[RIJEŠENO] wifi - asus wl-138G

evo do nedavno sam kupio novu wifi karticu. prije sam imao neku edimaxovu i sve mi je normalno radilo… a sada kada sam ubacio ovu karticu onda sam isao configure network i podesio ovu karticu preko bcm43xx-fwcuttera… i linuxi mi ljepo prepoznaju karticu. Sada idem restartat linuxe i desi se ovo: kada se logiram pise da sam konektiran i da je signal 100% jak, i odem u ff i normalno surfam… no0 nakon par sekundi padne konekcija i vise ne vidim ap… e sada fora je u tom sta kod brata ta ista kartica normalno radi na istoj distribuciji liuxa a i jednako smo udaljeni od ap-a… imam mandrivu 2007 spring

bio bi jako zahvalan da mi neko ponmogne ovdje…

Prva verzija te kartice uopšte neradi pod linux, druga sa Broadcom čipom radi ali kao što si i sam potvrdio postoje neki problemi.

Da li si imao problema sa tom karticom na windows ili nekom drugom osu( znači ista udaljenost ista mašina kablovi), govorim možda nije problme do kartice već do mreže na koju se spajaš, mada nemoj ništa dobro očekivati od najjeftinije kartice na tržištu :slight_smile:

Kažeš da imaš 100% signal jel to sa externom antenom ili?

[quote=Almir]Prva verzija te kartice uopšte neradi pod linux, druga sa Broadcom čipom radi ali kao što si i sam potvrdio postoje neki problemi.

Da li si imao problema sa tom karticom na windows ili nekom drugom osu( znači ista udaljenost ista mašina kablovi), govorim možda nije problme do kartice već do mreže na koju se spajaš, mada nemoj ništa dobro očekivati od najjeftinije kartice na tržištu :slight_smile:

Kažeš da imaš 100% signal jel to sa externom antenom ili?[/quote]
ovako, na windowsu mi radi ta kartica… imam onu antenicuu od msi-a, nju sam dobio sa edimaxovom karticom… nije ona koja je direktno spojena na karticu nego ono sa žicom…

taj broadcom driver još nije sazrio kako treba (IMHO), nekad se bolje ponaša ndiswrapper a nekad bcm43xx modul, probaj i ndiswrapper-a

pogledaj ima li “te”

http://ndiswrapper.sourceforge.net/joomla/index.php?/component/option,com_openwiki/Itemid,33/id,list/

sudo lspci -v <- da vidiš koja ti je kartica

yep tu sam…

Card: Asus WL-138G V2, 54mbps

*
  Chipset: BCM4318 PCI
*
  PCI ID: 14e4:4318
*
  Driver: CDRom, WinXP driver. (bcmwl5, ASUS, 02/11/2005, 3.100.64.0)
*
  Linux: 2.6.21-rc5
*
  Ndiswrapper: 1.39 (smp=no)
*
  Other: Only ndiswrapper is working. Both 2.6.21-rc5 bcm43xx driver and wireless-git bcm43xx driver are not working with 802.11b card on the other end.

idem probat sa ndisom

kada sam isao instalirat ndiswrapper onda mi je bacalo error… pa sam pokusao iz sourca instalirat 1.47 i opet mi bacalo eror, kasnije sam isto pokusao instalat iz sourca stariju verziju ali sam dobivao isti eror… ovo je eror

[mate@localhost ndiswrapper-1.40]$ make
make -C driver
make[1]: Entering directory /home/mate/Desktop/ndiswrapper-1.40/driver' Can't find kernel build files in /lib/modules/2.6.17-15mdv/build; give the path to kernel build directory with KBUILD=<path> argument to make make[1]: *** [prereq_check] Error 1 make[1]: Leaving directory/home/mate/Desktop/ndiswrapper-1.40/driver’
make: *** [all] Error 2

[root@localhost ndiswrapper-1.40]# make install
make -C driver install
make[1]: Entering directory /home/mate/Desktop/ndiswrapper-1.40/driver' Can't find kernel build files in /lib/modules/2.6.17-15mdv/build; give the path to kernel build directory with KBUILD=<path> argument to make make[1]: *** [prereq_check] Error 1 make[1]: Leaving directory/home/mate/Desktop/ndiswrapper-1.40/driver’
make: *** [install] Error 2

haj dok ti traje ta konekcija, začas uradi

urpmi ndiswrapper

rmmod bcm43xx
lsmod | grep bcm43xx (#ne bi trebalo da ti izlista ništa)
ndiswrapper -i imedrivera.inf
modprobe ndiswrapper
iwconfig

rijesio sam problem sa drugom wifi kariciom, koju sam nasao u radioni… ona je jos bolja od ove… pa je ok… al ajd da vidimo nes… ja sam sada instalirao ndis iz mcc-a… i onda sam isao u shell i napisao ndiswrapper i nije mi ga dizalo… onda sam ishao kao root i dize ga… kako da namjestim da moze svaki korisnik to koristit… thx

ne znam tačno gdje je kod mandrive boot.loca skripta (trebao bi se neko javiti - ili zagooglaj) uglavnom taj ndiswrapper modul staviš u tu skriptu koja se pokreće prilikom paljenja kompjutera i ndiswrapper će biti “ready” za sve korisnike, ali pazi, prvo blacklistuj bcm43xx modul - jer ne mogu raditi istovremeno

to možeš uraditi ovako:
su-
echo “blacklist bcm43xx” >> /etc/modprobe.d/blacklist

Jel “boot.local” skripta koja se starta svaki put pri paljenju računara? Ako jeste, zove se /etc/rc.local (kao i na Red Hat i Suse i ostalim distribucijama koje koriste standardni SySVinit).

ma ja, ako je ta onda samo u nju upisati modprobe ndiswrapper, na ubuntu je to u /etc/rc.local, s tim da na kraju ima “exit 0”

@n0p
pa provjeri kako je na mandrivi, pa se npr modprobe stavi ispred tog exit 0 (inače rado bi ovu liniju “echo-vao” ali mi smeta ovaj exit hehe)

Recimo na slackware je smješteno u /etc/rc.d/rc.local , mada ja nisam probao ali može napraviti neki fajal u njega smjestiti modprobe ndiswrapper i onda samo chmod +x i to bi trebalo da radi.

nebi trebalo radit, osim ako ga ne pozoves iz rc.local ili neke druge skripte koja se pokrece pri dizanju sistem-a

radi mi sada… thxxx ljudi