znam da ima vrlo sličan post o cable konekciji a bih zamolio ako neko može da konkretno odgovori jer sam novi kolač na linuxu tako da su me malo zbunili svi oni odgovori.
Modem je instaliran na USB (nemam mrežnu) međutim nemam pojma kako da ostvarim konekciju. koristio sam dial up i to je bilo vrlo lahko podesiti a ovo me skroz zbunjuje
Kao root kucaj “ifconfig” i “route” i kopiraj ovdje izlazne poruke.
Skini program Roaring Penguin. Instaliras sa ./configure, make, make install (kao root). Iz konzole kao root pokrenes “tkpppoe” i podesiš konekciju (uneseš korisničko ime i šifru, označi da može svaki korisnik pokrenuti tkpppoe). Sad kao obicni korisnik pokreni tkpppoe i pokušaj se konektovati. Javi šta se dešava.
a trazio sam i na gogle al nisam baš nešto ni našo, a iskren da budem nisam ni znao šta tražim više onako redom tražio
vama hvala u svakom slućaju[/quote]
USB cable modemi i SuSE su prava gadost. Ja sam imao taj isti problem na SuSEu (Motorola SurfBoard 5100) i do danas ga nisam riješio. Ne znam koliko je pametno nekome predložiti da mijenja distribuciju, no ako nemaš mrežne preko koje bi mogao taj modem naštimati, moj prijedlog je da pređeš na drugi distro jer ja već 2 mjeseca tražim bilo kakav komad informacije za štimanje tog modema na SuSEu i nema ništa, 0 poena. Distribucije na kojima su mi radili cable modemi su RedHat (zapravo CentOS), Debian (i varijacije na temu - Ubuntu, Kubuntu) i to je to… Danas imam SuSE 9.3 i pored njega CentOS 4.1 na kojem taj modem radi fino …
Evo rješenje za 2 min na Debian Sarge 3.1 kernel 2.6.8-2-686 (soon to be 2.6.14 ).
Modul koji koristi Motorola SURFboard SB5100E je ‘usbnet’ (ako je kernel 2.6.. za 2.4. moras koristiti modul CDCEth ili slicno…) tako da to kernel sam fino prepozna:
/var/log/messages:
Nov 7 10:49:25 localhost kernel: usb 2-2: new full speed USB device using address 2
Nov 7 10:49:25 localhost usb.agent[4846]: usbnet: loaded successfully
Nov 7 10:49:25 localhost kernel: eth1: register usbnet at usb-0000:00:1d.1-2, CDC Ethernet Device
Nov 7 10:49:25 localhost kernel: usbcore: registered new driver usbnet
Moduli koje moras imati ucitane:
makina:~# lsmod |grep usbnet
usbnet 28552 0
usbcore 119012 6 usbnet,usblp,ehci_hcd,uhci_hcd
mii 5120 2 usbnet,b44
I na kraju u /etc/network/interfaces ukucas:
auto eth1
iface eth1 inet dhcp
Zatim kucas: ‘/etc/init.d/networking restart’ i voila.
Naravno koristis Roaring Penguin za identifikaciju.
Izlaz ifconfig-a:
eth1 Link encap:Ethernet HWaddr xxxxxx
inet addr:10.0.1.68 Bcast:10.0.3.255 Mask:255.255.252.0
inet6 addr: fe80::212:c9ff:fe6d:fd9f/64 Scope:Link
UP BROADCAST RUNNING MULTICAST MTU:1500 Metric:1
...
ppp0 Link encap:Point-to-Point Protocol
inet addr:xxxxx P-t-P:10.0.0.1 Mask:255.255.255.255
UP POINTOPOINT RUNNING NOARP MULTICAST MTU:1472 Metric:1
...
Moraš brisati ‘route del default’ prije uspostave konekcije.
Izlaz ‘route’:
makina:/etc/network# route
Kernel IP routing table
Destination Gateway Genmask Flags Metric Ref Use Iface
10.0.0.1 * 255.255.255.255 UH 0 0 0 ppp0
10.0.0.0 * 255.255.252.0 U 0 0 0 eth1
default 10.0.0.1 0.0.0.0 UG 0 0 0 ppp0
Evo upravo pišem/šaljem ovu poruku koristeći navedenu metodu. Dakle nije riječ o teoretisanju…
Ubacila sam sve informacije koje ti trebaju da vidiš stanje uređaja/veze, tako da poruka izgleda nezgrapno, a ustvari je dosta jednostavno. Inače, sistem podešavam na “staromodan” način (aka ručno). ;( Naravno, pppoeconf može riješiti problem.
Koji tacno modem? Motorola SurfBoard 5100 standardno daju oni iz epn-a, taj modem ima USB i Ethernet utor - probao sam stekati na oba, na USBu koristis module usbnet a kao Ethernet stimas normalno kao mreznu.
Enivej, sta ce ti USB-to-LAN jack?