[RIJEŠENO] suse 10.0 cable podešavanje (EPN)

znam da ima vrlo sličan post o cable konekciji a bih zamolio ako neko može da konkretno odgovori jer sam novi kolač na linuxu tako da su me malo zbunili svi oni odgovori.

Modem je instaliran na USB (nemam mrežnu) međutim nemam pojma kako da ostvarim konekciju. koristio sam dial up i to je bilo vrlo lahko podesiti a ovo me skroz zbunjuje :smiley:

Kao root kucaj “ifconfig” i “route” i kopiraj ovdje izlazne poruke.

Skini program Roaring Penguin. Instaliras sa ./configure, make, make install (kao root). Iz konzole kao root pokrenes “tkpppoe” i podesiš konekciju (uneseš korisničko ime i šifru, označi da može svaki korisnik pokrenuti tkpppoe). Sad kao obicni korisnik pokreni tkpppoe i pokušaj se konektovati. Javi šta se dešava.

Uradih kako mi bi rečeno i neće…do čega je greška neznam
l

Ništa nego da uradiš kao što bi svako od nas uradio:
http://www.google.com/linux
pa ukucaš model cable modema i tražiš.

Daj ispis komade:
route -n

Prije i poslije pokretanja pppoe.

(dodaj usput i ifconfig)

Adise, pa zar nije upravo to poslao maloprije!?!? Probaj malo pročitati poruku prije slanja odgovora.

Osim toga, kakve koristi od route i ifconfig naredbi na USB modemu!!

Ok hvala vam na odgovorima.

a trazio sam i na gogle al nisam baš nešto ni našo, a iskren da budem nisam ni znao šta tražim više onako redom tražio :smiley:

vama hvala u svakom slućaju

[quote=basha]Ok hvala vam na odgovorima.

a trazio sam i na gogle al nisam baš nešto ni našo, a iskren da budem nisam ni znao šta tražim više onako redom tražio :smiley:

vama hvala u svakom slućaju[/quote]
USB cable modemi i SuSE su prava gadost. Ja sam imao taj isti problem na SuSEu (Motorola SurfBoard 5100) i do danas ga nisam riješio. Ne znam koliko je pametno nekome predložiti da mijenja distribuciju, no ako nemaš mrežne preko koje bi mogao taj modem naštimati, moj prijedlog je da pređeš na drugi distro jer ja već 2 mjeseca tražim bilo kakav komad informacije za štimanje tog modema na SuSEu i nema ništa, 0 poena. Distribucije na kojima su mi radili cable modemi su RedHat (zapravo CentOS), Debian (i varijacije na temu - Ubuntu, Kubuntu) i to je to… Danas imam SuSE 9.3 i pored njega CentOS 4.1 na kojem taj modem radi fino …

EUREEEEEKAAAAAA

Evo lijeka :D:D:D:D:D:

1. Otvoriš YaST
  2. Klikneš na Network Devices
  3. Klikneš na Network Card
  4. U gornjem dijelu prozora veoma vjerovatno je detektovan
    tvoj USB modem, klikneš na njega pa na [Configure]
  5. Pokazati će ti da tvoj kernel nema integrisan module ua USB modeme, klikneš [Continue]
  6. EH SAD, gdje piše “Device Type” odabrano je USB, NEEEEEEEEEEEE! Klikni tu i odaberi “Ethernet”
  7. Klikni Next
  8. Klikni Finish
  9. Opet si u YaSTu, klikni na DSL
  10. U gornjem dijelu prozora … nema ništa :smiley: klikni na Configure
  11. U sljedećem dijalogu odaberi "PPP over Ethernet
  12. Za “Ethernet Card” odaberi oznaku svojeg USB modema
  13. Klikni Next
  14. Odaberi “Custom Provider”
  15. U “Provider name” kucaj nesto tipa “epn” ili stagod
  16. U username i password znaš šta ćeš ukucat :smiley:
  17. Klikni Next
  18. Klikni Next opet
  19. Klikni Finish
  20. Klikni “No” jer ne želiš štimati mail sad
  21. U donjem desnom uglu se pojavio kao mali konektor za struju, jednom klikni na njega

Ta daaaaa
Eto te online :wink:

Eto i debil unutar mene proradio kao i internet u SuSE 9.3ci :slight_smile:

Ovo zovem, “Internet na Linuxu u 21 korak” (konkurisem knjizi “Internet u Linuxu za 21 dan” :smiley: :D)

hm… ako stvarno nisi nasao rjesenje za to… mogao bi ove tvoje korake prevesti na eng i objaviti ih negdje :wink: just my 2 cents…

Pozdrav

Ice

Dodaj na wiki. I prijavi bug :slight_smile:

Eto na wikiju je, ako vas zanima http://start.linux.org.ba/FAQ

Evo rješenje za 2 min :wink: na Debian Sarge 3.1 kernel 2.6.8-2-686 (soon to be 2.6.14 :wink:).

Modul koji koristi Motorola SURFboard SB5100E je ‘usbnet’ (ako je kernel 2.6.. za 2.4. moras koristiti modul CDCEth ili slicno…) tako da to kernel sam fino prepozna:

/var/log/messages: Nov 7 10:49:25 localhost kernel: usb 2-2: new full speed USB device using address 2 Nov 7 10:49:25 localhost usb.agent[4846]: usbnet: loaded successfully Nov 7 10:49:25 localhost kernel: eth1: register usbnet at usb-0000:00:1d.1-2, CDC Ethernet Device Nov 7 10:49:25 localhost kernel: usbcore: registered new driver usbnet
Moduli koje moras imati ucitane:

makina:~# lsmod |grep usbnet usbnet 28552 0 usbcore 119012 6 usbnet,usblp,ehci_hcd,uhci_hcd mii 5120 2 usbnet,b44
I na kraju u /etc/network/interfaces ukucas:

auto eth1 iface eth1 inet dhcp
Zatim kucas: ‘/etc/init.d/networking restart’ i voila. :slight_smile:

Naravno koristis Roaring Penguin za identifikaciju.

Izlaz ifconfig-a:

eth1 Link encap:Ethernet HWaddr xxxxxx inet addr:10.0.1.68 Bcast:10.0.3.255 Mask:255.255.252.0 inet6 addr: fe80::212:c9ff:fe6d:fd9f/64 Scope:Link UP BROADCAST RUNNING MULTICAST MTU:1500 Metric:1 ... ppp0 Link encap:Point-to-Point Protocol inet addr:xxxxx P-t-P:10.0.0.1 Mask:255.255.255.255 UP POINTOPOINT RUNNING NOARP MULTICAST MTU:1472 Metric:1 ...
Moraš brisati ‘route del default’ prije uspostave konekcije.

Izlaz ‘route’:

makina:/etc/network# route Kernel IP routing table Destination Gateway Genmask Flags Metric Ref Use Iface 10.0.0.1 * 255.255.255.255 UH 0 0 0 ppp0 10.0.0.0 * 255.255.252.0 U 0 0 0 eth1 default 10.0.0.1 0.0.0.0 UG 0 0 0 ppp0
Evo upravo pišem/šaljem ovu poruku koristeći navedenu metodu. Dakle nije riječ o teoretisanju…

Ne odgovaram redovno na poruke. :wink:

Ne znam bono ti to zakomplicira, na Sargeu meni je sve
(skoro pa sam :D) odradio # pppoeconf

Ubacila sam sve informacije koje ti trebaju da vidiš stanje uređaja/veze, tako da poruka izgleda nezgrapno, a ustvari je dosta jednostavno. Inače, sistem podešavam na “staromodan” način (aka ručno). ;( Naravno, pppoeconf može riješiti problem. :slight_smile:

Ma ti si meni kraljica … Dodali smo ovo na wiki, FAQ :wink:

isti problem i kod mene

samo sto je kod mene MEPIS linux …

neki dan sam vidio da ima USB --> LAN džek, jel neko možda probao da ovaj USB modem sa ovim kablom ušteka na mrežnu

Koji tacno modem? Motorola SurfBoard 5100 standardno daju oni iz epn-a, taj modem ima USB i Ethernet utor - probao sam stekati na oba, na USBu koristis module usbnet a kao Ethernet stimas normalno kao mreznu.
Enivej, sta ce ti USB-to-LAN jack?