[RIJESENO]Remote desktop:win7-ubuntu-win7

Dakle,kao sto sam naslov kaze,zelim da ovo ostvarim ali ne na lokalnoj mrezi vec preko neta.
Da li je ovo moguce?Dakle uspjesno se konektujem na win7 masinu sa ubuntu-a preko terminal server client-a ali naravno na lokalnoj mrezi.Interesuje me je li moguce isto uraditi tj konektovati se na win7 masinu ali koja je na drugoj lokaciji?Probala sam kucati ip adresu tog kompjutera ali ne ide.Je li treba dodavati mozda broj porta pored adrese i ako da koji?Ja sam probala 80 ali ne ide.
Takodje sam probala na lokalnoj mrezi sa win7 na ubuntu da se konektujem ali ne mogu.Ukljuceno mi je sve u ubuntu linuxu tj aktivirano da se mogu racunari konektovati preko rdp-a.
Moze pomoc…nidla!??:slight_smile:

Ako se racunalo nalazi na drugoj mrezi iza routera onda moras uraditi port forwarding za tu masinu. Posto rdp slusa na portu 3389 taj port moras otvoriti na routeru. Mozes staviti vanjski port koji ti najvise odgovara, da prosljedjuje rdp portu na privatnoj ip. Ali bi trebao biti veci od 1023 jer su ti portovi rezervirani za neke druge stvari, npr. port 80 koji si pokusala je obicno rezerviran za HTTP. Ako racunalo odmah dobije javnu ip adresu, a ne neku tipa 192.168.x.x probaj prvo srediti firewall pa se onda spojiti. Win7 iz nekog razloga po defaultu ne propusta iznimke. Odes na control panel->windows firewall, sa lijeve strane klikni na Allow a program or a feature through windows firewall. Kliknes na change settings ako ti je sve zamrznuto, pa nadji remote desktop i omoguci ga. Vrati se nazad jedan korak pa idi na Turn windows firewall on or off i untick Block all incoming connections… ako je oznaceno. Trebalo bi tada raditi. Nadam se da sam bio donekle jasan.

Znaci bilo gdje da je masina na udaljenoj lokaciji,na toj masini trebam uraditi port forward i probati da namjestim to za firewall!?
Ok a da li trebam u rdp klijentu onda pored ip adrese kucati i ovaj port onda!?ZNaci npr. 85.25.25.65:3389!??

E Wizz uradila sam to ali nije pomoglo ali sam skuzila u cemu je problem.Win7 firewall je iskljucen totalno tako da sam odmah posumnjala na Eset firewall.Njega kada iskljucim radi ali to nije opcija.Ne znam sad tacno gdje da dodam exeption u eset firewallu za ovo.Btw jos uvijek ne mogu da se konektujem na ubuntu masinu preko win7 remote desktopa.Sve je namjesteno na win7 racunaru po uputama sa jednog foruma.Ali takodje kada gledam postavke u ubuntu-u vidim da u remote desktop postavkama pise da je moj kompjuter dostupan drugima samo sa lokalne mreze na ruter subnetu.Ali opet ne mogu sa win7 ni lokalno ni udaljeno s ubuntu-a.

pokusaj teamviewer, radi odlicno i preko losih konekcija

Ma team viewer daje jako lose rezultate,probala sam naravno ali ne zelim to.Najlakse je instalirati tw i connect i cao.Ono sto je lose jeste ubuntu tw klijent koji je vec zastario a nece onda da se konektuje na noviji windowsov i trazi update a naravno nema ga.Probala staviti i novu win verziju na linux.Radi ali cesto se rusi.

TighVNC
Neće ti pomoći nabrajanje još aplikacija nego nađi nekog ko zna naštimati taj Eset firewall ili ga zamijeni. Možda ovako:
http://kb.eset.com/esetkb/index?page=content&id=SOLN2149

Eto probaj dodati exception preko uputa koje je vedran postavio, a inace ne moras pisati port ako si ostavila defaultni (sto vjerojatno jesi).
Zar se moze preko rdp-a spojiti na lin? Znam da moze sa lin na win, ali ne i obrnuto. Ja inace koristim TightVNC pa nisam provjeravao uopce.

[quote=vedran]TighVNC
Neće ti pomoći nabrajanje još aplikacija nego nađi nekog ko zna naštimati taj Eset firewall ili ga zamijeni. Možda ovako:
http://kb.eset.com/esetkb/index?page=content&id=SOLN2149[/quote]

To je to Vedrane.Hvala puno.Samo sto nakon postavljanja u interactive mod ne mogu vratiti firewall na auto nego na auto with exeption.Jos samo da moze na ubuntu da se konektuje.I moze na ubuntu Wizz jer sam na youtube mislim gledala kako se neki lik konektuje preko rdp-a.

EDIT: omg,uspjela sam i na ubuntu uci sa win7.Zaboravila sam u ubuntu postavkama firewall-a da otvorim dolazni 3389 port.To je to.Hvala momci najbolji ste puuuno.

partizanko trebala si se udati za forumasa sa 1000+ postova… :stuck_out_tongue:

Na “zalost” vec sam udata :stuck_out_tongue:

Napominjem da na ubuntu mogu sa win-a uci samo sa lokalne mreze ali ne i sa interneta :frowning:

šta ti kaže ovo:

netstat -atu|grep LISTEN

šta si instalirala za ubuntu rdp server?

xrdp?

kako se tačno odvija komunikacija kad se kačiš sa windowsa na ubuntu u lokalnoj mreži, pošto po defaultu ubuntu ima onaj neko ko vnc a ne rdp

p.s.
broj se po defaultu ne dodaje, osim ako rdp ne sluša ne drugom (nestandardnom) portu

p.p.s
jesi li isto otvorila port forwarding i do te ubuntu mašine kao što si i za tu udaljenu windows mašinu, ma haj ti nama u nekom paintu nacrtaj tu šemu

Ta komanda kaze ovo:
tcp 0 0 localhost:3350 : LISTEN
tcp 0 0 localhost:ipp : LISTEN
tcp 0 0 :3389 : LISTEN
tcp6 0 0 [::]:netbios-ssn [::]:
LISTEN
tcp6 0 0 localhost:ipp [::]:* LISTEN
tcp6 0 0 [::]:microsoft-ds [::]:* LISTEN

xrdp je instaliran.Portforward je uradjen na wireless routeru ali i dodat je port na svim racunarima u rule exeption u firewallu.Na svim udaljenim win7 masinama je ok sve,medjutim samo evo problem sa konektovanjem na ubuntu masinu ali udaljeno ne sa lokalne mreze nego na externu ip adresu.I u remote desktop postavkama u ubuntu-u pise da je komp samo dostupan iz lokalne mreze:

Kad sam se prvi put konektovala na ubuntu lokalno,xrdp je pokrenuo login prozor,kucala podatke i to je to.

nemam sad kad sve čitati i analizirati u gužvi sam, haj nabrzaka probaj na tom ubuntu instalirati openssh-server

na routeru (ispred tog ubuntu-a) napravi za port 22 da ide na IP_ubuntu (port 22)

na remote win instaliraj putty i probaj se sshovati

btw mislim (100%) da onaj program gdje ti piše share nije vezan za rdp, već vnc

Na putu sam pa nekad ovih dana probam to pa javim.

Nidla rijesila sam.Na ubuntu je nesto kocio port forward.Kada sam pobrisala mapirani port i ponovo dodala 3389 u ruteru za rdp protokol i reboot rutera odradila radi onda:-).Takodje sam isto ponovila na samom kompu na kojem je ubuntu u postavkama firewall-a.Hvala ti puno.SSH tvoj je takodje moglo preko putty-a:-)