da li mi moze neko pomoci sa projektom?
kako da spojim jos jedan comp na suse samo internet ?
imam 2 net kartice!samo mi treba uputstvo!!!
eh… imam auto… jel dizelas ili je benzinac bla bla bla… daj sad se postavi u ulogu nekog ko treba da ti napise uputstvo… ne samo da su recenice neispravne, nego nisu precizne.
- imas 2 kartice - sta ces kaciti na jednu, a sta na drugu?
- kako se spajas sa internetom?
- “jos jedan” … koji je sad spojen … itd itd
Pozdrav
Ice
Mislim da je čovjek želio pitati ovo:
http://forum.linux.org.ba/viewtopic.php?id=2568
Ispod se nalazi vrlo fin odgovor by Adis.
pa nismo svi pimeni pa da znamo se ispravno izrazavati. a ko si icebreaker onda nebi trebao imati problema .!
vedran , Danke
Sory Pigvin ali Icey,je ipak u pravu…vecina rijesenja se puno brze dobije kada se pitanje detaljnije definise,idi jednostavno od toga da i drugi imaju slicne probleme pa kad vec vide da ima slicno pitanje mogu iskorisiti vec dani odgovor i za sebe ,a da sami ne postave pitanje…Par informacija ipak mora biti,i pitanje mora biti jasnije definisano…(a za gramatiku se ne sekiraj puno nije ovo Lingvisticki vec Linux Forum)
ajde nemoj odmah da se ljutis,pregledaj par Postova od "Ledolomaca " ili bilo koga od korisnika i uvidjeces da su svi prosli iste greske manje ili vise…
pozdrav
pingvin - nemoj se uvrijediti. Samo sam htio da ti docaram u kakvoj je situaciji neko ko ti zeli pomoci. Rado bi ti pomogao, ali ne znam sta imas, kako je trenutno podeseno i sl. Kako die7 kaze - svi smo mi prosli tu fazu u kojoj, nakon 4-5 sati rada i lupanja glavom od stol jer nesto ne funkcionira, dodjemo na forum i pisemo kao da svi znaju sta mi radimo i sta smo radili zadnjih par sati. Takvi postovi najcesce dolaze oko 4 ujutro - barem od mene.
Gramatika i pravopis - manje vazni kao sto rece die7 - vazno je da te mogu shvatiti sta zelis reci jer je cilj da ti pomognemo. sto se mene tice, pisi na engleskom, njemackom ili bosnaskom/hrvatskom/srpskom ali malo opsirnije iduci put i nema problema vise
Nadam se da se nisi nasao uvrijedjen i da nisi zakljucio kako su ULKasi svi “prepametni, arogantni i dignutih nosova”
Pozdrav
Ice
nisam se uvrijedio sve je u dure !!!
nasao sam sta sam trazio .
a evo ako nekom treba link:
Sudeci po die7-om avataru - neki jos uvjek lupaju glavom od stol
e a sda je problem sa dhcp serverom
kad ga nastimam (po guide-u) dobijam
error occurred while restarting DHCP daemon
guide : http://www.novell.com/coolsolutions/feature/11505.html
/etc/init.d/dhcpd start
Starting DHCP server Internet Systems Consortium DHCP Server V3.0.3
Copyright 2004-2005 Internet Systems Consortium.
All rights reserved.
For info, please visit http://www.isc.org/sw/dhcp/
/var/lib/dhcp///etc/dhcpd.conf line 12: expecting numeric value.
subnet netmask
^
Configuration file errors encountered – exiting
If you did not get this software from ftp.isc.org, please
get the latest from ftp.isc.org and install that before
requesting help.
If you did get this software from ftp.isc.org and have not
yet read the README, please read it before requesting help.
If you intend to request help from the dhcp-server@isc.org
mailing list, please read the section on the README about
submitting bug reports and requests for help.
Please do not under any circumstances send requests for
help directly to the authors of this software - please
send them to the appropriate mailing list as described in
the README file.
exiting.
failed
Kao prvo, guide očigledno ne valja ništa
Kao drugo, za ovu, kao i za sve druge “klasične” teme imaš standardni howto na tldp.org:
http://www.tldp.org/HOWTO/DHCP/x369.html
P.S.
Fino ti kaže da poslije subnet direktive očekuje broj => možda nešto ovako:
subnet 192.168.1.0 netmask 255.255.255.0 {
range 192.168.1.10 192.168.1.100;
range 192.168.1.150 192.168.1.200;
}
P.P.S
Ne znam što će ti DHCP server, imaš cc-a 3 računara, radi statiku. Ako samo ekperimentišeš i pokušavaš nešto naučiti, osobni rešpekt, ali primi ozbiljnu kritiku, prvo se konsultira autoritativna literatura, pa tek onda grlom u jagode …
ok adise daj mi neku ideju ili uputstvo kako da saljem internet konekciju sa suse-a na drugi comp . imam 2 kartice u jednom na njemu je suse 9.3 64 !
nezamjeri na izrazima jer nisam skolovan za ove stvari ako moze neko jednostavno(nemora lagano) uputstvo !
ili me uputi na pravu stazu
pocetnik sam !!
Treći post na ovom threadu?!