[RIJEŠENO] Problemi prilikom instalacije Ubuntu 5.10

Ovako zelim prije svega da pozdravim sve, i da cestitam nadolazece praznike. dobio sam Ubuntu originalni box koji sadrzi ubuntu 5.10 Install dick i ubuntu 5.10 live disc. Naravno krenuo sam sa instalacijom Ubuntua sa Ubuntu 5.10 install disc.a . Cd se normalno boot.o nakon cega sam odabrao Jezik, i jezik za tastaturu, nakon toga je sljedio Hardwerski test dje je Installer prepoznavao razne komponente i nakon 100% pojavio mi se Plavi Screen i u dnu bijela linija, cekao sam otprilike 4 minute nakon cega mi se pojavila poruka.

!Detect and Mount CD-ROM

Your installation CD-ROM couldn`t be mounted. This probably means that cd rom was not in drive. If so you can insert it and try again.

Yes or No

Malo me ovo zbunilo jer ipak normalno sam bootao iz jedinog Drivea kojeg imam na racunaru sve ostalo da bi mi poslije izbacio ovu poruku, a cd je naravno bio unutra.

Moje hardwerske specifikacije su sljedece :

Procesor : Intel Pentium PIV 3.06 FSB 800
RAM: 512 MB
Hard Disk: Maxtor 6Y080L0 80 GB
CD-ROM: LG HL-DT-ST RW/DVD 6CC-4521B
Maticna : Asus P4 S800-x

To bi bilo to, molio bih vas da mi pomognete ako je ikako moguce, jos jednom puno pozdrava.

http://episteme.arstechnica.com/groupee/forums/a/tpc/f/96509133/m/796009335731

Pogledaj zadnja dva posta.

Da to je bilo to :slight_smile: Super ev i meni sve sada radi. Hvala dzeni

zelim Vas sve pozdraviti,ja sam nova u linuxu. svidja mi se ali je zapetljano za nekoga ko je navikao na win. ok. za pocetak, hoce mi neko ojasniti kako da se konektujem iz ubuntu-a, ne uspjevam. za dial-up konekciju. hvala unaprijed :slight_smile:

koji modem imas?..
jel interni onaj slucajno ili je ipak pravi extermi modem?

i koje marke u oba slucaja…

najbolje je da upises komandu “lspci” i tu vidis tacno o kojem je modemu rijec…

na ubuntu-u ovu komandu znaci upises “sudo lspci”…

Irma, za početak obrati pažnju na link Pokreni novu temu. Inače change ti je objasnio fino, s tim što postoje i “pravi” interni modemi i “lažni” eksterni: http://start.linux.org.ba/Winmodemi