[RIJESENO] Ubuntu 8.04 Emerald teme pomoc

E ovako skinula sam par emerald tema sa www.gnome-look.org/ i neke su arhive pa ih raspakujem i kako sam shvatila otvorim emerald theme manager i importujem temu u njega sto sam i uradila ali kako sada da aktiviram te teme???Nigdje opcije za to.Vidim samo opcije za editovanje ali se nista ne desava tj ta tema koju importujem nije aktivna!!!
Pomagajte.
HVALA

Ooops izgleda da je problem u samim nvidia restricted driverima sa kojima se ja patim pravo?!!
Nadam se da postoji neki dr nacin da se to sredi,mislim ove teme

terminal:
emerald --replace
da bi se vratila na metacity kuckas u terminalu:
metacity --replace
Ili bolje ovako:
System --> Preferences --> Appearence idi na Visual effects i ukini Compiz stavis na None.
Synaptic–>Search–> fusion-icon i instaliraj fusion-icon (ja bih trazio compiz pa doinstalirao compiz-fusion-plugins extra, compizconfig-settings-manager) ili u terminalu:
sudo apt-get install fusion-icon
Kada instaliras odes na Applications–System Tools–>> Compiz Fusion Icon
Pojavice ti se plava ikona u desnom cosku ili bolje reci u Notification Area ili kao na windowsu u Systray.
Desni klik na nju lansiras u Select Window Manager–>Compiz ili Metacity, ili izaberes u Select Window Decorator Emerald ili Gtk Window Decorator.
Nakon svakog restarta racunara da bi aktivirala Compiz moras ici preko Fusion-Icon.
Ja prenesem Fusion Ikonu direktno na Panel, da bi se lakse snasla izvoli prikaz ekrana pa bice mozda sve jasnije:
http://img525.imageshack.us/img525/2559/19802820us9.jpg

Naravno i koji si driver instalirala, verziju?

Ma ti garant nisi citao moj nedavni post,problem je u nvidia driverima!!!Ja sam se zeznula jer teme emeralda ne mogu bez compiza a ne mogu nj aktivirati jer mi drajveri zezaju stvar!!!Procitaj moj dr post u vezi drajvera.Sorry sto sam te bezze vukla moja krivica.
By the way sto se drajvera tice sve zivo sam probala i sve verzije drajvera i sve nacine instalacije ali nista uvijek isti problem.
Procitaj pa ces vidjeti o cemu se radi
Pozzdrav

Koji si driver instalirala nvidia-glx ili nvidia-glx-new.
Za tvoju kartu trebao bi biti nvidia-glx to je ona 9xxxx verzija.
Koji je monitor Lcd ili Crt?
Hajde ovako:
terminal:
gedit '/etc/X11/xorg.conf’
Postuj stavku ispod: Section “Monitor” i Section “Device” ovdje u forumu.
terminal:
lspci -nn | grep VG
Postuj iz terminala poruku koju prikaze.

Kazem ti da sam probala sa sve 3 vrste drivera za linux koje se nalaze na nvidia stranici,dakle i glx i glx-new (preko restricted)a nvidia str imaju sljedece 3 verzije: 173.14.05/71.86.04/96.43.05.Sva 3 drajvera sam probala instalirati i preko restricted managera i preko NvyNG i rucno preko konzole pa cak i sa synapticom ali nista od toga uvijek kada resetujem monitor se ugasi,ekran crn i poruka od ekrana “signal out of range”!!Zatim sam u grub-u editovala kernel liniju upisala ono vga=ask pa kad mi ponudi one opcije za modove mog ekrana njih 12 ukupno.Sa svakim modom sam probala ali ni to ne ide!!!Monitor je Belinea CRT 17"!!!
Na kraju sam totalno poludila i nanovo instalirala ubuntu jer sam zeznula x-server!!!
Ali ne zelim vise,bojim se da ne userem opet pa hajmo na novo!!!
Trenutno sam na windowsu radim nesto pa poslije to odradim u terminalu pa postam ok?
Pozdrav i hvala sto se trudis ali mislim sve da je ovo uzalud jer pomoc trazim na sve strane ali niko moj problem jos nije uspio da rijesi!!!

E ovako evo sta pise:

xorg.conf (X.Org X Window System server configuration file)

This file was generated by dexconf, the Debian X Configuration tool, using

values from the debconf database.

Edit this file with caution, and see the xorg.conf manual page.

(Type “man xorg.conf” at the shell prompt.)

This file is automatically updated on xserver-xorg package upgrades only

if it has not been modified since the last upgrade of the xserver-xorg

package.

If you have edited this file but would like it to be automatically updated

again, run the following command:

sudo dpkg-reconfigure -phigh xserver-xorg

Section "InputDevice"
Identifier "Generic Keyboard"
Driver "kbd"
Option “XkbRules” "xorg"
Option “XkbModel” "pc105"
Option “XkbLayout” "us"
EndSection

Section "InputDevice"
Identifier "Configured Mouse"
Driver "mouse"
Option "CorePointer"
EndSection

Section "Device"
Identifier "Configured Video Device"
EndSection

Section "Monitor"
Identifier "Configured Monitor"
EndSection

Section "Screen"
Identifier "Default Screen"
Monitor "Configured Monitor"
Device "Configured Video Device"
EndSection

Section "ServerLayout"
Identifier "Default Layout"
Screen "Default Screen"
EndSection

a sto se tice druge stavke sto si trazio pise ovo:

01:00.0 VGA compatible controller [0300]: nVidia Corporation NV34 [GeForce FX 5200] [10de:0322] (rev a1)

To je to nadam se da ti nesto znaci:)))

P.S.Kada ukucam tu prvu stavku sto se tice x-orga ovo mi napise u terminalu kao neka greska:

(gedit:6282): Gtk-WARNING **: Error parsing gtk-icon-sizes string:
‘panel-menu=24,24
panel=20,20
gtk-button=18,18
gtk-large-toolbar=24,24’

Eto to je to

Ok, idemo ovako
terminal:

Onda instaliraj Nvidia driver

sudo apt-get install nvidia-glx sudo nvidia-xconfig --add-argb-glx-visuals -d 24
Poslije edituj xorg.conf

Trazi stavku Section "Device i dodaj slijedece stavke koje su poplavite ukoliko vec nisu upisane:

Section "Device"
Identifier "nVidia Corporation NV34 [GeForce FX 5200]"
Driver “nvidia”
[color=blue]BusID “PCI:1:0:0”[/color]
Option “AddARGBGLXVisuals” “True”
[color=blue]Option “NvAGP” “1”[/color]
EndSection
Sacuvaj memorisi datoteku.
Restart kompjutora
Slijedece ako ne startuje pokusaj zamjeniti [color=blue]Option “NvAGP” “1”[/color] u [color=blue]Option “NvAGP” “2”[/color]
Jedno slovo manjka ili viska neces uspijeti uci u graficko okruzenje.
Da i ukoliko ne startuje opet imas slijedecu soluciju, ako mislis da nisi vjesta raditi sa sudo vi ili sudo dpkg-reconfigure xserver-xorg onda instaliraj na Windowsu ext3 driver http://www.fs-driver.org/download.html tako ces imati pristup na Ubuntu particije te sa notepad mozes editovati Driver “nvidia” -->> u Driver “vesa”, tako ces bar moci se vratiti na Ubuntu ili prekopiras xorg.backup u xorg.conf (znaci sve mozes uraditi sto se tice editovanja preko windows-a.

quote=mladapartizanka81: Gtk-WARNING **: Error parsing gtk-icon-sizes string:
‘panel-menu=24,24
panel=20,20
gtk-button=18,18
gtk-large-toolbar=24,24’[/quote]
Ovo je mali problem kod gtk ikona to je tema koju koristis na Ubuntu ima mali bug nista strasno. :slight_smile:

Oj medo sta ti sve napisa pa sad sam totalno zbunjena.Mene samo interesuje to sta ako userem:) kaku cu da vratim.Haj probacu nekad sutra pa ti javim.
Pozdrav

P.S.A ne rece ti meni sta cu sad da li da sklonim driver koji je vec instaliran i ako da kako da to sve sad pocistim da bude kao prije instalacije restricted drivera??I primjetila sam sada da mi ne radi numericka tastatura kad se logujem!!!Ma poludio je totalno

[quote=mladapartizanka81]Oj medo sta ti sve napisa pa sad sam totalno zbunjena.Mene samo interesuje to sta ako userem:) kaku cu da vratim.Haj probacu nekad sutra pa ti javim.
Pozdrav[/quote]
Sa ovo komandom napravis backup od xorg.conf
sudo cp /etc/X11/xorg.conf /etc/X11/xorg.backup
Sa ovim driverom za windows mozes pristupiti particiji na Ubuntu:
http://www.fs-driver.org/download.html
Instaliras na windows i mozes iz xorg.backup prekopirati podatke na xorg.conf putem notepad-a ukoliko useres :mrgreen:
Vazno je da dodas pod Section "Device"
BusID "PCI:1:0:0"
Option “NvAGP” "1"
ili ako ne upali
Option “NvAGP” "2"
Ovo da pocistis pokreni Enivy il kako se vec zove i samo kliknes na onu 9xxx driver prije restarta dodas ove dvije opcije na xorg.conf ili prekopiraj komplet
Section "Device"
Identifier "nVidia Corporation NV34 [GeForce FX 5200]"
Driver "nvidia"
BusID "PCI:1:0:0"
Option “AddARGBGLXVisuals” "True"
Option “NvAGP” "1"
i izmjeni onu stavku kod tebe pod Section “Device” sa ovom gore…

E ovako medo vec na startu neki error.Instalirala sam glx driver kako si i rekao upreko konzole dakle po onom prvom kodu(sudo apt-get install nvidia-glx)a prije toga sam napravila onaj back up x-configa e sad kad idem na onaj 3 kod(sudo nvidia-xconfig --add-argb-glx-visuals -d 24)napise mi ovo:

Using X configuration file: “/etc/X11/xorg.conf”.

VALIDATION ERROR: Data incomplete in file /etc/X11/xorg.conf.
Device section “Configured Video Device” must have a Driver
line.

Option “AddARGBGLXVisuals” “True” added to Screen “Screen0”.
Backed up file ‘/etc/X11/xorg.conf’ as '/etc/X11/xorg.conf.backup’
New X configuration file written to ‘/etc/X11/xorg.conf’

E sad da li je ovo ok i da nastavim sa onim daljim editovanjem posto vidim da je napisan novi x-conf ili sta?
Ako jeste da li svo to editovanje radim prije restarta jer kad sam sad inst te drivere nije mi restart trazilo nikakav?
Sta dalje?

P.S.MEDDDDOOOO LEGENDO SRECOOOOO!!!
Haj reko da resetujem nakon back-upa i ovoga sto sam do sada uradila i eto iznenadjenja!!!Prije ulaska u ubuntu pojavi se nvidia logo i znala sam da ce raditi!!!Aktiviram efekte i rade ali eto moje pitanje je sta sa temama?
Usla sam ponovo u emerald i oznacila jednu ali ne aktivira se
Koliko mi je samo ljudi komplikovalo a ti eto za cas rijesi.
OJJJJ HVALA TI HVALA UZASNO TI HVALA!!!
Nada se da nece biti belaja hehee

P.S.2. Evo malo se igrala i kad odem u hardware drivers pise da driver not in use niti je enabled???Kako sad to?
I kad recimo,efekte aktiviram i odem u advanced desk effect settings ukljucim neke koje zelim ali onda kad se recimo logujem out i udjem neki od efekata nisu aktivni?Kako da to sad sredim?Bas sam dosadna:)

Paaaaaa ne znam, mislim da znam,
Emerald i Compiz: procitaj moj prvi post na ovu temu, ono fusion-icon bla bla, nakon svakog restarta, logout kliknes na fusion-icon da pokrenes 3D efekte i ili emerald. Najbolje prebacis ga na Panel vidi sliku, postoji mogucnost da fusion-icon pokreces prilikom starta Gnome-a, ali to ti ne zelim reci :wink:
Desktop-effecte konfigurises ako instaliras compizconfig-settings-manager i uz to compiz-fusion-plugins extra.
Na Fusion-icon moras posebno uraditi konfiguraciju Compiza, jer je ne zavisan od onoga sto si prije konfigurirala.
To hardware drive mozes zaboraviti vidis da je 3d u funkciji, ako ne vjerujes iskljuci 3d effecte(copiz) terminal:

Trebala bi dobiti ovako nesto: direct rendering: Yes, sto znaci da je nvidia-driver instaliran.
Ostalo: AWN, Cairo-dock, Kiba-dock, Screenlets mozes koristiti uz Compiz…

Znas sta je medo ewo malo se efektima igram ali me nervira to sto kad resetujem racunar moram svaki put da stavljam tj aktiviram pojedine efekte kao npr desktop cube,animacije itd.Kako da rijesim da sto jednom aktiviram da tako i ostane tj da se to memorise?Da li to mogu da rijesim preko ove fusion icon sto je spominjes?
By the way ne znam kako da rijesim sa emeraldom problem,jer da bi aktivirala temu mora biti aktivan i compiz,a kad aktiviram cim zatvorim emerald nestanu mi one dekoracije na prozorima dakle ne vidim one znakove za minimize(_),close(x) i maximize.
Onda moram resetovati da se to vrati u normalu ali tada gubim temu.
Jos jedna stvar.
Primjetila sam da nakon ulaska tj logovanja u ubuntu vise mi ne radi numericka tastatura???Kako da to sredim jer mi je pravo potrebna???
Hvala

P.S.Mozes li mi staviti direktni link do tog tvog posta u vezi fusion icona ili cega vec sto si rekao.Instalirala sam fusion icon i sad mi je sve ok sto se tice ovih prozor dekoracija jos samo da mi je ove efekte memorisati kako da ostanu kad ih aktiviram za stalno i to bi onda bilo sve

Rekoh fusion-icon za probleme compiza i emeralda :wink:
Za numericka tastatura ne znam sta mislis pod tim: desni dio tastature sa brojevima ili onu na baterije :slight_smile:
Ako mislis na ovaj desni dio tastature samo aktiviras vise brojeva imas ulijevo tipkicu za to (NUM LOCK) nakon svakog logout ili restarta ili paljenja racunara, ako je ova druga, ne znam ako je radila poslije instalacije i nakon zezanja sa xorg.conf ne radi onda precesljaj /etc/X11/ xorg.conf backup-ove pod Section “InputDevice” dali slucajno ne postoje razlike u backupovima, meni se cini normalan Section “InputDevice” kojeg si poslala pod xorg.conf.

Link ne postoji to je iz glave heheheh, konfiguraciju ako si radila preko fusion-icon mislim da ce ostati pokusaj…

Ma ne onaj desni dio normalne tastature!!!Radila je ne znam sta joj je sada??A sto se tice efekata ne ostaju kad resetujem ostaju samo neki ali oni sa recimo desktop cube nema pa sve moram ponovo.Haj vidjecu
Hvala

P.S.Ewo sta mi sada pise pod input u xorg.conf fajlu:

Section “InputDevice”
# generated from default
Identifier "Mouse0"
Driver "mouse"
Option “Protocol” "auto"
Option “Device” "/dev/psaux"
Option “Emulate3Buttons” "no"
Option “ZAxisMapping” "4 5"
EndSection

Section “InputDevice”
# generated from default
Identifier "Keyboard0"
Driver "keyboard"
EndSection

Ima li sta da ne walja?

[quote=mladapartizanka81]Ma ne onaj desni dio normalne tastature!!!Radila je ne znam sta joj je sada??A sto se tice efekata ne ostaju kad resetujem ostaju samo neki ali oni sa recimo desktop cube nema pa sve moram ponovo.Haj vidjecu
Hvala[/quote]
Desni klik na fusion-icon -->> General Options -->>Desktop Size -->> Horizontal virtual size “4” -->>Vertical virtual size “1”

[quote=medo][quote=mladapartizanka81]Ma ne onaj desni dio normalne tastature!!!Radila je ne znam sta joj je sada??A sto se tice efekata ne ostaju kad resetujem ostaju samo neki ali oni sa recimo desktop cube nema pa sve moram ponovo.Haj vidjecu
Hvala[/quote]
Desni klik na fusion-icon -->> General Options -->>Desktop Size -->> Horizontal virtual size “4” -->>Vertical virtual size “1”[/quote]
Napisala sam ti gore za xorg.conf sta mi pise pod input pa vidi da sta ne valja.Pravo me zivcira tastatura!!!A za efekte je swe sad ok podizu se sa startom.Hvala

[quote=mladapartizanka81]Ma ne onaj desni dio normalne tastature!!!Radila je ne znam sta joj je sada??A sto se tice efekata ne ostaju kad resetujem ostaju samo neki ali oni sa recimo desktop cube nema pa sve moram ponovo.Haj vidjecu
Hvala

P.S.Ewo sta mi sada pise pod input u xorg.conf fajlu:

Section “InputDevice”
# generated from default
Identifier "Mouse0"
Driver "mouse"
Option “Protocol” "auto"
Option “Device” "/dev/psaux"
Option “Emulate3Buttons” "no"
Option “ZAxisMapping” "4 5"
EndSection

Section “InputDevice”
# generated from default
Identifier "Keyboard0"
Driver "keyboard"
EndSection

Ima li sta da ne walja?[/quote]
A prije je pisalo:
Section "InputDevice"
Identifier "Generic Keyboard"
Driver "kbd"
Option “XkbRules” "xorg"
Option “XkbLayout” “us”

znaci:

i dodaj ispod Identifier “Keyboard0” slijedece opcije:
Driver "kbd"
Option “XkbRules” "xorg"
Option “XkbLayout” "us"
A opciju Driver “keyboard” izbrisi, nju si zamjenila sa kbd ne znam dali je to isto ili ne pojma nemam :slight_smile:
Evo kako treba da izgleda u xorg.conf:

Section "InputDevice" # generated from default Identifier "Keyboard0" Driver "kbd" Option "XkbRules" "xorg" Option "XkbModel" "pc105" Option "XkbLayout" "us"
A ako desni dio tastature ne radi kao sto rekoh: klikni na tipku NUM LOCK vise brojeva, ovo gore zaboravi.

Ma medo num lock mi je upaljen on radi kad ga pritisnem pali se i gasi lampica ali brojevi ne rade niti ostale tipke kad je num lock ukljucen!!!Nisi me shvatio.U tome je problem!!!Ne radi ni zvjezica,ni kosa linija,ni minus ni plus ni brojevi!!!

Evo cak sam i editovala xorg i stavila to sto si rekao ali nista ista stvar.Ne radi i ne radi jbg!!!