[RIJEŠENO] samba, remote desktop

Pozdrav,
Ovako, napraivo sam da pingam dva racunara, i oni se “vide”, ali dalje ne znam nista, u sambi sam podesavao gateway, da imju isti, ali nisam skonato gjde se postavljaju nazivi “server” racunara i “klijent”, radi lis e i to u sambi ili…?
podesavanje IP adrese sam radio komandom ifconfig eth0 192.x.x.x.
naravno s tim sam samo poceo jer trebam i ostlao podesiti.

Pokusavam da imam vezu sa drugim racunarom koji ima i winxp i ubuntu. Takodje i na moom je racunaru ubuntu.

Isao sam po sljedece linku
http://www.linuxzasve.com/clanak/linux_i_windows_u_mrezi_-_samba/28
medjutim ovjde se pocelo sa svim postavkama IP i TCP/IP.
Racunari su spojeni preko adsl modema…
Jos jedno pitanje kkao ide podesavanje preko Remote desktopa posto mi nikako ne polazi za rukom:(?

Sta ti nije jasno sa ovog linka, koji problem konkretno imas?

ne pojavljuje mi se nista na winxp drugog racunara nikakav dijeljeni folder, a ni na mom racunaru pod Places>network…
i sta treba raditi sa podesavanjem remote desktopa?
Kada idem na Applications>interenet>remote desktop viewer i idem na connetc te onda na anredni prozor kada kliknem na find vidim “svoj racunar i drugi” po njihovom hostname, ali drugoim i dalje ne mogu pristupiti. Izvinite ako pisem laicki:)
Citao sam negdje da trebaju racunari imati razlicite portove npr. 5900 i 5901, ali opet nista…

Vrsio sam dosta podesavanja na Sambi tipa workgroup,dodavao neke linije u test i sl… ali ne prolazi, je li Vam to mrsko pisat?
ako bar moze neko kopirati kako bi trebao izgledati smb.conf da bi mogao raditi. Trazim puno :slight_smile:

http://wiki.linux.org.ba/Samba

Vec sam bio napravio, kada sam se izlogovao i opet usao sve je bilo ok,hehehehe stara fora, ali ovaj link je bas super hvala.
da li je prolbem u firewallu sto mi javlja kod remote dekstop viewer: “conection to host 192.x.x.x.:5900 was closed” iako prepozneje oba racunara kada idem na find?
MAda sam instalirao firestarer i preko njega “regulisem” firewall, bar tako mislim.

Prvo ti mora raditi ping od računara sa win ka unbutu i obratno…

Kad to sredis na windows stisni znak windows i pause i pod computer name dole stavi neki workgroup default je mshome recimo stavis KUCA kasnije ces taj workgropu staviti i pri podešavanju sambe.

Kako je samba podešena nemam pojma, da li je dobro podešena možeš provjeriti sa komandom:

testparm -s /etc/samba/smb.conf | more

komanda je meni super je se cesto podkrade neka gramaticke greskica.

Sta treba staviti u smb.conf zavisi ali nesto osnovno da bi to proradilo je

[global]
netbios name = SERVER
server string = FILE SERVER
workgroup = KUCA
security = share
encrypt passwords = yes
[public]
comment = Javni fajlovi
path = /PUT/DO/NEKE/LOKACIJE
read only = no
guest ok = yes