Pa zauzeto ti je oko 200 MB što i nije toliko puno obzirom da imaš pokrenut kompletan Gnome desktop sa Beaglom (Beagle jede memoriju) + Gimp + jednu KDE aplikaciju (KSysguard na slici). Trebaš izbjegavati korištenje KDE aplikacija pod Gnomom i obratno. Takođe imaš pokrenut mail server a nscd (DNS cache) ti isto vremenom troši sve više memorije.
Znaci Beagle mogu izbrisati KSysguard isto i nemam pojma gdje mi stoji ti mail serveri pa cu iz YAST-a to sve izbrisati. OK Gimp sa njim sam ove slikice skinuo to ostaje naravno.
I jos jedno pitanje uocio sam na dva mjesta Firefox kada surfam webom onaj sa ikonicom ne trosi bas nesto, ali mi firefox-bin ili tako nekako mnogo crpi nemam pojma zasto ali stvarno previse iako na windowsu to je nekih 30 mo na suse ide i do 56 mo govorim samo za “firefox bin” ono drugo moze biti ikonica koju sam dodao na Panel ??
Ne moras izbrisati medo ,imas u gnome CC startup programs samo unchekiraj sta hoces. @vedran koristim firefox koji je dosao uz os
Ma ne moraš brisati dovoljno je da ih ne koristiš, odnosno za beagle i mail server da izgasiš servise. Mail server mislim da je Postfix ali nisam siguran.
Firefox je to “potrošnja” varira od verzije do verzije, nekim ljudima “troši” i preko 100 MB. Probaj neki drugi browser - Galeon, Opera, na KDEu svakako Konqueror.
@amar-ze: e onda fakat ne znam…
Edit: Pravilnik ULK Foruma kaže: “Diskusije i razmjene linkova o ilegalnom sadržaju su zabranjene.” Razmjena piratskih knjiga je zabranjena. Podržite Linux, kupujte legalno knjige o Linuxu!
Upravo sam probe Suse 10. 1 i IT ROCKS !!! xgl je predivan sve je predivno satbilno. Meni se super brzo boota eto ikljucio sam beagle ne koci nista ma prezadovoljan sam. I jos nes da pitam na videu o xglu sam vidio da se moze mjenjajti pozadina tako da iona bude u pokretu ka neke sare su jel pozdai ko je se krecu, ili delfini plivaju po dsktopu eto otprili ke to…
I jos jedno pitanje ako moze… Naime Suse mi smrzne nakon koristenja ikakve 3D aplikacije a tako i xgl mrzne. Eh ja znam u cemu je problem, to je nekompaktibilnost memorije sa grafickom. Problem je rjesiv na windowsu tako sto agp speed premjestim sa 8x na off ( u catalyst control panelu se zvoe to smart gart opcija). Eh da li je moguce da u Suse-u isto tako promjenim agp speed sa 8x na off jer bi tako rijesio problem smrzavanja. ( U biosu mi je postavljeno na auto a ima jos opcije 8x i 4x ali ga drzium na auto jer je ovako nestabilan na 4x i na 8x)
Dobro ja ne znam dali je misljeno na legalno ili ne legalno mozda je krivo shvaceno, ali vec sve to stoji na opensuse stranici ko zeli neka zaviri http://en.opensuse.org/Documentation, a nevjerujem bas da ima nesto posebno How to kada je sve lijepo objasnjeno i na ovim stranicama, a linkovi koji su potrebni nalaze se na http://distrowatch.com/table.php?distribution=suse.
To sam danas poslije te pdf knjige bacio se u pretragu.
Evo citavu noć pokušavo promjeniti agp speed na off, ali bez uspjeha. Dali je to uopste moguće
Malo sam tražio tvoj problem po netu, izgleda da je SMARTGART samo drugi način da setuješ iste opcije koje imaš u biosu. Ima još ljudi sa istim problemom kao i ti (samo što imaju bios u kojem se ne može uopšte podesiti agp speed) i niko nije riješio problem softverski. Probaj flashovati bios, možda dobiješ Off opciju. Probaj koristiti fglrxconfig (konzolni alat za konfiguraciju). Tamo imaš neku opciju “Use external AGP Gart” probaj prvo sa No, pa onda probaj sa Yes. Tako za sve kombinacije brzina u BIOSu. Na kraju ako ništa ne pomogne, preporučujem da mijenjaš karticu za ekvivalentnu nVidiju koja ima puno bolje Linux drajvere.