Nedavno sam instalisao SUSE 10.2 ali ne mogu nikako, odn. ne znam kako, podesiti tastaturu.
U grafičkom okruženju sam podesio i to je OK, ali čim predjem u komandnu liniju vidim po rasporedu
karaktera (zamjena z i y itd) da nije podešeno.
Pozdrav.
Hmm probaj setxkblayout hr ukucati…
Kucaš naredbu loadkeys mapa gdje umjesto mape stavljaš oznaku rasporeda tipaka. Za našu tastaturu najbolje radi loadkeys croat.
Problem riješen!
Hvala Vedrane.
Zašto pri svakom podizanju sistema moram nanovo upisivati ovu komandu, dali ima komanda koja trajno setuje ove postavke.
Pozdrav!
Ne moras.
Vidi u xorg.conf koja ti je oznaka za tastaturu.
gedit '/etc/X11/xorg.conf’
ili ako si na kde
kate '/etc/X11/xorg.conf’
vidi koja je oznaka pod
[color=blue]Section “InputDevice”[/color]
Identifier "Generic Keyboard"
Driver "kbd"
Option "CoreKeyboard"
Option “XkbRules” "xorg"
Option “XkbModel” “pc105”
[color=#FF0000]Option “XkbLayout” “fr”[/color]
ako zelis hrvatsku tastaturu onda izgleda ovako:
Option “XkbLayout” "hr"
Ako treba promjenuti oznaku u terminal odnosno konzolu prijavis se kao root i ubacis jednu od onih dvije komande i nemoj se zezanti jedno slovo vise ili manje neces pokrenuti X okruzenje. Dobro mislim da x server suse prepozna kao i fedora ili mandriva, uz male konfiguracije, nadam se
Medo, čovjek pita za konzolu
Ne sjećam se više tačno, ali ima sigurno ili direktno u Yast-u, ili i Yastovom sysconfig editoru opcija za štimanje konzolnih fontova i tastature (koje će se onda primjenjivati nakon svakog restarta)
Kao i obično, za jednog korisnika koji koristi bash shell, komande stavljaš u ~/.bash_profile te će se izvršiti prilikom logina.
Ne znam kako je na Suse, kod mene se postavka tastature nalazi u datoteci /etc/sysconfig/keyboard a ovu postavku primjenjuje SysV servis keytable (/etc/init.d/keytable).
Covjek pita ili ne pita za konzolu, ja znam da mogu natjerati Gnome da radi sa drugacijom tastaturom, bez obzira sto u postavkama xorg.conf. imam fr ili de, ali se to odnosi na sve aplikacije.
A ako zelim da svugdje imam isti raspored tastaure npr. na KDE i Gnome (bez obzira na terminal ili konzolu) onda se prihvatim najlakseg nacina tj. da promjenim xorg.conf i svugdje imam isti raspored poslije mogu instalirati i XFCE on prima postavke iz xorg.conf
Opet mozda se te postavke mogu izmjenuti u YAST-u direktno vezano za onu gore datoteku, ali vec duze vrijeme koristim drugi distro tako da ne znam
Nemaš taj raspored na Ctrl+Alt+F1. O tome govorimo. I fino ti piše u prvom postu da je tastatura dobra u grafičkom okruženju (pa samim time i u gnome-terminal, konsole i sličnim programima).
Heh, ja idem na konzolu, izvinite nisam bio u toku sve do zadnjeg posta od Vedrana