[RIJEŠENO]Share Dial Up Connection (po ko zna koji put ->Share)

čitao sam prethodne postove vezane za ovo pitanje, ali…

desktop (linux):

• ppp0 U.S. Robotics 56K Serial modem
  • eth0 Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL-8139/8139C/8139C+ #(nebitno al et)
  • IP 192.168.0.1

notebook (linux):

• ppp0 Conexant 14K (neću one patch/crack-ovane drivere!)
  • eth0 Broadcom Corporation NetXtreme BCM5788 Gigabit Ethernet #(nebitno al et)
  • IP 192.168.0.2

situacija:

konektujem se na net (sa wvdial) sa desktop-a (IP 192.168.0.1)

ne moram spominjati da se “mrežim” sa crossover cable-om… btw. “ping” radi ok, samba too…

na desktopu uradim:

na notebook-u uradim ovo:

ne ide? zna li ko šta treba?

Jesil siguran da na desktopu nemaš firewall? Probaj na desktopu ovo:

evo sta pise u man pageu od iptables

-o, --out-interface [!] name Name of an interface via which a packet is going to be sent (for packets entering the FORWARD, OUTPUT and POSTROUTING chains). When the "!" argument is used before the interface name, the sense is inverted. If the interface name ends in a "+", then any interface which begins with this name will match. If this option is omitted, any interface name will match.
i kad dodas gateway u route tabelu probaj onda pingat 192.168.0.1 , pa onda ako to radi vidi jesil nastimo dobro dns servere u /etc/resolv.conf

[quote=vedran]Jesil siguran da na desktopu nemaš firewall? Probaj na desktopu ovo:

[/quote]
hvala, to je bilo to.

ps:
hvala maher_ na javljanju, btw ping je radio kao što sam rekao
još nešto nisam DNS dirao ništa valjda je on sam “pokupio” automatski

nije da se vadim, viđao sam ovo “echo 1 > /proc/sys/net/ipv4/ip_forward” (,http://forum.linux.org.ba/viewtopic.php?id=465) da je alens nekom postao ali nisam probao…
u svakom slučaju hvala, bilo je expresno

e ovo si fakat u pravu, izgleda da je meni prvi put kada sam testirao ostalo/bilo već upisano “nameserver 195.222.32.10&20” - “od nekada” pa je radilo, bez intervenisanja, a čim je prazan/pun onda ne/radi

znači summary: pored ove dvije tri komande treba DNS postaviti - ako već nije bio prethodno…