Pozdrav,
Ovako, napraivo sam da pingam dva racunara, i oni se “vide”, ali dalje ne znam nista, u sambi sam podesavao gateway, da imju isti, ali nisam skonato gjde se postavljaju nazivi “server” racunara i “klijent”, radi lis e i to u sambi ili…?
podesavanje IP adrese sam radio komandom ifconfig eth0 192.x.x.x.
naravno s tim sam samo poceo jer trebam i ostlao podesiti.
Pokusavam da imam vezu sa drugim racunarom koji ima i winxp i ubuntu. Takodje i na moom je racunaru ubuntu.
Isao sam po sljedece linku http://www.linuxzasve.com/clanak/linux_i_windows_u_mrezi_-_samba/28
medjutim ovjde se pocelo sa svim postavkama IP i TCP/IP.
Racunari su spojeni preko adsl modema…
Jos jedno pitanje kkao ide podesavanje preko Remote desktopa posto mi nikako ne polazi za rukom:(?
ne pojavljuje mi se nista na winxp drugog racunara nikakav dijeljeni folder, a ni na mom racunaru pod Places>network…
i sta treba raditi sa podesavanjem remote desktopa?
Kada idem na Applications>interenet>remote desktop viewer i idem na connetc te onda na anredni prozor kada kliknem na find vidim “svoj racunar i drugi” po njihovom hostname, ali drugoim i dalje ne mogu pristupiti. Izvinite ako pisem laicki:)
Citao sam negdje da trebaju racunari imati razlicite portove npr. 5900 i 5901, ali opet nista…
Vrsio sam dosta podesavanja na Sambi tipa workgroup,dodavao neke linije u test i sl… ali ne prolazi, je li Vam to mrsko pisat?
ako bar moze neko kopirati kako bi trebao izgledati smb.conf da bi mogao raditi. Trazim puno
Vec sam bio napravio, kada sam se izlogovao i opet usao sve je bilo ok,hehehehe stara fora, ali ovaj link je bas super hvala.
da li je prolbem u firewallu sto mi javlja kod remote dekstop viewer: “conection to host 192.x.x.x.:5900 was closed” iako prepozneje oba racunara kada idem na find?
MAda sam instalirao firestarer i preko njega “regulisem” firewall, bar tako mislim.
Prvo ti mora raditi ping od računara sa win ka unbutu i obratno…
Kad to sredis na windows stisni znak windows i pause i pod computer name dole stavi neki workgroup default je mshome recimo stavis KUCA kasnije ces taj workgropu staviti i pri podešavanju sambe.
Kako je samba podešena nemam pojma, da li je dobro podešena možeš provjeriti sa komandom:
testparm -s /etc/samba/smb.conf | more
komanda je meni super je se cesto podkrade neka gramaticke greskica.
Sta treba staviti u smb.conf zavisi ali nesto osnovno da bi to proradilo je
[global]
netbios name = SERVER
server string = FILE SERVER
workgroup = KUCA
security = share
encrypt passwords = yes
[public]
comment = Javni fajlovi
path = /PUT/DO/NEKE/LOKACIJE
read only = no
guest ok = yes