[RIJEŠENO] Slackware problem (montiranje particija)

Pozdrav !

Iman slack 12.0, i problem je u tom sto nemogu mountat preostala dva diska sda3, sda4, i usb. tnx

sda je prvi disk
sdb je drugi disk
sdc je treći disk

sda1, sda2, sda3 i sda4 su (primarne) particije na prvom disku

usb se automatski mounta, ispod /media, upali KDE/Xfce i probaj

RTFM - http://www.slackbook.org

krivo san se izrazia, ne preostala dva diska, nego particije znaci windows mi je sda1, njegova druga particija je sda 5, dok je linux swap sda3 i particija na kojoj je slack sda4, dugo nisan koristia slack a i nisan ga ni prije prjetjerano koristia tako da bi postupak dobro dosa.

swap ne mount-as, sda4 ti je / i ona je vec mounted, za sda1 mkdir /mnt/win && mount /dev/sda1 /mnt/win …

su -

fdisk -l

mkdir -p /mnt/win/{C,D}

ako na 12.0 imaš ntfs-3g podršku (to ti je rw za NTFS), onda koristiš ovo:

mount -t ntfs-3g -o umask=000 /dev/sda1 /mnt/win/C
mount -t ntfs-3g -o umask=000 /dev/sda5 /mnt/win/D

a ako nemaš, onda:
mount -t ntfs -o umask=000 /dev/sda1 /mnt/win/C
mount -t ntfs -o umask=000 /dev/sda5 /mnt/win/D

konqueror /mnt/win/C
konqueror /mnt/win/D

ja sam napravi ovo i uspjelo je…

usb -> mkdir /mnt/ubs

mount -t vfat /dev/sdb1 /mnt/usb

sda1,sda4

mkdir /mnt/data

mount -t auto /dev/sda1 /mnt/data
mount -t auto /dev/sda4 /mnt/data
mount -t auto /dev/cdrom /mnt/data

usput jel moze ostat tema otvorena ako jos nesto zatreba.

da, nemogu naštelat zvuk, sve lipo očita, alsaconf nađe mi zvučnu intel i nakon toga piše da upotrjebim bilo koji player s kojim ocu zvuk pojačavat, a ne radi…

e sad da li je mozda problem sto je meni audio device “autodetect” ? alsamixer prvi i drugi stupac zvuk je podignut, PCM do kraja i Front do kraja “00”… ?

da nije muted ?

U principu bi bolje bilo da otvoriš drugu temu ako u međuvremenu ne uspiješ riješiti ovaj drugi problem.

Obrati pažnju u alsamixeru imaš jedan “checkbox” ako se tako može nazvati za mute… pritisni tipku M
Inače kad koristiš opciju auto u mount naredbi mislim da će ti koristiti ntfs (stari drajver koji ne podržava pisanje) umjesto ntfs-3g… ako te svakako ne interesuje pisanje po windows particiji onda ok :slight_smile: