[RIJESENO]Ubuntu 13.04 zamjena Pulseaudio sa ALSA

Kako ovo uradit, kada idem apt-get remove pulseaudio, remova mi i ubuntu-desktop, imam malih problema sa pulseaudio pa hocu ALSA

Za cega ti treba? Ako je u nekoj aplikaciji, mozes birati koji driver da koristi ta aplikacija. Npr. VLC player.

Mislim da ne mozes ukloniti PulseAudio tako lako jer (obicno) svi moderniji desktopi zavise od njega. Ipak ova zavisnost je vise vjestacka: probaj stopirati PulseAudio servis i trebalo bi sve raditi bez problema.

Problem je sto desktop koristi pulseaudio, a odredjene aplikacije koriste ALSA wrappere(ako se tako kaze), ugl, ako recimo imam TeamSpeak i Mixxx upaljen, obojica rade na ALSA, i rade normalno, ali onda ne dobijam sistemske notifikacije koje dolaze od pulseaudija, ne dobijam sound iz browsera, youtube i tako to koji dolazi iz pulseaudija. Kada ugasim sve appove koji koriste ALSA onda se pulseaudio pali ponovo… Ovo me pocinje praaavo nervirat pa ako neko ima rijesenje ili neki workaround, molim vas postajte…

Jbg., ja nisam obracao paznju ali i kod mene se to desava sa notifikacijama.

Da bi više aplikacija moglo istovremeno puštati zvuk preko ALSAe potrebno je da aktiviraš hardware mixing:
http://alsa.opensrc.org/Hardware_mixing,_software_mixing
Što se tiče automatskog reaktiviranja pulseaudio, možda da probaš otići u /usr/bin i preimenovati binary?

Boby, ovo je mene nerviralo kada sam recimo na TeamSpeak sa rajom i hocu da poslusam pjesmu, ne idu zajedno, pa me nerviralo pravo, a to sistemske notifikacije sam samo primjetio…

Vedrane hvala puno…

Ja sam se napatio npr. sa Skypom, sličan problem, nema zvuka ni mic…

@Maverick napiši jel proradilo i kako radi :slight_smile:

Nista, pratio ovaj tutorial na ovom linku sto si kopiro, radi super samo sam primjetio sad malo higher pitch zvuk na chrome ali ne smeta… :smiley: