[RIJEŠENO] Smrzavanje nakon minute - razne distre

Trenutna situacija je takva da na kompu imam XP SP3 koji je sređen da radi ko singerica. Na drugom kompu, sastavljenom od starih dijelova se vrti linux, služi za testiranje distribucija i lagano šteljenje u linuxu. E sad, htio bih u potpunosti preći na linux ali se javlja mali problem: komp mrzne u roku od minute. Nebitno je li live ili je obični instalacijski cd-dvd, mrzne. Win radi ko lud i nemam odakle počet sa nekom dijagnostikom jer je problem ipak vezan samo za linux.

Konfa:
Asrock 775-dvsta
evga 7600 GT
2 GB ocz ram
p4-650 @ 3,8 ghz
xilence 550w
winfast 2000 xp expert
2x80 GB maxtor RAID0
(klasična periferija…)

U principu je jedina distra koja kolko-tolko radi etch. “Novije” distre poput suse 10.3 ili siduxa (a uži izbor je na jednoj od njih dvije) smrznu bukvalno u roku od minute, znači ili tokom dizanja ili netom nakon dizanja. Sistem jest ocan ali stabilno (odvrtio 1001 stability test). Ono na šta lagano tipujem: matična-bios (chipset je VIA, Bios je “posebni” koji omogućava EIST na 600 seriji pentiuma 4. Takođe, ako i dignem live sistem, npr suse, pod brzina proca je pogrešno očitanje, očitava samo defaultnu vrijednost pa me to još više baca na problem sa biosom) pa me zanima vaše mišljenje, da li je neko imao slična iskustva ovako extremne nekompatibilnosti hardware-a. A da, eventualni savjet bi isto dobro došao :slight_smile: (osim onih promijeni konfu, to znam i sam)

pozz

zbunjeni

Hajd kad se ulogujes,udji u konzolu i kao root opali tail -f /var/log/messages pa vidi ispisuje li sta kad zaledi

thx na odgovoru

Radi i u live modu??? Jer, zbog smrzavanja nisam uspio ni instalirati, znači jedino u live mogu (pokušavam suse 10.3).

dodati na komandnu liniju prilikom starta sistema (probaj pritisnuti Esc ili E kada se prikaže meni)

dodati na komandnu liniju prilikom starta sistema (probaj pritisnuti Esc ili E kada se prikaže meni)

Hvala na odgovorima ali još nisam stigao isprobati :frowning:
U svakom slučaju javim jel upalilo :slight_smile:

OK, live radi sa dodatnim boot opcijama, hvala.

E sad, nakon što instaliram sistem, jel moram manuelno dodati ove opcije ili se same dodaju u boot parametre tokom live-instalacije? I, da li gore navedeni parametri (acpi=off) isključuju Intelov EIST ili slične power-control ugodnosti (npr. brzina ventilatora)?

Još jedanput hvala.

zbunjeni

kad instaliraš uradi iz konzole:

cat /proc/cmdline

ako ti budu upisani (a vjerovatno hoće) onda je to to, inače dodaj ih na kraj kernel linije u /boot/grub/menu.lst

@nidla biće upisani zato što je čovjek ručno upisao parametre :wink: /proc/cmdline su parametri sa kojima je aktuelni sistem bootan.

@zbunjensam: dodaj ih u /boot/grub/menu.lst

Vrlo vjerovatno! Ali moguće je da ti je od navedenih parametara potreban samo jedan, ako ti nije mrsko eksperimentiši sa raznim kombinacijama istih.

dobro, mogu biti upisani u trenutni linux boot, ali nakon instalacije+reboota, pitanje je hoće li novi sistem biti sa tim argumentima (noapci nolapic itd), zato neka provjeri - a ovo je najbrži način

Krivac je EIST - speedstep. Ako ga u BIOSu isključim sve laufa kako treba. Zašto u win-u radi unatoč laganom OCu ne znam, koliko sam guglao trebao bi da šteka i u win-u. Najvjeovatnje previše spusti voltažu proca pa jadan dehidrira i zatrokira. Nevermind, može lock-riješeno.

P.S. znam da malo kasnim, oživljavam topic…ali sam morao dati ovaj zadnji komentar :slight_smile:

Ok hvala. Dobro je znati šta je bio problem za one koji kasnije dolaze sa sličnim problem.