za apache ces nam morat da log file od apache-a , da vidimo sta je on reko …

popravio sam ovo sinoc, ali mi nije jasno zasto se to desilo uopste.

mozda zbog ovog

FreeBSD Bind 9 Issue:
The Bind 9 port was updated on September 6 to 9.3.2.1. The update included changes to FreeBSD’s ports system which are incompatible with previous versions. This update may result in Bind being improperly installed on some systems. The following command will resolve this issue on this server. This issue will also be addressed in future releases of cPanel’s software.

Uradio sam sta predlazu ali mi se poruka i dalje pojavljuje.

cekaj, radi se o freebsdu ?
i sta si uradio ? tj. sta su predlozili ?

nije ni meni jasno zasto spominju freeBSD. Ovo mi je izaslo u vrhu cPanela. Inace je Fedora na serveru. Ispod teksta ima link click here to fix the problem. Kliknem i on kao skine neke fixove, ali poruka ostaje i dalje.

a da odes u konzolu ko root i ukucas ovu komandu:

“named”

bez navodnika naravno … i kazes nam sta ti je rekao server i daj nam malo vise detalja iz logova
logove ces naci u /var/log diru
pogledaj dali ima “daemon.log” to ce biti korisno , takodje pogledaj dali bind tj. named pravi neki log i njega nam mozes pastirati …

hmm iz roota ne reaguje na named komandu uopste. Nekaze da ne postoji komanda, nego jednostavno nista se ne desi.

ok, onda provjeri i vidi dali je onda pokrenut named sa komandom:

ps -ef |grep named

i poretrazi logove u /var/log oni mogu pomoc dooosta

Stani… Samire, jel tebi to sad radi ili ne? Bio sam pod dojmom da je problem riješen pa sam stavio u subject…

Radi sad. Ali pokusavam dokuciti zasto je roknuo iz cista mira.

pa ako si pravio update/upgrade paketa/system-a onda je to jedan od razloga

jedino je neki automatski update mogao biti jer ja nisam nista pokretao

Pa mogao je automatski update promijeniti ownera fajla /etc/named.conf jer je to očito bio uzrok problema.

Zar nebi trebala biti kakva kontrola. Automatski updati mogu biti dnevni, nije vrag da bi server mogao padati svaki dan zbog updata.

Pa iz onog loga se da zaključiti da su morali promijeniti conf datoteku zbog neke nekompatibilnosti između verzija, a promjena ownera je nastala slučajno… mislim naravno da se to ne bi smjelo dešavati :frowning: savjetujem ti da obiđeš još FreeBSD foruma i vidiš da li se to dešavalo i drugima.