[RIJEŠENO] vezano za sambu

evo jedan član me zamolio da ovo prebacim na novu temu… pa evo ako je tako lakše :slight_smile:

[quote=Dadonja]evo radi perfektno pokušavam sada da podesim domain controller… u par navrata xp mi traži da ukucam user name i password, međutim ispada na kraju da se ne podudara sa linuxovim (!?). Evo kako izgleda sambin konfiguracijski file:

[quote][global]
netbios name = damir
server string = UWCIM
workgroup = dadonja
hosts allow = 127. 192.168.0.
printcap name = /etc/printcap
load printers = yes
printing = cups
cups options = raw
guest account = guest
log file = /var/log/samba/samba.log
max log size = 1000
security = domain //kada stavim security DOMAIN onda me xp pita za username i pass inače NE
username level = 8
password level = 3
username map = /etc/samba/smbusers
add user script = /usr/sbin/useradd -d /dev/null -g sambamachines -c ‘Samba Machine Account’ -s /dev/null -M %u
smb passwd file = /etc/samba/smbpasswd
encrypt passwords = yes
unix password sync = yes
passwd program = /usr/bin/passwd '%u’
passwd chat = NewUNIXpassword %n\n ReTypenewUNIXpassword* %n\n passwd:allauthenticationtokensupdatedsuccessfully*\n
null passwords = no
socket options = TCP_NODELAY SO_RCVBUF=8192 SO_SNDBUF=8192
interfaces = 127.0.0.1/8 192.168.0.0/24
remote browse sync = 192.168.0.255
remote announce = 192.168.0.255
local master = yes
os level = 80
domain master = yes
preferred master = yes
time server = yes
domain logons = yes
logon drive = m:
logon home = \%L\homes%u
logon path = \%L\profiles%u
logon script = %G.bat
name resolve order = wins lmhosts bcast
wins support = yes

wins proxy = yes
dns proxy = no
preserve case = no
winbind use default domain = yes
idmap uid = 16777216-33554431
idmap gid = 16777216-33554431
template shell = /dev/null

[homes]
comment = Home Directories
path = /home
read only = no
available = yes
browseable = yes
writable = yes
guest ok = no
public = no
printable = no
share modes = no
locking = no

[netlogon]
comment = Network Logon Service
path = /home/netlogon
read only = no
available = yes

writable = no
guest ok = no
public = no
printable = no
share modes = no
locking = no

browsable = yes
[profiles]
comment = User Profiles
path = /home/profiles
read only = no
available = yes

writable = yes
guest ok = no
public = no
printable = no
locking = no
create mode = 0600
directory mask = 0700

browsable = no
[printers]
comment = All Printers
path = /var/spool/samba
browseable = yes
writable = no
guest ok = no
public = no
printable = yes
share modes = no
locking = no

[pdf-documents]
path = /home/pdf-documents
comment = Converted PDF Documents
available = yes

guest ok = yes

browsable = yes
public = no
writable = yes
[pdf-printer]
path = /tmp
comment = PDF Printer Service
printable = yes
guest ok = yes
use client driver = yes
printing = bsd
print command = /usr/bin/gsambadpdf %s %u
lpq command =
lprm command =[/quote]
još uvjek sam svjež (i još dugo ću biti!) sa linuxom, pa mi ide dosta sporo da ukapiram fazone sa tim logiranjem. Dali domain controller traži neke interne user-e za sambu ili koristi linuxove (sa linuxovim passwordima). Ideja je bila da na radnom mjestu napravim korisničke grupe po kojima ću nekima omogućiti više slobode, nekima manje (najviše u vidu pristupa određenim share-ovima… mislio sam da sam na dobrom putu ali očito nisam :([/quote]

[quote]username map = /etc/samba/smbusers
smb passwd file = /etc/samba/smbpasswd[/quote]
U ova dva fajla su definisani useri. Ako hoćeš da se koriste sistemski useri (oni koji su definisani u /etc/passwd) onda… zaboravio sam kako ide ta opcija :slight_smile: Pročitaj man stranicu man smb.conf - http://us1.samba.org/samba/docs/man/manpages-3/smb.conf.5.html

Aha tek sad skontah ovo:

moraš staviti security = user jer security = domain prosljeđuje autentikaciju pravom dc-u. Ako ti security=user ne radi, pogledaj u logovima šta se dešava jer to nije u redu.

ja preko root-a ulazim u GUI konfigurator GSAMBAD i u njemu sve podešavam… samo ne znam gdje da pogledam te logove… non stop mi javlja da xp ne može kontaktirati domenu, da je ime domene ukucano pogrešno… kad stavim security domain onda mi se pojavi prozor za autentikaciju USER NAME i PASSWORD, međutim bilo koji sistemski user i pass da ukucam (linuxov) neće da ga prihvati. Probao sam sa root, sa običnim administracijskim accountom koji ubuntu kreira tokom instalacije, ali ne ide… pokušao sam kroz tab u GUI-u dodati usere (smbguest, administratini i root, ali nije pomoglo… javlja istu grešku… kao da ne vidi domenu…).

mini UPDATE:

evo sad se logiram regularno na windows kad mi xp javi system error da username i password već postoje na mreži :S u p raksi oni nebi smjeli da se vide(!?) naročito ako se logujem lokalno a ne na domenu.

Kod mene su u /var/log/samba/ a ako nema tamo onda možeš pogledati i /var/log/messages koji je nekako univerzalan.

Ne bi loše bilo da pošalješ zadnjih par redova iz loga kod te greške.

evo iz logova najčešća greška a mislim da je tu i glavni problem pošto ima logike… izgubio sam difoltnu konfiguraciju smb.conf-a tako da ću se sad o jadu zabavit :frowning:

can’t open username map /etc/samba/smbusers. Error no such file or directory

Eto ga :smiley: znači trebaš napraviti taj fajl
http://us1.samba.org/samba/docs/man/manpages-3/smb.conf.5.html
potraži u fajlu tekst “username map (G)”

Inače ljudi se kunu u neke od tih alata za administraciju Sambe ali meni je ipak najbolji dobri stari vi pardon nano :slight_smile:

ma gledaj stvar je u tome da ja još nemam 10 sati znojenja na linuxu. kad sam prvi put upalio VI editor to je bilo nešto sasvim drugačije od wordperfecta koji je nekada postojao pod dosom :), čak nisam znao ni izaći iz njega :slight_smile: uglavnom pogledat ću link pa ako zapne javim se. HVALA PUNO! :slight_smile: