Dakle, mandriva… pokrenem kde, i prvo izbaci poruku kako sound server nece da se digne, pa onda prezivim nekako bez zvooka i turim usb stick, nece gi mounta, dmesg mi welli da uredjaj ili kontroler ima problema sa irq-om. Pokrenem backtrack live, ima zwooka, ali ista dmesg poruka za usb…
formatiram / i /home(hda 1 i 5), inst. mandrivu nanovo, ne cudi me za usb, ali opet nema zwooka, najgore od svega je sto dize alsa-u i pri bootanju, i pri gasenju je islklj…
a do pre par dana je sve radilo.
Ima li ko kakvo resenje u koje ne spada nosenje compa na servis???
Pokusaj prvo upaliti zvucnike pa tek onda komp. pa vidi sta ce biti
Ako ne pokusaj u Bios-u vidjeti dali ti je ukljucena kartica… ja ti dalje ne mogu pomoci ima tu experata javice se …
pa rekoh, pokrenuo sam backtrack live cd(slax), i u njemu ima zvuka, u biosu nisma nista dirao, tam je sve “uredu” pozna i stick i zwoochna je ok. ali na mandrivi pravi problem.
U KDE-Kontroll centru pod Sound i Multimedija -> Sound-System u Registru Sound-(ukljuciti) ON/Izlaz kao Methodu ALSA izabrati. U KDE 3.2 moze se jos jedan test izvesti.
Ovo je bukvalan prijevod sa njemackog site neznam koliko se poklapa sa tvojim problemom
(Im KDE-Kontrollzentrum unter Sound und Multimedia -> Sound-System im Register Sound-Ein/Ausgabe als Methode ALSA auswählen. Bei KDE 3.2 kann man einen Test durchführen)
Probaj neki program koji nije KDE (npr. XMMS) pa vidi ima li “zwooka” u njemu. Najbolji test ti je aplay naredba u konzoli. Ako ni to ne radi, pokreni kao root program draksound i probaj promijeniti drajver tj. izabrati neki drugi od ponuđenih.
Manje vise sve sam presaltao sto sam znao, cak i kernel cackao, i na kraju se sjetim da ocistim cmos i vid uspjelo je, mada nisam skontao kako to da je radilo pod live sistemom a pod mandrivom ne.
Radi i zwook i stick i rammstein