[RIJESENO] Ubuntu 8.04 Emerald teme pomoc

HEHE RJESILA SAM A ZNAS KAKO,PRAVA GLUPOST!!!Nadjoh na nekom dr forumu guglajuci.
Treba uci u System/Pref./Keyboard/pa sklonis kvacicu sa Allow to control the pointer using the keyboard i to je to.
Kazu da je to neki bug u Gnome-u pojma nemam.

Ja imam tebe pitati jos 1 stvar i necu te vise dosadjivati.Prije ikakvog rada oko ovih drajvera i bilo cega,dakle nakon same instalacije ubuntu-a(a instalirala sam ga bar 5 puta jer sam bila neuka pa sam rusila bezze sistem jer nisam vidjela izlaz iz problema u koje sam bila ulazila),dakle kad se ono pojavi onaj logo ubuntu-a kad ga ukucava znas ono prije samog prozora gdje ces ukucati username i sifru.Dakle taj mi se logo prije javi i ostane sve dok se onaj crta ne popuni do kraja a sada mi se desava tj odmah se desilo i jos desava nakon inst da se taj logo samo na cas pojavi a onda crn ekran i onda ispisuje ono sta sve radi kad boot-a i onda dodje logon.
Mogu li to ikako ispraviti da mi se to ne javlja nego da bude kao i prije?
Hvala ti jos jednom za sve ovo “mucenje”:-))

terminal:
gedit /boot/grub/menu.lst
posalji stavku pod
title Ubuntu 8.04
kernel xxxxxx
Treba mi stavka pod kernel da vidim boot opcije, netreba ona recovery mode vec prva od Ubuntu-a.
Mozda mozes rijesiti i sa programom “startupmanager” samo mozda je lakse ovako.
sudo apt-get install startupmanager
Da ako koristis startupmanager nalazi se u System–>>administration->>StartUp-Manager
Trebalo bi nesto slicno ovome izgledati sto je pocrvenito:
http://img230.imageshack.us/img230/2323/screenshotyv6.jpg

E ovako ja ti imam taj start up manager i namjesten mi je windows kao default system pri bootanju a evo ti grub liste:

title Ubuntu 8.04, kernel 2.6.24-17-generic
root (hd0,5)
kernel /boot/vmlinuz-2.6.24-17-generic root=UUID=4de0e4e3-22e4-4eef-87b2-73086f712d77 ro quiet splash vga=769
initrd /boot/initrd.img-2.6.24-17-generic
quiet

Medjutim meni je ne jasno zasto se ovo javlja jer ovo se javilo odmah nakon instalacije ubuntu-a poslije restarta i tako je i nastavilo da se desava,a prije nekada davno kada sam inst nije mi se to nikada javilo s tim da sada imam 2 kernela u grubu a taj drugi se pojavio kad sam update-ovala ubuntu.
To je to.Stavila bi ti screenshot ovdje iz startup-a ali ne kontam kako da je attach-iram ne vidim nigdje opcije na forumu ovom?

[quote=mladapartizanka81]E ovako ja ti imam taj start up manager i namjesten mi je windows kao default system pri bootanju a evo ti grub liste:

root (hd0,5)
kernel /boot/vmlinuz-2.6.24-17-generic root=UUID=4de0e4e3-22e4-4eef-87b2-73086f712d77 ro quiet splash vga=769
quiet

Medjutim meni je ne jasno zasto se ovo javlja jer ovo se javilo odmah nakon instalacije ubuntu-a poslije restarta i tako je i nastavilo da se desava,a prije nekada davno kada sam inst nije mi se to nikada javilo s tim da sada imam 2 kernela u grubu a taj drugi se pojavio kad sam update-ovala ubuntu.
To je to.Stavila bi ti screenshot ovdje iz startup-a ali ne kontam kako da je attach-iram ne vidim nigdje opcije na forumu ovom?[/quote]
Za upload slika:
http://imageshack.us/
Rekoh da vidis opcije rezolucije pod crvenim kvadraticem oznaceno i uporedis s onim kod tebe.
Drugo ne vidim nista cudno sem vga=769 640x480 rezolucija konzole, hajde izbrisi vga=769 u boot kernela neka ostane:

Znaci bez vga=769
Ili dodas komplet jos jedan boot Ubuntu-a s ovom opcijom da testiras npr. nalijepis ispod ovog tvog:
root (hd0,5)
quiet

title Ubuntu test Logo :P root (hd0,5) kernel /boot/vmlinuz-2.6.24-17-generic root=UUID=4de0e4e3-22e4-4eef-87b2-73086f712d77 ro quiet splash initrd /boot/initrd.img-2.6.24-17-generic quiet
Jos jednom da ostane ovako:
root (hd0,5)
quiet

title Ubuntu test Logo
root (hd0,5)
kernel /boot/vmlinuz-2.6.24-17-generic root=UUID=4de0e4e3-22e4-4eef-87b2-73086f712d77 ro quiet splash
quiet

Te prilikom reboota pokusaj bootati “Ubuntu test Logo”

E owako medo sad mi pise 795 znaci nisam nista radila a to je garant jer sam sinoc u start-up manageru promijenila rezoluciju na 1280x1024.Ma ne bitno uglavnom ostavila sam kako je i dodala onu liniju sto si stavio za test boot logo i nista!Ista stvar se desava,logo se pojavi na koju sekundu i onda ono sve ispisuje.Sta sad da radim?Da onda pokusam da izbrisem ovo vga=795 pa da probam?

E ovako pokusala sam i bez onoga vga=795 ali opet ista stvar!!!
Haj nema veze necu da te mucim vise:-))
HVALA JOS JEDNOM NA SVEMU

Pokusala sam i bez vga=795 ali nista.Haj necu da te mucim
HVALA JOS JEDNOM NA SVEMU

Otvori prvu poruku koju si napisala i gore stavi u naslov teme na pocetku [RIJESENO].
Pozz

Na pocetk stavi Rijeseno da se vidi:
[RIJESENO]Ubuntu 8.04 Emerald teme pomoc
Izvini lakse je moderatorima izbrisati temu :slight_smile:

pa nije ovo rijeseno :slight_smile: … ovo je nerijeseno …
[rijeseno] se stavlja kad se rijesi problem :slight_smile:

Ma jest hamo ovo zadnje je ne bitno:-)

[quote=testni_hamo2]pa nije ovo rijeseno :slight_smile: … ovo je nerijeseno …
[rijeseno] se stavlja kad se rijesi problem :)[/quote]
Emerald je rijesen, a sto se tice ostalih problema, znas da je zakon za svaki problem novi topic :wink: