POzdrav,
Jos uvijek sam pocetnik u ovladavanju linuxom, i imam problem sa D-link dwl g510 karticom i konekcijom na ineternet putem ISP Zone. Putem ndiswrapera kartica, i postavljene IP adrese i DNS-a, mreza postoji, pronadjena je, ali u drakconfu ne mogu da pronadjem karticu u Bezicnim vezama (“Nije pronadjen nijedan uredjaj” - kako kaze, ali u spisku hardvera postoji) i ne mogu da se konektujem na internet. Nadalje kako da kreiram accaunt za spajanje na istu mrezu (U win-u je lako, ali pod linuxom ide teze). Pokusao sam rijesiti problem prije nego sam se javio, ali ne ide (skidao sam ralinkove drajvere, kompajlirao itd., ali nista). Kakav bi mi bio dalji potez u ovom pogledu, da li je Kubuntu bolji, ili neka druga distribucija???
[quote=jose]POzdrav,
Jos uvijek sam pocetnik u ovladavanju linuxom, i imam problem sa D-link dwl g510 karticom i konekcijom na ineternet putem ISP Zone.[/quote]
btw imam baš DWL-G510 (H/W Ver.: C2 → Ralink chipset podržan na linuxu)
ti nam reci kad ovo probaš
haj uradi ovo u konzoli
su
lspci (ili bolje haj ovu dole)
lspci |grep 802
ako ti bude ovo:
00:08.0 Network controller: RaLink RT2561/RT61 rev B 802.11g
samo da znaš da na ubuntu-u ta kartica radi out of the box, ne moraš kompajlirati drivere…
znači ako snimiš/pokreneš live CD kubuntu/ubuntu-a, uradi ovo u konzoli:
iwconfig # trebalo bi da vidiš ovako nešto
ra1 RT61 Wireless ESSID:"" Nickname:""
Mode:Managed Frequency:2.412 GHz Bit Rate=54 Mb/s
RTS thr:off Fragment thr:off
Link Quality=0/100 Signal level:-121 dBm Noise level:-92 dBm
Rx invalid nwid:0 Rx invalid crypt:0 Rx invalid frag:0
Tx excessive retries:0 Invalid misc:0 Missed beacon:0
ps:
zaboravi ndiswrapper sa ovom karticom… zato što ima GPL driver, eto, haj ako ti bude ova kartica kod mene i ako snimiš k/ubuntu javi se za objašnjenje: “kako na net preko “wireless” internet providera”
NAPOMENA:
uzmi ubuntu/kubuntu 7.04, OK?
Postoji više revizija ove kartice, revizija C (koju ima Aldin) radi sa ralink drajverom, revizije A i B bi trebale raditi sa madwifi drajverom (atheros chipset), neka revizija A koristi Marvell chipset, izgleda da ne postoji drajver za taj chipset. Koju reviziju imaš i koji chipset možeš saznati sa lspci.
Šta trebaš instalirati:
- za ralink drajver instaliraj paket rt61
- za madwifi drajver instaliraj paket kernel-madwifi
Oba se nalaze na non-free repozitoriju.
Zahvaljujem nidla i Vedranu na pomoći i razumijevanju. Jutros sam poštom dobio 1 cd kubuntu 7.04, pa cu poslije posla pokusati instalirati na drugi HD. Na Mandrivi pri koristenju komande koju mi je predlozio nidla pokazuje upravo navedeni chipset. Interesuje me jos i kako konfigurirati pppoe i pppd, jer ih ranije nikad nisam koristio, iako volim konsolaski rad:), ali tek sam s Wina-a i jos uvijek se navikavam na komande, ali praksa ce uciniti svoje. Javim kasnije sta je bilo sa Kubuntuom.
Jutros sam probao instalirati kubuntu 7.04, ali imam malo problema. Prvi put sam pokusao da rucno sredim particije, ali po zavrsteku instalacije grub kaze da ne moze montirati selektiranu particiju. Kasnije ga pustim da uzme automatski cijeli drugi HD, ali opet ista poruka. Morat cu malo procackati da vidim sta mu. Inace sam dobar u particionisanju, jedino da mu nije problem NTFS na prvom HD (ne bi trebao), gdje jos uvijek moram imati Win zbog konekcije. Pokusat cu da otpojim drugi HD i da ga ostavim samog, mozda uspije:)
Izgleda da je problem UUID. Samo kako ga se rijesiti?
sudo gedit /boot/grub/menu.lst
umjesto
kernel /boot/vmlinuz-2.6.20-16-generic root=UUID=ef553397-d929-4992-b8d3-20866e40873e ro quiet splash
stavi
kernel /boot/vmlinuz-2.6.20-16-generic root=/dev/hdaX ro quiet splash
hdaX - X je broj tvoje linux particije, to možeš vidjeti sa ‘fdisk -l’
ili stavi UUID kako treba
npr. kucaš:
blkid /dev/hda7
daje izlaz:
/dev/hda7: UUID=“b9a5cbe5-abec-498e-a6c9-3c24f2a3144f” SEC_TYPE=“ext2” TYPE=“ext3”
i ti onda samo kopiraj ovaj broj u menu.lst
Uspio sam da rijesim problem sa UUID, ali tako sto sam instalirao Ubuntu 6.06. Kartica je prepoznata pod ra0, ali jos nisam skontao kako da uspostavim vezu sa provajderoom. Pokusao sam instalirati kwlan, ali javlja mi gresku, dok kroz postojeci wireless tootls na kubuntu nisam uspio. Skinuo sam i ra-pppoe paket, pa cu pokusati i sa njim, ali iako sam to jos pokusao na mandrivi nije puno pomoglo. Pretpostavljam da negdje grijesim, sto li? Sa komandom pppoe-start odgovaram na pitanja, ali sa pokretanjem dobijem poruku TIMED OUT, i nije losa poruka kad gubis:)). Kako da spravim taj prokleti accaunt, na XP-u je jednostavno next,next,next - federa, ovdje mreza postoji, ali nece da se konektuje pod imenom i sifrom koju mu dam. Pokusat cu jos i sa gpppoe , mozda uspije.))
Problem sa D-link dwl 510 wireless karticom rev. C rijesen na sljedeci nacin. Potrebno je instalirati Mandriva Spring 2007, instalirati potrebni rp-pppoe paket, te drajvere sa preporucene stranice (serialmonkey) kada budete pristupili bezicnoj vezi u Kontrolnoj ploci. Nakon sto uradite potrebno, mozete naci i paket tkpppoe za GUI pristup bezicnoj vezi. Barem je dosad radilo. Sretno
Usput, iako imam wireless konekciju osposobljenu, ponekad mi se dešava da pppoe nakon gubitka signala svede konekciju na nulu i zamrzne racunar, osim misa kojeg mogu koristiti, ali vecina programa je nedostupna (tastatura uopce ne radi). KOji je problem sada u pitanju?
Vjerovatno drajveri za dlink kartu prave problem.
Vjerovatno, i ja sam mislio na to, ali zasto su me poslali na tu stranicu i te drajvere kod osposobljavanja kartice u Mandrivi? Mozda je bolje da sam koristio emulaciju windows drajvera, ali pokusat cu da vidim da nije nesto bugovito i skinem update za Mandrivu.
Za one kojima ovo bude problem ili barem slican problem oko zaledjivanja sistema zbog gubljenja veze sa baznom stanicom, rjesenje je sljedece: umjesto komande pppoe-start, koristiti komandu pppoe-connect i sve ce biti u redu (radilo kod mene). Znaci driveri su uredu iako pokazuju da je moja kartica D-link DWL 510 rev B, a ne rev C2 što je istina, ali sve dok fercera, koga briga sta kaze i misli da je:)).
Rijeseno do sljedeceg problema. Pozz
Koliko vidim kod mene, pppoe-start je skripta koja poziva pppoe-connect uz par dodatnih komandi (aktiviranje debugging moda, provjera konfiguracije i slično).
[quote=jose]Znaci driveri su uredu iako pokazuju da je moja kartica D-link DWL 510 rev B, a ne rev C2 što je istina, ali sve dok fercera, koga briga sta kaze i misli da je:)).
Rijeseno do sljedeceg problema. Pozz[/quote]
jesi siguran? (Subsystem: D-Link System Inc DWL-G510 Rev C)
lspci -vv
01:05.0 Network controller: RaLink RT2561/RT61 rev B 802.11g
Subsystem: D-Link System Inc DWL-G510 Rev C
Control: I/O- Mem+ BusMaster+ SpecCycle- MemWINV- VGASnoop- ParErr- Stepping- SERR- FastB2B-
Status: Cap+ 66MHz- UDF- FastB2B- ParErr- DEVSEL=slow >TAbort- <TAbort- <MAbort- >SERR- <PERR-
Latency: 64, Cache Line Size: 64 bytes
Interrupt: pin A routed to IRQ 19
Region 0: Memory at fd8f0000 (32-bit, non-prefetchable) [size=32K]
Capabilities: [40] Power Management version 2
Flags: PMEClk- DSI- D1- D2- AuxCurrent=0mA PME(D0-,D1-,D2-,D3hot-,D3cold-)
Status: D0 PME-Enable- DSel=0 DScale=0 PME-
Siguran sam (na orginalnom pakovanju kartice pored barkoda pise rev C, a i u windows XP, trakodjer, se pojavljuje kao C), evo sta kazu za karticu kroz lspci na linuxu (Mandriva 2007.1 Spring):
00:00.0 Host bridge: VIA Technologies, Inc. VT3351 Host Bridge
00:00.1 Host bridge: VIA Technologies, Inc. VT3351 Host Bridge
00:00.2 Host bridge: VIA Technologies, Inc. VT3351 Host Bridge
00:00.3 Host bridge: VIA Technologies, Inc. VT3351 Host Bridge
00:00.4 Host bridge: VIA Technologies, Inc. VT3351 Host Bridge
00:00.5 PIC: VIA Technologies, Inc. VT3351 I/O APIC Interrupt Controller
00:00.7 Host bridge: VIA Technologies, Inc. VT3351 Host Bridge
00:01.0 PCI bridge: VIA Technologies, Inc. [K8T890 North / VT8237 South] PCI Bridge
00:02.0 PCI bridge: VIA Technologies, Inc. K8T890 PCI to PCI Bridge Controller
00:03.0 PCI bridge: VIA Technologies, Inc. K8T890 PCI to PCI Bridge Controller
00:03.1 PCI bridge: VIA Technologies, Inc. K8T890 PCI to PCI Bridge Controller
00:03.2 PCI bridge: VIA Technologies, Inc. K8T890 PCI to PCI Bridge Controller
00:03.3 PCI bridge: VIA Technologies, Inc. K8T890 PCI to PCI Bridge Controller
00:09.0 Multimedia controller: Philips Semiconductors SAA7130 Video Broadcast Decoder (rev 01)
00:0a.0 Network controller: RaLink RT2561/RT61 rev B 802.11g
00:0f.0 IDE interface: VIA Technologies, Inc. VT8237A SATA 2-Port Controller (rev 80)
00:0f.1 IDE interface: VIA Technologies, Inc. VT82C586A/B/VT82C686/A/B/VT823x/A/C PIPC Bus Master IDE (rev 07)
00:10.0 USB Controller: VIA Technologies, Inc. VT82xxxxx UHCI USB 1.1 Controller (rev a0)
00:10.1 USB Controller: VIA Technologies, Inc. VT82xxxxx UHCI USB 1.1 Controller (rev a0)
00:10.2 USB Controller: VIA Technologies, Inc. VT82xxxxx UHCI USB 1.1 Controller (rev a0)
00:10.3 USB Controller: VIA Technologies, Inc. VT82xxxxx UHCI USB 1.1 Controller (rev a0)
00:10.4 USB Controller: VIA Technologies, Inc. USB 2.0 (rev 86)
00:11.0 ISA bridge: VIA Technologies, Inc. VT8237A PCI to ISA Bridge
00:11.7 Host bridge: VIA Technologies, Inc. VT8251 Ultra VLINK Controller
00:13.0 Host bridge: VIA Technologies, Inc. VT8237A Host Bridge
00:18.0 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] K8 [Athlon64/Opteron] HyperTransport Technology Configuration
00:18.1 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] K8 [Athlon64/Opteron] Address Map
00:18.2 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] K8 [Athlon64/Opteron] DRAM Controller
00:18.3 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] K8 [Athlon64/Opteron] Miscellaneous Control
03:00.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller (rev 01)
06:00.0 VGA compatible controller: ATI Technologies Inc RV370 [Sapphire X550 Silent]
06:00.1 Display controller: ATI Technologies Inc RV370 secondary [Sapphire X550 Silent]
80:01.0 Audio device: VIA Technologies, Inc. VIA High Definition Audio Controller (rev 10)
E,sad je li slucajnost pa proradilo kod mene pod rev B ili je nesta drugo u pitanju, pogledat cu.
Zaboravih reci Vedranu, pokusao sam ponovno sa pppoe-start, malo sam se nacekao da dodje do prekida signala, ali kad se desilo, ponovno se desilo isto - zamrznuo se. Sa pppoe-connect, po gubitku signala, automatski se pokusava ponovno logovati, a kod pppoe-start protok podataka se svede na nekoliko bajtova i ceka da ga resetujem;) Cudno, u najmanju ruku.
kucaj (kao root):
lspci -vv
ps:
(dva mala v), i kod mene je na ‘lspci’ izbaci controler rev2, ali na subsystem mi pokaže podatke kao sa D-Link “pakovanja”
01:05.0 Network controller: RaLink RT2561/RT61 rev B 802.11g
Subsystem: D-Link System Inc DWL-G510 Rev C
pps:
zato sam te pitao jesi li siguran
Koja se rev najbolje pokazala na linuxu A, B ili C?
za ove ostale ti ne mogu reći, ali za ovu rev C, što ja imam, ona radi nativ na linuxu (noviji kerneli, npr ubuntu 7.04 out of the box ubuntu), čak imaš open source drivere za ovu reviziju tj. ralink chipset, u biti nije bitan proizvođač (u mom sluičaju D-link) već gledaj čipset ako budeš kad uzimao… ustvari najbolje ti je da se konsultuješ sa google.com-om prije kupovine
ps:
mada se uglavnom nema problema sa wireles karticam, jal je ndiswrapper jal je normalan driver… jah ima ono nešta madwifi ali i to radi… AFAIK