firma u kojoj radim je zakupila dedicated server (SLES 10) i ja treba da se borim sa njim. mi imamo 4 svoje domene i plan je da ih drzimo sve na tom serveru.
ja sam kont’o da ja treba da za svaku domenu kreiam novog user-a (domena1, domena2,…) i onda u yast-u, odnosno apache config file-u oznacim njihove public_html direktorije kao mjesta gdje su file-ovi web stranice. i dok ih testiram (prije nego sto promjenim DNS) testiram ih na localhost/~domena1, localhost/~domena2 itd. Ili, preko serverove IP adrese 123.123.123.123/~domena1, 123.123.123.123/~domena2, itd.
medjutim, kda sam pricao sa tech support momkom iz Novell-a on je predlozio (vljda zna sta radi?!!?) da ih stavim u /srv/www/, tj.
/srv/www/domena1, /srv/www/domena2, itd.
ok, stavio, napravio vhost config file pomocu Yast-a. imamo jednu staru domenu koja je bila parkirana i njoj promjenili DNS i sve radi kako treba. Medjutim, treba da provjerim stranice (online prodavnice i jos hrpa nekih database vodjenih aplikacija) PRIJE nego sto promjenim DNS - ali nemam pojma kako!??! gdje sad da trazim u browser-u?
Ako ti je windows na desktopu pronadji ekvivalnet ovog fajla, cini mi se negdje u system32/drivers/hosts i dodaj isti zapis. Restartaj browser i domena www.novadomena.com ce se otvarati na novom serveru. Naravno IP adresa 195.xx.xx.xx je ip adresa tvog novog suse dedicated servera.
[quote=afan]medjutim, kda sam pricao sa tech support momkom iz Novell-a on je predlozio (vljda zna sta radi?!!?) da ih stavim u /srv/www/, tj.
/srv/www/domena1, /srv/www/domena2, itd.[/quote]
da, to je dobar savjet kad je suse u pitanju.
Ako ti je windows na desktopu pronadji ekvivalnet ovog fajla, cini mi se negdje u system32/drivers/hosts i dodaj isti zapis. Restartaj browser i domena www.novadomena.com ce se otvarati na novom serveru. Naravno IP adresa 195.xx.xx.xx je ip adresa tvog novog suse dedicated servera.[/quote]
win XP je na desktopu i upravo sam to i uradio:
c:\WINDOWS\sys32\drives\etc\hosts