[quote]Halo ba ljudi, ne morate kernel zbog encodinga rekompajlirat
Bitno je da je $LANG en_US.UTF-8, a probleme vjerovatno prave loši fontovi (nemaju ćirilićnih slova?)…
Mislim da bi trebao instalirati DejaVu fontove kao varijantu Bitstream Vera koji sadrže internacionalne znakove (ćirilicu itd.)
Ma, samo treba podesiti LANG varijablu i instalirati/podesiti fontove.[/quote]
evo ga radi:
http://www.slibe.com/images/239bb03e-utf8done_png.png
skinuo dejavu-ttf-2.6.tar.gz ~3MB, pa kcontrol, System Admin, Font Installer…
setovao da mi budu default KDE fontovi, default i na Konqueror-u, stavio još i u konzoli-da imam ono veliko “Đ”, i sve ok, Firefox nisam ništa mijenjao - ostavio Serif, serif, sans-serif, monospace… radi sve ok kao što vidite na slikama-valjda aliasi…
ma bilo je i meni začudo da kompajliram kernel radi encodinga…
@change, imaš li ti ovaj DejaVu? - jesi li snimao neke nove fontove osim standardnih slackovih? možda je to ubacilo “podršku”?
kada sam snimio DejaVu familiju, mogao sam i sa Bitstream* fontovima vidjeti sva slova - ćirilica, naša latinica… - valjda aliasi… zato pitam change-a jer kod njega konqueror radi sa bitstream… a evo sad i kod mene može i sa bitstream i sa dejavu - mada je to isti font što se oblika slova tiče…
ali, haj reko da možda ne sanjam, pobrišem DejaVu, logout, probam sa Bitstream (i na Firefox, Konqueror, KDE) da vidim ćirilicu i NEĆE!!!, sve kvadratići, instaliram ponovo DejaVu, logout, probam na DejaVu - može, testiram opet Bitstream i… MOŽE - ne sanjam lol - izgleda da su aliasi u pitanju pa i Bitstream nakon DejaVu instalacije može da otvara unicode…
evo kako bude sa Bitstream bez DejaVu:
hvala svima na javljanju (Vedranu što me napomenuo za DejaVu), nadam se da će ovo još nekome pomoći…
Not Now John, mislim da nije problem staviti utf8 kod kompajliranja kernela… na suse-u je eto utf8… jedino pogledaj /etc/fstab pa vidi jel ti…
/dev/hdaX /mnt/fat vfat user,noauto,iocharset=utf8,codepage=852 0 0
/dev/sdaX /mnt/usb vfat user,noauto,iocharset=utf8,codepage=852 0 0
kada ovako postavim(š) fstab nemam(š) nikakvih problema (neprepoznavanje ili kakvih error-a) sa čitanjem/zapisivanjem fajlova (koji sadrže naša slova) na FAT particije… probaj pa javi… btw. radi se o XP Windowsima…ne garantujem za 98,me itd…
problem je npr kada uradim(š):
mount /dev/h(s)daX /mnt/disk, pa nešto napišem(š) onda, je to zapisivanje po NLS defaultu, i guess… i onda su umjesto slova “hijeroglifi”…