[RIJEŠENO] UNICODE & browsers (konqueror, opera, firefox)

naime nije me puno “peckalo” sto radim sa “us_US”, ali dodje vrijeme…

/etc/profile.d/lang.sh #export LANG=en_US.UTF-8

vrzmao sam se po google-u da nadjem suport za utf8, to mi je uspjelo pa tako sad mogu praviti foldere i fajlove koji sadrže naša slova, ali ostao mi je problem browsera…

ako je neko riješio neka odgovori…

ova ispod slika (tri browsera) prikazuje situaciju na slackware 10.2 (čudni simboli - osim na operi), na slj. je suse…

ova na suse 10.1 (ovdje je sve ok - na sva tri)

ps:

nije problem sa našim slovima, izgleda da je ćirilica u pitanju, ali eto na operi radi… btw. nemam helvetica font na slacku - find / -iname helvetica, mada na operi u properities --> international fonts pise helvetica (adobe)

kod mene vala uredu i u konqueroru… o_O

evo da bolje pogledas :wink:

http://www.abshost.net/images/ucode.png

koji ti je KDE, jel 3.4.2 ili 3.5.2?, jesi li još šta mijenjao osim fonta i default encoding-a? a da se tiče UTF-a

ma radi i kod mene na operi…

ps:
mojne ba fullscreen photos :-), imaš window undercursor, region…
pps:
šta ti je sa firefox?

kde 3.5.2…

a sad se fakat nesjecam sta sam mjenjo… zadjni put sam instaliro system prije vise od pola godine …

nego nebi rkeo da sam sta mjenjo po sys filovima …

probaj nastimat ovo u konqueroru ko kod mene sto je …

eh…jedino jesil u kernelu stavio default encoding po izboru?..

(iso8859-2) Default NLS Option …ovo stavi na default a utf prikaci isto da ima!..

<> NLS ISO 8859-2 (Latin 2; Slavic/Central European Languages)
<
> NLS UTF8
<*> Codepage 852 (Central/Eastern Europe)

[quote=change]kde 3.5.2…

a sad se fakat nesjecam sta sam mjenjo… zadjni put sam instaliro system prije vise od pola godine …

nego nebi rkeo da sam sta mjenjo po sys filovima …

probaj nastimat ovo u konqueroru ko kod mene sto je …

eh…jedino jesil u kernelu stavio default encoding po izboru?..

(iso8859-2) Default NLS Option …ovo stavi na default a utf prikaci isto da ima!..

<> NLS ISO 8859-2 (Latin 2; Slavic/Central European Languages)
<
> NLS UTF8
<*> Codepage 852 (Central/Eastern Europe)

…[/quote]
može biti da je do kernela, evo sad ću vidjeti ima li (make xconfig)…, mada je ovo bare.i…vjerovatno nema, evo samo da vidim…

hehehe ma znam da ima to nego sam ti htjeo slikom pokazat kako u konqueroru ono nastimat a i usput da vidis da radi sve…

a evo i firefox sljaka fino :wink:

a operu nemam tak da ti nebi znao kazat :slight_smile:

[quote=change]hehehe ma znam da ima to nego sam ti htjeo slikom pokazat kako u konqueroru ono nastimat a i usput da vidis da radi sve…

a evo i firefox sljaka fino :wink:

a operu nemam tak da ti nebi znao kazat :)[/quote]
koji je kernel kod tebe?

2.6.15.6

…al preporucujem ak ces novi stavljat onda odi na kernel.org pa skini najnoviju verziju :wink:

ja sam ljen po prirodi pa mi mrsko stalno update radit :slight_smile:

[quote=change]2.6.15.6

…al preporucujem ak ces novi stavljat onda odi na kernel.org pa skini najnoviju verziju :wink:

ja sam ljen po prirodi pa mi mrsko stalno update radit :)[/quote]
imam ja već 2.6.16.4 source sa kernel.org

ps:
ili na ovom 2.4 nema ovih ISO standarda ili ih ja od žurbe (učestali sa javljanjem ko da smo na chat-u) ne vidim… javim se kasnije sa 2.6 ok…
pps:
ma imao sam snimljen 2.6 ali radim reorganizaciju particija pa je “otišo”…

na slack 2.4.31:
default cp437 - USA

na suse 2.6.16-8-default
default NLS ut8!!!

ostali NLS-ovi su i na slacku i na suse skoro svi bili moduli ili built-in…

haj odoh kompajlirati ovaj “svoj” 2.6.16.4 sa ovakvim postavkama (loadiraću suseov config) pa se javim… može biti da je ovo problem, ali otkud na operi da radi?

ps:
što se tiče character encodinga probavao sam sve i na konquerou i na firefox, nije to… idemo dalje lol

Halo ba ljudi, ne morate kernel zbog encodinga rekompajlirat :slight_smile:

Bitno je da je $LANG en_US.UTF-8, a probleme vjerovatno prave loši fontovi (nemaju ćirilićnih slova?)…

Helvetica je bitmapni font koji nema u imenu fajla “helvetica” a osim toga je često disablovan u konfiguraciji xft. Mislim da bi trebao instalirati DejaVu fontove kao varijantu Bitstream Vera koji sadrže internacionalne znakove (ćirilicu itd.)

Adis je upravu.
Mijenjanje default NLS u kernelu će samo zeznuti stvar sa FAT32 fajl sistemom - lično iskustvo (http://www.linuxquestions.org/questions/showthread.php?t=204685)

[quote=Not now, John!]Adis je upravu.
Mijenjanje default NLS u kernelu će samo zeznuti stvar sa FAT32 fajl sistemom - lično iskustvo (http://www.linuxquestions.org/questions/showthread.php?t=204685)[/quote]
neznam jesil procito moj post gore kad sam reko da stavi (iso8859-2) Default NLS Option …

a UTF-8 samo da “prikaci” kao plus…

i nisam reko da je to potrebno raditi…jer fakat neznam sto mu se javlja ovaj problem…al pitao me sta sam sve mjenjo…

eto tako …

Ma, samo treba podesiti LANG varijablu i instalirati/podesiti fontove.

[quote]Halo ba ljudi, ne morate kernel zbog encodinga rekompajlirat :slight_smile:
Bitno je da je $LANG en_US.UTF-8, a probleme vjerovatno prave loši fontovi (nemaju ćirilićnih slova?)…

Mislim da bi trebao instalirati DejaVu fontove kao varijantu Bitstream Vera koji sadrže internacionalne znakove (ćirilicu itd.)

Ma, samo treba podesiti LANG varijablu i instalirati/podesiti fontove.[/quote]
evo ga radi:
http://www.slibe.com/images/239bb03e-utf8done_png.png

skinuo dejavu-ttf-2.6.tar.gz ~3MB, pa kcontrol, System Admin, Font Installer…
setovao da mi budu default KDE fontovi, default i na Konqueror-u, stavio još i u konzoli-da imam ono veliko “Đ”, i sve ok, Firefox nisam ništa mijenjao - ostavio Serif, serif, sans-serif, monospace… radi sve ok kao što vidite na slikama-valjda aliasi…

ma bilo je i meni začudo da kompajliram kernel radi encodinga…
@change, imaš li ti ovaj DejaVu? - jesi li snimao neke nove fontove osim standardnih slackovih? možda je to ubacilo “podršku”?

kada sam snimio DejaVu familiju, mogao sam i sa Bitstream* fontovima vidjeti sva slova - ćirilica, naša latinica… - valjda aliasi… zato pitam change-a jer kod njega konqueror radi sa bitstream… a evo sad i kod mene može i sa bitstream i sa dejavu - mada je to isti font što se oblika slova tiče…

ali, haj reko da možda ne sanjam, pobrišem DejaVu, logout, probam sa Bitstream (i na Firefox, Konqueror, KDE) da vidim ćirilicu i NEĆE!!!, sve kvadratići, instaliram ponovo DejaVu, logout, probam na DejaVu - može, testiram opet Bitstream i… MOŽE - ne sanjam lol - izgleda da su aliasi u pitanju pa i Bitstream nakon DejaVu instalacije može da otvara unicode…

evo kako bude sa Bitstream bez DejaVu:

hvala svima na javljanju (Vedranu što me napomenuo za DejaVu), nadam se da će ovo još nekome pomoći…

Not Now John, mislim da nije problem staviti utf8 kod kompajliranja kernela… na suse-u je eto utf8… jedino pogledaj /etc/fstab pa vidi jel ti…

/dev/hdaX /mnt/fat vfat user,noauto,iocharset=utf8,codepage=852 0 0 /dev/sdaX /mnt/usb vfat user,noauto,iocharset=utf8,codepage=852 0 0
kada ovako postavim(š) fstab nemam(š) nikakvih problema (neprepoznavanje ili kakvih error-a) sa čitanjem/zapisivanjem fajlova (koji sadrže naša slova) na FAT particije… probaj pa javi… btw. radi se o XP Windowsima…ne garantujem za 98,me itd…
problem je npr kada uradim(š):
mount /dev/h(s)daX /mnt/disk, pa nešto napišem(š) onda, je to zapisivanje po NLS defaultu, i guess… i onda su umjesto slova “hijeroglifi”…

Fazon je sljedeći: Bitstream (firma) je objavio Vera fontove kao open-source, ali fontovi nisu sadržavali ništa osim engleskog alfabeta i par najosnovnijih simbola. Onda se okupila jedna grupica ljudi koji su počeli dodavati znakove za razna pisma, ali zbog licence nisu smjeli koristiti ime Bitstream Vera pa su dali ime fontovima DejaVu (već viđeno).

ja nisam nista “extra” instaliro … jedino jesam na slackware current radio prije jedno mjesec …

ps
mozda nemas x11-fonts-cyrillic paket?

[quote=change]ja nisam nista “extra” instaliro … jedino jesam na slackware current radio prije jedno mjesec …

ps
mozda nemas x11-fonts-cyrillic paket?[/quote]
ako ne dolazi na ona 2+2 cd-a onda ga nemam… jer nisam na current… samo sta sam upgradeovao je kde, na 3.5.2…