Nedavno iz neke dosade a pokazat ce se sada i potrebe zbog fakulteta, poceo sam uciti C++. Malo sam listao forum da vidim koji alat koriste pocetnici i odlucim se sa codeblocks buduci da je neko na toj temi trazio okruzenje slicno Dec-C++ koji se koristi na win. I preferceram cijelu knjigu “Demistificirani C++” preko toga. I sad odlucim da isto uradim u i Qt jer je neko to spomenuo na istoj temi (c++ prijedlog) cisto malo da vidim kako je to u “mocnijem” okruzenju. I ajde Hello world je ok, ali vec kod drugog “programa” kad sam upisao ovo:
[quote]#include
using namespace std;
int main() {
int a, b, c;
cout << “Upiši prvi broj:”;
cin >> a;
cout << “Upiši i drugi broj:”;
cin >> b;
c = a + b;
cout << "Njihov zbir je: " << c << endl;
return 0;
}[/quote]
u output prozorcicu pojavi mi se ovo:
… i tu sve stane, Klikcem enter kolko hocu al on samo prelazi u 2 red tj uopste ne pocne sa drugom funkciom.
Ne mogu da nadjem opciju da mi output bude u terminalu ili nesto slicno kako kod CodeBlocks.
Ma nije problem to. Znam ja to sve uraditi preko konzole i sl ali bi to bio strasno spor proces za koji mi Qt uopste i nije potreban. To mogu raditi i u gedit. Napisem fajl, kompajliram i pokrenem u terminalu.
Vedrane probao sam to vec. Nebi se javljao da nisam vecinu toga “prosnjuhao” i procitao manuale i sl.
U ovom slucaju samo se otvori terminal i promt. Izvrsenja programa nema.
[quote=Rem]Nadjeno rjesenje. U slucaju da jos neko naleti evo:
Tools > Options > Environment
Pod System > Terminal umjesto po defaultu x-terminal-emulator -e staviti samo xterm -e[/quote]
Drago mi je da si riješio problem. To je bila i moja sljedeća sugestija, ali sam imao problema sa konekcijom zadnjih dana pa nisam pratio forum.