[Riješeno] Slackware mi ne vidi mreznu karticu

Prvo da se izvinem sto ovo nisam stavio u “Slackware” podforum, ali vidio sam da je tamo posljednja poruka postana 10.08.

E ovako…!
Danas sam dobio neku staru masinu (server) sa pentiumom pro na 200 MHz pa sam htio na njoj napraviti k’o neki proxy server, cisto radi ucenja. Instalir’o sam Slackware 10.2 jer mi je to bila najbrza od svih novijih distribucija koje sam prob’o. E kad sam pokus’o “pppoe-setup” (nije mi jasno sto ovo nije rp-pppoe kad je i kod Slacka roaring penguin) wizard je pros’o, ali nisam mog’o nikako startati konekciju (pppoe-start), samo su mi se tackice ispisivale po ekranu. Pokuso sam “route” i vidio sam da nema nista (sto me i nije iznenadilo) te sam pogled’o u /dev ima li uopste bilo koji “eth” uredjaj i nije bilo niti jednog.

Kont’o sam da je mozda riknula mrezna na ovom racunaru pa sam podig’o live Knoppix i podesio konekciju iz prve, vratio sam se u Slackware i pokus’o ponovo, ali bez uspjeha.

P.S.
Izvinjavam se zbog opsirnosti, ali pisem kako mi sta pada na pamet, jer sam pravo pospan

Evo nas na Slackware podforumu :wink:

ethX uređaje nećeš vidjeti u /dev direktoriju.
Da li si uopšte probavao naštimati mrežnu kartu? Možda jednostavno nemaš učitane module?

i usput ako ti nije tesko da napravis “dmesg | grep eth” (naravno bez navodnika) pa podijelis sa nama :wink:

Na Knoppiix-u radi … vidi koji je modul i sa insmod i na Slacku uključi … ako već nije …I možda još nešto u /etc/modules.conf :slight_smile:

za module prvojeri file: /etc/rc.d/rc.modules
ili ako mozes installiraj hotplug, udev i 2.6.x kernel sa slackware-ovog ftp-a ili cd-a

E hvala svima koji su se potrudili da mi rijese ovaj problem. Uspio sam srediti stvar, zapravo uspjeli smo (Aldin mi je mnooooooooogo pomog’o). Bili ste upravu, nisu bili dodati moduli. Dmesg nije nista pokaziv’o pa sam kasnije vidio da ni jedan modul nije instaliran (vjerovatno sam pri instalaciji ukinuo kernell modules jer sam rucno bir’o pakete) te sam ih rucno dodav’o.

Evo ovaj post pisem bas sa te masine. Stavio sam blackbox i color depth postavio na 16, ma super radi na ovom krsu (mada x najvjerovatnije necu gotovo nikad koristiti na njemu, ali drago mi je sto moze)

Hvala vam jos jednom

ali vidio sam da je tamo posljednja poruka postana 10.08.

Valjda zato sto se na slacku bas i cesto ne javljaju problemi :stuck_out_tongue: