ej ljudi ja fakat ne kuzim ovaj kdevelop na KDE, pokusam kompajlirati obicni program u c++
koji mi ispisuje “test” u konzoli mi kada ukucam gcc lista.cpp ,izbacuje:
/tmp/ccjjpiP6.o: In function main': lista.cpp:(.text+0x25): undefined reference tostd::cout’
lista.cpp:(.text+0x2a): undefined reference to std::basic_ostream<char, std::char_traits<char> >& std::operator<< <std::char_traits<char> >(std::basic_ostream<char, std::char_traits<char> >&, char const*)' /tmp/ccjjpiP6.o: In function__tcf_0’:
lista.cpp:(.text+0x47): undefined reference to std::ios_base::Init::~Init()' /tmp/ccjjpiP6.o: In function__static_initialization_and_destruction_0(int, int)’:
lista.cpp:(.text+0x74): undefined reference to std::ios_base::Init::Init()' /tmp/ccjjpiP6.o:(.eh_frame+0x11): undefined reference to__gxx_personality_v0’
collect2: ld returned 1 exit status
nemam pojma sta mu to znaci…
radio sam na Gnomu ranije u anjuti sve je bilo ok…
KDevelop bi trebalo da ti napravi kompletan “projekat” odnosno skripte za kompajliranje i instaliraje programa po standardnom principu ./configure; make; make install. Čak ti napravi i README i slično
Samo napred! Usput ti svi savjetujemo da se ubrzo otkačiš od KDevelopa i pređeš na ručno pravljenje Makefile skripte.
Recimo da želiš kompajlirati C++ program i ne želiš svaki put pisati komandu u konzoli. Napraviš make file koji ovako izgleda:
all:
g++ source.cpp -o source
Tu pored opcije -o možeš da staviš i -O2 za optimizaciju koda te -g za debug, zatim -Wall i -pedantic ako želiš da te kompajler upozori ako koristiš nesigurne ili stare tehnike itd. Kad napišeš tu skriptu, da bi je izvršio dovoljno je da u konzoli (iz istog foldera u kom se nalazi makefile) otkucaš make i nastaće ti fajl source kojeg pokrećeš sa ./source
Zašto ne KDevelop? Zato jer kompajliranje programa traje dugo a i najmanji projekt (HelloWorld) zauzme 2 MB.
Alternativa (izvini ne znam na kom si nivou, možda ti sve ovo ispadne dječija posla) KDevelopu je da instaliraš codeblocks program koji liči na DevC++ sa windowsa. Njega možeš naći na codeblocks.org
Inače za codeblocks program, zahvaljujem se DJThoru što me informisao da on radi i pod GNU/Lindžom.
Ako čovjeku radi KDevelop, zašto ga ne bi koristio. Nema razloga zašto bi bilo koje Linux IDE okruženje tako loše Makefile datoteke da obični “hello world” pretvori u program od 2MB, ako je tako, onda je ili neispravno korištenje ili bug
Hajd da budem konstruktivan, evo brzog pregleda alata za razvoj softvera. Izostavljeni su dinamički jezici (Perl, Python); sami tražite linkove:
Kompajler: GCC (GNU Compiler Collection)
Trenutni (zlatni) standard za Makefile datoteke je GNU Make.
Konfiguracija softvera i/ili priprema makefile datoteka (tzv. build sistem)
GNU Autotools (Autoconf + Automake)
CMake (KDE projekt je nedavno prešao komplet na cmake)
jam/jam2/ant … (Apache, Boost i sl. projekti)
IDE + GUI builder
Eclipse
KDevelop + QtDesigner (Qt/KDE)
Anjuta + Glade (Gtk+/GNOME)
Revision control (SCM):
cvs, svn (klasični, centralizirani sistemi)
bazaar, git, mercurial (distribuirani)
Naravno, tu su uvijek vi i emacs kao ultimativna IDE okruženja. (možda se neki neće složiti)