Ja čitavo vrijeme kontam da se radi o G520 a ne o G510
Prema ovom izvoru:
http://linux-wless.passys.nl/query_part.php?brandname=D-Link
Sve bi trebalo da radi i pod rev B jel radi se o atheros čipu.
Btw: jel bolja šta ovo G520? i naravno koja rev
Ja čitavo vrijeme kontam da se radi o G520 a ne o G510
Prema ovom izvoru:
http://linux-wless.passys.nl/query_part.php?brandname=D-Link
Sve bi trebalo da radi i pod rev B jel radi se o atheros čipu.
Btw: jel bolja šta ovo G520? i naravno koja rev
dosta sam čuo o ovom madwifi i atherosu (pozitivnog), a eto i piše da rade na ovoj rev B
jah, ne znam za tu 520 nisam probao
http://madwifi.org/wiki/Compatibility/D-Link
mozete pogledati koja revizija koristi odredjeni chipset
@nidla - u pravu si za lspci -vv. Ipak je kartica prepoznata kao G510 rev C (pretpostavljam da ukljucuje i rev C2):
00:0a.0 Network controller: RaLink RT2561/RT61 rev B 802.11g
Subsystem: D-Link System Inc DWL-G510 Rev C
Control: I/O+ Mem+ BusMaster+ SpecCycle- MemWINV+ VGASnoop- ParErr- Stepping- SERR+ FastB2B-
Status: Cap+ 66MHz- UDF- FastB2B- ParErr- DEVSEL=slow >TAbort- <TAbort- SERR- <PERR-
Latency: 32, Cache Line Size: 64 bytes
Interrupt: pin A routed to IRQ 11
Region 0: Memory at fe8f0000 (32-bit, non-prefetchable) [size=32K]
Capabilities: [40] Power Management version 2
Flags: PMEClk- DSI- D1- D2- AuxCurrent=0mA PME(D0-,D1-,D2-,D3hot-,D3cold-)
Status: D0 PME-Enable- DSel=0 DScale=0 PME-
Testirao sam na dva racunara dvije razlicite kartice. Jedan je moja g 510 rev C2, a druga je od prijatelja (atheros chipset, ne sjecam se tacno naziva). Identicne postavke, isti kabal, antena, i ostatak racunara:) D-link je nesto bolja kada je u pitanju stabilnost veze, a sve ostalo je isto. Nisam testirao na windozama, ali imaju hrpu nekih programcica za sve i nista:). D-link, u odnosu na drugu karticu je u losijoj poziciji kada je cijena u pitanju (skuplji je za 20-ak KMova). Ako se neko i odluci kupiti wireless karticu, najbolje bi bilo prosurfati do web stranice proizvodjaca i vidjeti da li postoje driveri, za slucaj da ne bude radila out of box:)
NAPOMENA: kod rjesenja vezano za freezing racunara zbog prekida konekcije i koristenje komande pppoe-connect, zaboravio sam reci vaznu stvar - potrebno je iskljuciti ACPI prilikom bootanja. Necete mozda moci ugasiti racunar kao prije (ja ga ionako ne gasim) ali nece se ni lediti.
može biti da je ono rev C revizija “D-linka”, a ono rev B revizija ralink chipseta, jer dwl g510 ima više rev A, B na kojima su drugi čipovi, dok ovaj ralink (rt61) je imao vjerovatno svojih revizija, nejse
Jel može raditi u monitor modu, valjda nemože za reviziju c, a ko na ovim antheros tj rev b radi sve native…
evo probah na mandrivi sa cvs driverima i nije mi javio nikakvu gresku… sad jel ok… inace trebalo bi da javi neku gresku jel device doesnt support monitor mode etc?
Linux localhost 2.6.21.5-1mdvsmp #1 SMP Wed Jun 13 15:24:38 EDT 2007 i686 AMD Athlon™ 64 X2 Dual Core Processor 3800+ GNU/Linux
[root@localhost Module]# iwconfig wlan0 mode monitor
[root@localhost Module]# iwconfig
lo no wireless extensions.
eth0 no wireless extensions.
Warning: Driver for device wlan0 has been compiled with version 22
of Wireless Extension, while this program supports up to version 20.
Some things may be broken…
wlan0 RT61 Wireless ESSID:“” Nickname:“”
Mode:Monitor Frequency:2.412 GHz Bit Rate=54 Mb/s
RTS thr:off Fragment thr:off
Encryption key:off
Link Quality=0/100 Signal level:-121 dBm Noise level:-143 dBm
Rx invalid nwid:0 Rx invalid crypt:0 Rx invalid frag:0
Tx excessive retries:0 Invalid misc:0 Missed beacon:0
[root@localhost Module]#
e hajd sada i meni pomooziiitttee :))
ovako imam wireless konekciju…ali sa sljedecom opremom
mrezna karta + AP i antena…
znaci mreznu kartu nasitmam…upisem manuelno ip subnet i ostalo…i sve je ok…vidim da komniciram sa baznom stanicom od svog providera…vidm slanje i primanje u vezi…e sada kako da nastimam PPpe konekciju…valdja se tako pise :D…kako da namjestim user name i pasword :S…
A da…kada idem da namjstim wireless konekciju :S …ali izadje nesto da izaberem neki ndiswrapper valjda tako…i onda mi da izaberem neki ponudjeni fajl :S…i nista nepomaze :(…znaci sve nastimao jos samo da nastimam konekciju to nemogu…ajd pomozite .(