Evo vako instalisao sam "Firestarter"firewall i pokrenuo ga radi bez problema(koliko se ja razumijem).Zanima me jedino posto se cesto puta desava da u “EVENTS” ima i po 30-tak crvenih linija “SERIOUS” sta je to? U stvari evo prepisa pa Vas molim da mi objasnite.
Direction=Unknown
In =eth0
out =
port =nekada prazno nekada 2 ili 80
Source =neka ip
Destination=moja ip
Protocol =ICMP,TCP,UDP
Service =cesto Unknown,SHOUTcast,Ms-sql-m,HTTP
Eto ako iko moze da mi objasni,nije da ja imam nesto spec na mom kompu sto bi se trebalo zastititi nego me nervira da neko svrlja i cacka gdje mu nije mjesto.Mozda imate neku preporuku za bolji firewall.Ah da sistem je ubuntu 6.10.
da nemas slucajno staticku ip adresu i masina ti je vidljiva uvjek iz vana ? ovo lici na neke scannere il tako nesto slicno
btw. da nije slucajno doso kakav IDS uz taj “firewall” ?
Firewalli na linuxu su uglavnom “front end” za linuxov firewall u kernelu - dakle mozes dobiti drugaciji GUI - funkcionalnost je ista. To sto ti javlja u tim eventsima su “BLOCKED” connections. Dalje - ako ti neko salje nesto na neki port, a tebi taj port nije otvoren (tj ne postoji aplikacija koja slusa na tom portu) - nemas cega da se plasis. Dakle jednostavno, ako nemas potrebu da drzis neki servis otvoren prema vani , zatvori firewallom sve ulazne konekcije - ugasi sve servise koji ti ne trebaju i to je to.
Kroz firestarter mozes dodavati pravila na sljedeci nacin:
Odes na tab Policy
Imas dropdown list u kojem mozes birati “Inbound traffic policy” ili “Outbound traffic policy” (tj. dolazni i odlazni saobracaj). Po defaultu su ti portovi zatvoreni - onda ako hoces da dozvolis neki servis kliknes desnom tipkom na bijeli dio ispod “Allow services” i izaberes “Add rule” …
Necu da nabrajam imena da nebih nekoga izostavio a i poruka ce biti kraca,hvala puno svima.
Za Medu instalirao IPtraf ima puno stvari :o a ja nisam ni blizu tebe sto se tice znanja o linux-u tako da mi treba firewall