Kao prvo pozdrav svim forumašima…u potrazi za nekim početkom u linux vodama, naletio sam i na ovaj forum, i nadam se da ima ljudi sa strpljenjem da pomognu totalnom početniku …Nedavno sam izvadio hard disc iz satelitske, jel planiram uzeti veči, pa sam ga stavio u kompjuter pa rekoh idem na njega stavit linux da malo vidim kako to izgleda, i začudo uspio sam iz prve instalirati ubuntu edgy…e sad sve je ok , što se tiče osnovnih stvari , interneta, multimedije , ali imam problema sa shvačenjem instalacije programa i drivera, kog god pitam, svi mi napišu postupak instalacije…ali ja nažalost neznam ni šta otvoriti a ni di to treba upisati ( neke linije)
…pa ako može neko laičko objašnjenje…ono ko za djecu
…pa kad to svladam idem dalje pa če bit još puno pitanja…
http://ubuntuguide.org/wiki/Ubuntu_Edgy
http://www.debianadmin.com/simple-package-management-with-synaptic-package-manager-in-ubuntu.html
Ako je jos sta potrebno pitaj
Ok, dogurao sam do instalacija sa synapticom i sve radi ok, instalirao sam Ati fglrx drivere također sa synaptica i poslje toga još codece za mjuzu i filmove i što se toga tiče sve ok radi…e sad par pitanja, možda banalnih al šta mogu :mrgreen:
1). prije instalacije sa synapticom pokušao sam drivere instalirat preko terminala, ali nisam uspio, pa sam pokušao beryl instalirati istom metodom (terminal) i također ništa…ustvari skužio sam da ništa ni neznam instalitrati na taj način …doguram uvijek do nečega tipa klik Y/n …ja opalim Y pa enter, on ladno izbaci Abort. i ništa se ne dogodi…
2). imam i problema sa instaliranjem datoteka koje sam prethodno skinuo sa neta ili nekog cd-a, a one su u tar.gz formatu…kopiram ih na desktop i onda šta? kako da pokrenem instalaciju?
3). Pošto sam instalirao fglrx jel ima negdje neki panel s kojim bi dodatno podesio postavke grafičke kartice, jel vidio sam da ima nekih efekata vrtenja desktopa, transparencije i tak to…ili za to moram instalirati Beryl?
To je sve od mene za sad …isprika na vjerovatno glupavim pitanjima i hvala unaprijed na odgovorima.
ok mislio sam da je sve u redu al sam se izgleda prevario…instalirao sam fglrx ali nakon provjere 3d akceleracije izbaci mi ovo …
Xlib: extension "XFree86-DRI" missing on display ":0.0".
direct rendering: No
Sa synaptica sam instalirao
-fglrx control
-xorg - driver - fglrx
-xserver - xorg -video ati
i gdje bi se trebao nalaziti taj ati Control panel nakon instalacije?
za ati grafičku (pošto na ovom novom ubuntu 6.10 composite ekstenzija dolazi po defaultu - mora se disableovati na ati karticama da bi radio 3D)
kad si već snimio xorg-driver-fglrx onda još samo ovo upiši (dodaj na kraj fajla) u xorg.conf fajl, otvori konzolu pa kucaj:
sudo gedit /etc/x11/xorg.conf
Section Extensions
Option "Composite" "Disable"
EndSection
snimi, izađi:
i zadnje što trebaš odraditi u konzoli
sudo aticonfig --initial
sudo aticonfig --overlay-type=Xv
sudo reboot
poslije toga probaj u konzoli
fglrxinfo
glxinfo|grep direct
za ove fajlove sa extenzijom .tar.gz ili .tgz ili tar.bz2, odeš u folder gdje si ih download-ovao, uradiš desni klik -> extract, ili u konzoli:
disclaimer: ovo tar.nešto ti je slično kao fajl.zip ili fajl.rar na windowsu, kompresovani podaci…
tar xzvf imeFajla.tgz
tar xzvf imeFajla.tar.gz
tar xjvf imeFajla.tar.bz2 #ovdje je malo “J” nije “Z” kao gore
sa ovim naredbama oni će ti biti extractovani u tekući direktorij, onda uđeš u njih (u konzoli kucaš “cd imeFajla”, a grafički znaš već kako se ulazi u foldere hehe, tu ćeš uglavnom naći neko uputstvo (README, INSTALL).
PREPORUČUJEM da već skidaš programe koji se nalaze na ubuntu serveru jer 20000+ paketa nije malo, a ako baš nema program kod njih onda skidaj ove tar.gz itd.
za sve ove 3D efekte, probaj ovo
http://wiki.beryl-project.org/wiki/Install_Beryl_on_Ubuntu_Edgy_with_XGL
to je kontrol centar (smiješno al šta ćeš… dobro je da radi 3D)
sličica ispod:
ok hvala puno na opseznim odgovorima, danas idem sa svjezom instalacijom jer sam ovu vec ubio sa silnim instalacijama i reinstalacijama drivera… Ovaj put idem polako step by step,a i sad sam dosta shvatio…naravno na svojim greskama:) Javim se ako zapnem…
što jedan moj jaran reče: “dok nešta ne pokvariš nećeš ni naučit” lol
Slijedi detaljan izvještaj…grafička me ubi u pojam…dakle ovako išao sam na instalaciju fglrx- a preko synaptica i odmah sam instalirao i beryl…sve sam radio po ova dva uputstva
http://lhansen.blogspot.com/2006/10/3d-desktop-beryl-and-xgl-on-ubuntu-edgy.html
http://wiki.beryl-project.org/wiki/Install_Beryl_on_Ubuntu_Edgy_with_XGL
i 0. bodova kad kucam
fglrxinfo izbaci mi
display: :0.0 screen: 0
OpenGL vendor string: Mesa project: www.mesa3d.org
OpenGL renderer string: Mesa GLX Indirect
OpenGL version string: 1.2 (1.5 Mesa 6.5.1)
glxinfo|grep direct
direct rendering: No
OpenGL renderer string: Mesa GLX Indirect
U xorg config fileu mi stoji ovako
Section "Device"
Identifier "ATI Technologies, Inc. ATI Default Card"
Driver "fglrx"
Option "VideoOverlay" "on"
Option "OpenGLOverlay" "off"
BusID "PCI:5:0:0"
EndSection
Beryl je tu ali ne radi naravno … kad ga upalim ekran blinkne i ništa…
na kraj xorga sam dodao
Section "Extensions"
Option "Composite" "Disable"
EndSection
Nemam više ideje… za po*izdit :mrgreen:
Sad sam odustao i od beryla htio bi samo da mi driveri prorade ali nista…pa onda kazu ljudi sta ne predjete na lunux hehe…
Ok ovak…sad sam išao instalirati samo drivere po ovom uputstvu
https://help.ubuntu.com/community/BinaryDriverHowto/ATI
i opet isto, ali još sam otkrio nešto …kad otvorim .deb fileove xorg-driver-fglrx_8.33.6-1_amd64 i xorg-driver-fglrx-dev_8.33.6-1_amd64, u direktoriju gdje sam instalirao drivere sa "GDebi package installerom"
pod status mi piše :
Error: Conflicts with the installed package xorg-driver-fglrx
i isto tako u ovom drugom…
Error: Conflicts with the installed package xorg-driver-fglrx .dev
pa vjerujem da je to razlog…a sad zašto i kako?
I jel ima koga na ovom forumu ili svi samo gledaju…tema pregledana 201 put a nitko ni da bekne :mrgreen:
Zašto ne probaš Mandrivu One koja ima integrisane ATI drajvere i compiz
Sorry guys, samo vraćam za ono od neki dan
slažem se, i nisam se naljutio at all, btw uzeo si mi riječ iz usta, taman da i onaj SamirBL proba… neku drugu distro da vidi fontove…
slušaj, koja ti je karta jel uopšte podržana sa proprietary driverima, džaba ti sto fglrx-a ako je starija karta (mislim da sve < 9500 nisu podržane - koriste “radeon” umjesto ati i fglrx-a), taj “radeon” je opensource 3D driver
btw.
ovo http://forum.linux.org.ba/viewtopic.php?id=3509 uputstvo radi 100% (bar kod mene i još Emx-a), il si ti negdje zezno il karta nije podržana
pps:
koji ti je ba ubuntu jel 386 ili amd64? mislim na instalacijski cd, upiši u konzoli da saznaš
uname -a
karta je ati radeon x1600pro 256 mb. Tak da problem sa starosti nebi smio bit, inace ubuntu koji sam instalirao je za 64 bitne procove, jel imam amd64. Di da nadjem tu mandrivu jel ima za skinit i zaprzit ko ubuntu?
eh za amd 64 ti ne garantujem jer sam i ja probao i nisam se “proveo” - probao sam iz amdovih izbildati modula ali nije išlo - nisam probao preko synaptica… uzmi 386 nema eze i ja imam amd64 ali koristim 386 - podržava više stvari flash java itd…
ps:
možda je kod Emira ta ista karat, onda mora raditi…
pps:
mandriva.com
ili kod vedrana na ETF-u
ok hvala budem pogledao taj ubuntu 386 i mandrivu, al tek poslje prvog jel sam vec pretero sa downloadom za par gb. :), dotad cu jos cackat malo po ovome, mozda nesto rijesim… (isprika sto nema nasih znakova jel ovo pisem s mobitela).
Ja imam X1300XT/X1600 Pro (to je tačno ime grafulje), i fglrx/XGL radi savršeno, ali razlika je što ja koristim 32bitni sistem (ima dosta razloga za tu odluku).
ovo AMD64 se odnosi na ubuntu-amd64 cd, ne na procesor
na edgyu 6.10 u repositorijima su koliko ja znam v8.28, može biti da je to to, btw. meni su radili ovi 8.28 normalno na 386, ali sam otišao na najnovije sa ati.com stranice, malo su bolji, jeste da ima malo više posla dok se iskompajliraju, ovo iz reposa ide u jednoj liniji sudo apt-get install …
ps:
znači skini ubuntu v6.10-i386, (i kod mene je amd64 proc sa 386 ubuntu-om) dodaj repositorije, skini fglrx, pa bi ta karta trebala da radi…
pps:
evo da te malo motivišem hehe…slike ispod
Dobra ti je motivacija … Ok probacu jos tako sa novim ubuntuom 386…ako ne budem uspio idem dalje, na mandrivu pa onda… Valda ima neka distribucija koja ce htjet suradjivati sa mnom :mrgreen: