[Rijeseno]Shutdown when Idle

Pozdrav.

Koristim Arch GNU/Linux sa i3/subtle WM i kao sto naslov kaze treba mi nacin da se kompjuter sam ugasi ili izvrsi neku komandu kada je neaktivan neko vrijeme, jer desilo mi se dosta puta da ga zaboravim ugasiti ili prosto zaspim (lol) i kompjuter ostane upaljen dugo vremena pa mi ga nekeko zao a i navuce dosta prasine sa ventilatorima.

Znam da vecina DE-ova ima tu opciju ali spomenuta 2 WM-a nemaju i ne planiram ih mijenjati.Mislio sam kako ubaciti skriptu u crond ali ne znam uopste kako provjeriti dali je kompjuter idle.

thnx;

xscreensaver ima tu opciju.

Thnx. :smiley:

EDIT:
Ipak ne, zafrkao sam se, U xscreenseaver settingu je pisalo power off/suspend i mislio sam da mora raditi ako pokrenem sa root, ali se to samo odnoslio na monitor, Nema opcije za power managment kompjutera. :frowning:

Da fakat i ja sam tako mislio :o
Pod Text manipulation imaš opciju Program, izgleda da tu možeš zadati vlastitu komandu? Npr. neka shell skripta koja radi “sudo /sbin/shutdown…” pa ćeš u /etc/sudoers dozvoliti tu komandu.

Poenta je da ne postoji način (barem ja ne znam da postoji) da iz komandne linije znaš kada je zadnji put korištena tastatura ili miš, potrebni su X-i a pod X-ima se takav program zove screensaver :slight_smile: U krajnjoj liniji možeš ući u source xscreensavera.

Works, kao sto si reko samo ubacio komandu u Text Manipulation sekciju i izabrao neki screensaver koji koristi text i u sudoers naznacio da sudo ne trazi password za tu komandu.
Hvala :slight_smile: