E, što se tiče tog štekanja miša, meni je to bilo prilično nesnosno. U verziji “pre8” mplayera nešto su uradili pa miš mnogo više šteka nego u verziji “pre7try2”. Poslije su ispravili tu stvar tako da je trenutno ispravljeno ali bi trebalo skinuti mplayer putem CVS-a.
Konkretno, to je ova izmjena. Dovoljno je da skineš ad_pcm.c fajl i zamijeniš onu verziju koja dolazi u pre8 verziji.
Nakon toga trebalo bi mnogo manje da šteka.
Predlažem da koristiš ono “sudo nice -n -20 /usr/bin/mencoder” umjesto samo “/usr/bin/mencoder”, tako da dok traje snimanje možeš raditi na računaru bez bojazni da ćeš gubiti frejmove.
Dalje, ako koristiš onu moju skriptu, onda tamo za BADAPPS stavi aplikacije koje treba ugasiti prije nego što krene snimanje. Npr. moraš ugasiti program za slušanje radija ili gledanje TV-a. Takođe, treba ugasiti sve 3D aplikacije, jer ćeš najvjerovatnije gubiti frejmove. Kod mene se pri tome zakuca kernel, pa ga moram restartovati na dugme. Pripazi da dok traje snimanje ne koristiš 3D aplikacije (kao ni 3D screensaver). Što se tiče nekih običnih poslova poput surfanja nema problema.
Kod mene snimanje u divx zauzima oko 50% procesorskog vremena, što je za mene bilo veoma prihvatljivo. Koliko će zauzimati za kompresiju u DVD format, nemam pojma.
Da, ti “input”, “norm”, “amode” i sl. parametri zavise od TV karte. Prilikom svakog pokretanja te skripte mplayer/mencoder će izbaciti sve moguće vrijednosti tih parametara. Za “input” staviš broj koji odgovara snimanju sa TV (pored Composite i dr.). Za “norm” staviš “PAL”, a za “amode” staviš “stereo”.
Ručno pokretanje te skripte:
$ tvrecord 12 “simpsoni” “01:00:00”
jeste malo “ne-user-friendly”, ali se jednostavno može koristiti u cron zadacima, tako da jednostavno možeš implementirati “tajmer” da se u određeno vrijeme nešto snimi, ako nisi kod kuće.
Pored toga, vjerovatno ćeš trebati i nvram-wakeup program, koji omogućava da ti se računar pokrene u određeno vrijeme i snimi što želiš.
Ja kad nisam kod kuće, podesim comp da se pali u određeno vrijeme, snimi s TV-a i nakon toga ugasi i podesi vrijeme sljedećeg paljenja i snimanja. Tako se računar pali i gasi i ja kad dođem kući sve je lijepo posnimano.
Evo ti skripta za gašenje računara koja koristi nvram-wakeup za podešavanje sljedećeg starta:
[code]#!/bin/bash
CONFIG_FILE=“/etc/nvram-wakeup.conf”
MIN_TIME_FROM_NOW=15 # minutes
SLEEP_TIME=10 # seconds
if [ $# -gt 2 -o $# -lt 1 ]; then
echo “Usage: basename $0
[day_of_month] {time_of_day} (e.g. basename $0
18 "12:15")”
echo
exit 1
fi
if [ $# -eq 1 ]; then
DAY=“date +%d
”
TIME=“$1”
else
DAY=“$1”
TIME=“$2”
fi
YEAR=“date +%Y
”
MONTH=“date +%m
”
TIMESTR=“$YEAR-$MONTH-$DAY $TIME”
TIMESTAMP=date -d "$TIMESTR" +%s 2> /dev/null
if [ $? -ne 0 ]; then
echo “Date or time not recognized!”
echo
exit 2
fi
if [ $TIMESTAMP -lt date -d "+$MIN_TIME_FROM_NOW minutes" +%s
]; then
if [ $# -eq 1 ]; then
TIMESTR=$(date -d “$(date -d “$YEAR-$MONTH-$DAY +1 day” +%Y-%m-%d) $TIME” +“%F %T”)
else
TIMESTR=$(date -d “$(date -d “$YEAR-$MONTH-$DAY +1 month” +%Y-%m-%d) $TIME” +“%F %T”)
fi
TIMESTAMP=date -d "$TIMESTR" +%s
fi
if [ -e “$CONFIG_FILE” ]; then
sudo /usr/bin/nvram-wakeup -C “$CONFIG_FILE” -A -l -s $TIMESTAMP 2> /dev/null
else
sudo /usr/bin/nvram-wakeup -A -l -s $TIMESTAMP 2> /dev/null
fi
RETVAL=$?
case $RETVAL in
0 )
echo “Computer will start again at date -d \"$TIMESTR\" +\"%A, %d.%m.%Y %H:%M %Z\"
.”
echo “Shutting down in $SLEEP_TIME seconds…”; sleep $SLEEP_TIME
sudo /sbin/shutdown -h now
;;
1 )
echo “Computer will start again at date -d \"$TIMESTR\" +\"%A, %d.%m.%Y %H:%M %Z\"
, but it MUST BE REBOOTED.”
echo “Rebooting in $SLEEP_TIME seconds…”; sleep $SLEEP_TIME
sudo /sbin/shutdown -r now
;;
- )
echo “Unable to set wake-up time! Aborting…”
echo
exit 3
;;
esac[/code]
Gornja skripta je specifična za moju ploču, tako da će biti potrebno mijenjati je za tvoju ploču.
Javi se ako budeš imao pitanja u vezi sa tim.
Poz.