Pozdrav narode,
nakon dosta vremena opet sam našao kamen spoticanja na linuxu pa odlučih da se javim. Nadam se da će se naći neko stručan i voljan da pomogne
Naime, na poslu imam IBM-ov server na koji sam danas instalirao Ubuntu server 8.04. O serveru vam nije potrebno previše detalja, bitno je da on ima 4 mrežne kartice.
Eth0 je ukopčan u DSL modem i konekciju kupi preko pppoe.
Eth3 (tako sam ukopčo al nije ni bitno :P) treba da kompjuterima u LAN-u omogući pristup internetu, što naravno nije slučaj. Instaliro sam DHCP u nadi da će biti dovoljno da adresu eth3 interfejsa stavim kao ruter(gateway) kojeg će dhcp dodjeljivati, međutim u svemu tome nešto fali. A ja ne znam kako da ga natjeram da radi kao gateway. Očito postoji neki jednostavan način da konekcija “proslijedi” u lan, ali ja nisam uspio do sad da skontam kako.
Ranije sam imao debian server koji je radio isti posao. Imao je instaliran squid i HAVP tako da je keširao promet i ponašao se kao antivirus. Ja nemam pojma kako je server bio konfigurisan, bio mi je čista nepoznanica s obzirom da ga nisam ja instalirao. Dali je squid imao ulogu u routiranju nemam pojma, ali znam da je sve radilo fantastično.
Ako neko ima ideju kako da stvar opet riješim da bude funkcionalna na isti način kao prije i da istovremeno bude bezbolno, bio bih zahvalan da podjeli to znanje samnom.
Kad odradim taj dio posla, onda slijedi konfiguracija apachea, ali otome ćemo na nekoj drugoj temi nadam se.
Unaprijed hvala!