[RIJEŠENO] Wireless problem - Lenovo 3000 c100

Pokušavam da natjeram svoju wireless karticu na laptopu da nađe wlan , međutim ne ide mi najbolje… imam i KDE i GNOME pa mi je svejedno koji network manager da koristim… ovaj KDE-ov mi se nekako više svidio mada mi ne učitava niti jednu dostupnu mrežu. Zaista je napast ručno kucati, naročito kada nemam uvjek sve podatke osim passphrase-a, ali i kada imam on jednostavno neće da se zakači na neku od mreža… Provjerio sam dali Feisty ima moj wlan driver… ovo je ono što sam našao…

01:02.0 Network controller: Broadcom Corporation BCM4311 [AirForce 54g] 802.11a/b/g PCI Express Transceiver (rev 02)
Subsystem: Broadcom Corporation Unknown device 044a
Flags: bus master, fast devsel, latency 128, IRQ 23
Memory at c0002000 (32-bit, non-prefetchable) [size=8K]

e sad ja nisam uopšte siguran šta ovo znači… dali je to pravi driver (znam da je na windowsu koristio broadcomove drivere pa mi izgleda da je to to…), međutim piše i ovo SUBSYSTEM: Broadcom Corporation Unknown device :S zbog čega mi se čini da to i nije baš pravi driver… dali da pokušam koristiti windowsov… (čitao sam negdje da je to izvodivo) ili je možda problem negdje drugo?

Dali je uopšte moguće da ovaj network manager skenira mreže kao što je to moglo pod XP-om…

nije moguce ako ti kartica ne radi …
otidji u konzolu (ovo je ubuntu right?) i kucaj slijedece

sudo su -
iwconfig

i ako ti za sve kartice kaze ovo " no wireless extensions. " onda driver ne valja tj. karticu ti sistem nije prepozno/ucito odgovarajuci driver
(sad nisam siguran dali uopste postoji driver za tu karticu , mrsko mi provjeravat )

pogledaj ovdje

http://forum.linux.org.ba/viewtopic.php?id=3839

[quote=maher_]nije moguce ako ti kartica ne radi …
otidji u konzolu (ovo je ubuntu right?) i kucaj slijedece

sudo su -
iwconfig

i ako ti za sve kartice kaze ovo " no wireless extensions. " onda driver ne valja tj. karticu ti sistem nije prepozno/ucito odgovarajuci driver
(sad nisam siguran dali uopste postoji driver za tu karticu , mrsko mi provjeravat )[/quote]
učinjeno eth0 je naravno obični NIC a za eth1 prepoznaje neki broadcom driver kakav se valjda koristi i na win.u

@uwcim1:~$ sudo su -
Password:
root@uwcim1:~# iwconfig
lo no wireless extensions.

eth0 no wireless extensions.

eth1 IEEE 802.11b/g ESSID:"" Nickname:"Broadcom 4318"
Mode:Managed Access Point: Invalid
RTS thr:off Fragment thr:off
Encryption key:off
Link Quality=0/100 Signal level=-256 dBm Noise level=-256 dBm
Rx invalid nwid:0 Rx invalid crypt:0 Rx invalid frag:0
Tx excessive retries:0 Invalid misc:0 Missed beacon:0

eh to je taj driver…
uradi lsmod|grep bcm43xx
a ovo ako hoćeš da vidiš error poruke zbog toga što taj modul nema potreban firmware dmesg|grep -i bcm

da bi radio taj modul treba mu firmware… sudo apt-get install bcm43xx-fwcutter… onda će ovaj paket skinuti automatski driver, izvaditi firmware i ubaciti ga u /lib/firmware… pa bi teoretski taj driver trebao da radi (nekima radi nekima neće - progooglaj)

o bcm43xx modulu: http://bcm43xx.berlios.de/
o bcmfwcutter-u: http://packages.ubuntu.com/feisty/utils/bcm43xx-fwcutter
o ndiswrapper-u: http://packages.ubuntu.com/feisty/misc/ndiswrapper-utils-1.9

ali vjeruj, odavno imam broadcomovu karticu i ndiswrapper je bolji sad za sad (btw odlično radi), uputstvo je na mom prethodnom postu.

kada koristim ndiswrapper:

[code]nidla@kapetano:~$ dmesg|grep ndis
[ 6017.300000] ndiswrapper version 1.38 loaded (preempt=no,smp=yes)
[ 6017.436000] ndiswrapper: driver bcmwl5 (Broadcom,04/21/2005, 3.100.65.1) loaded
[ 6017.448000] ndiswrapper: using IRQ 22
[ 6018.104000] ndiswrapper: changing interface name from ‘wlan0’ to ‘eth1’
[ 6018.164000] usbcore: registered new interface driver ndiswrapper
nidla@kapetano:~$ iwconfig

eth1 IEEE 802.11g ESSID:off/any
Mode:Managed Frequency:2.462 GHz Access Point: Not-Associated
Bit Rate=54 Mb/s Tx-Power:25 dBm
RTS thr=2347 B Fragment thr=2346 B
Power Management:off
Link Quality:0 Signal level:0 Noise level:0

nidla@kapetano:~$[/code]
inače je ova situacija (bez firmware-a)

[code]nidla@kapetano:~$ iwconfig

eth1 IEEE 802.11b/g ESSID:off/any Nickname:"Broadcom 4318"
Mode:Managed Access Point: Invalid
RTS thr:off Fragment thr:off
Link Quality=0/100 Signal level=-256 dBm Noise level=-256 dBm

nidla@kapetano:~$

nidla@kapetano:~$ dmesg|grep -i bcm43xx
[ 5868.304000] bcm43xx driver
[ 5868.424000] bcm43xx: Error: Microcode “bcm43xx_microcode5.fw” not available or load failed.
[ 5868.444000] bcm43xx: Error: Microcode “bcm43xx_microcode5.fw” not available or load failed.
[ 5868.500000] bcm43xx: Error: Microcode “bcm43xx_microcode5.fw” not available or load failed.
[ 5868.512000] bcm43xx: Error: Microcode “bcm43xx_microcode5.fw” not available or load failed.
[ 5872.204000] bcm43xx: Error: Microcode “bcm43xx_microcode5.fw” not available or load failed.
[ 5895.880000] bcm43xx: Error: Microcode “bcm43xx_microcode5.fw” not available or load failed.
[ 5904.140000] bcm43xx: Error: Microcode “bcm43xx_microcode5.fw” not available or load failed.
[ 5919.620000] bcm43xx: Error: Microcode “bcm43xx_microcode5.fw” not available or load failed.
[ 5943.528000] bcm43xx: Error: Microcode “bcm43xx_microcode5.fw” not available or load failed.
nidla@kapetano:~$[/code]

evo sada mi network manager prijavljuje mreže… ne znam kako da ih refresham… iz konzole ne mogu da skeniram jer kaže da device nema tu opciju :S

jedini refresh mreža mogu napraviti na način da resetiram laptop :smiley: što ni u kom slučaju nije prihvatljiva opcija. Pokušao sam da se konektujem na essid “mainoffice” međutim kao i za ostale mreže u zgradi jednostavno se NIŠTA NE DOGODI. On vrti u krug… resolva štali već radi… ali interneta nema :frowning:

na koji način “refreshaš” mreže? sa kojom komandom? i, šta ti tačno kaže?

inače
sudo iwlist eth1 scan je korektno skeniranje (ali ti sa skeniranjem ne pokupiš mrežu moraš je dodijeliti )

sudo iwconfig eth1 essid mojamreža mode managed je kačenje na mrežu

sudo dhclient eth1 pokupiš IP adresu ako je DHCPserver sa druge strane

ps:
kako si instalirao driver jesi li siguran da je sve u redu sa njim?

ja sam ti postavljao ovaj link ne znam da li si primjetio…

pps:
jah probao sam neki dan sudo apt-get install bcm43xx-fwcutter i radio mi je i ndiswrapper i ovaj native bcm43xx modul…

Evo da aktualiziramo problem heheh… Sada koristim LENOVO C200… unutra se nalazi ista mrežna kartica (bar windows koristi iste drivere pa sam po tome zaključio…). Ovo se dogodi kada pokušam nabaciti originalni modul…

root@c200-ubuntu-9:~# apt-get install bcm43xx-fwcutter
Reading package lists… Done
Building dependency tree
Reading state information… Done
bcm43xx-fwcutter is already the newest version.
0 upgraded, 0 newly installed, 0 to remove and 0 not upgraded.
1 not fully installed or removed.
Need to get 0B of archives.
After unpacking 0B of additional disk space will be used.
Setting up bcm43xx-fwcutter (006-1) …
–11:46:23-- http://boredklink.googlepages.com/wl_apsta.o
=> `wl_apsta.o’
Resolving boredklink.googlepages.com… 72.14.203.118
Connecting to boredklink.googlepages.com|72.14.203.118|:80… connected.
HTTP request sent, awaiting response… 404 Not Found
11:46:25 ERROR 404: Not Found.

dpkg: error processing bcm43xx-fwcutter (–configure):
subprocess post-installation script returned error exit status 1
Errors were encountered while processing:
bcm43xx-fwcutter
E: Sub-process /usr/bin/dpkg returned an error code (1)

nije do tebe, to je odnedavno dead link, baš sam i ja probao, to je ustvari paket - skripta koja sama obavi download firmware-a…

ps:
https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/bcm43xx-fwcutter/+bug/127624

[code] * Restricted-manager capture (57.1 KiB, image/jpeg)

When I told “you just have to copy & paste”, I was speaking about the restricted manager. When you use restricted manager to enable your broadcom chipset, the manager asks if you want to download firmware from an URL or from a file.

I proposed another URL but If you upgrade your Gutsy and try it again, you will notice that the URL has changed and is now http://xeve.de/down/wl_apsta.o

and the download works…

…but installation of the firmware doesn’t work. The 404 problem is now resolved but something else happens.[/code]
http://developer.berlios.de/bugs/?func=detailbug&bug_id=11820&group_id=4547

pps:
nije ovo opasan problem, jednostavno samo treba instalirati bcm43xx-fwcutter preko konzole, skinuti win driver, uraditi bcm43xx-fwcutter bcm.sys i dobiješ bunch of .fw fajlova

samo trebaš uzeti “NO”

│ │ │ The bcm43xx driver needs extracted firmware - which cannot be shipped - │ │ to be working. This firmware can be automatically fetched and extracted │ │ as part of installing this package. │ │ │ │ Fetch and extract firmware? │ │ │ │ <Yes> <No>
pa onda wget -c http://xeve.de/down/wl_apsta.o, pa onda:
bcm43xx-fwcutter wl_apsta.o

filename : wl_apsta.o
version : 3.130.20.0
MD5 : e08665c5c5b66beb9c3b2dd54aa80cb3
microcodes : 2 4 5 11
pcms : 4 5

microcode : 2
revision : 0x0127
patchlevel : 0x000e
date : 2005-04-18
time : 02:36:27

microcode : 4

microcode : 5

microcode : 11

extracting bcm43xx_microcode2.fw …
extracting bcm43xx_microcode4.fw …
extracting bcm43xx_microcode5.fw …
extracting bcm43xx_microcode11.fw …
extracting bcm43xx_pcm4.fw …
extracting bcm43xx_pcm5.fw …
extracting bcm43xx_initval01.fw …
extracting bcm43xx_initval02.fw …
extracting bcm43xx_initval03.fw …
extracting bcm43xx_initval04.fw …
extracting bcm43xx_initval05.fw …
extracting bcm43xx_initval06.fw …
extracting bcm43xx_initval07.fw …
extracting bcm43xx_initval08.fw …
extracting bcm43xx_initval09.fw …
extracting bcm43xx_initval10.fw …

pa kopiraš u /lib/firmware/

rmmod; modprobe… nejse, ako si zainteresovan javi se

jah sudo dpkg-reconfigure bcm43xx-fwcutter uzmeš ‘NO’

možda ti trebadne jedan ‘sudo apt-get -f install’

[quote=nidla]nije do tebe, to je odnedavno dead link, baš sam i ja probao, to je ustvari paket - skripta koja sama obavi download firmware-a…

ps:
https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/bcm43xx-fwcutter/+bug/127624

[code] * Restricted-manager capture (57.1 KiB, image/jpeg)

When I told “you just have to copy & paste”, I was speaking about the restricted manager. When you use restricted manager to enable your broadcom chipset, the manager asks if you want to download firmware from an URL or from a file.

I proposed another URL but If you upgrade your Gutsy and try it again, you will notice that the URL has changed and is now http://xeve.de/down/wl_apsta.o

and the download works…

…but installation of the firmware doesn’t work. The 404 problem is now resolved but something else happens.[/code]
http://developer.berlios.de/bugs/?func=detailbug&bug_id=11820&group_id=4547

pps:
nije ovo opasan problem, jednostavno samo treba instalirati bcm43xx-fwcutter preko konzole, skinuti win driver, uraditi bcm43xx-fwcutter bcm.sys i dobiješ bunch of .fw fajlova

samo trebaš uzeti “NO”

│ │ │ The bcm43xx driver needs extracted firmware - which cannot be shipped - │ │ to be working. This firmware can be automatically fetched and extracted │ │ as part of installing this package. │ │ │ │ Fetch and extract firmware? │ │ │ │ <Yes> <No>
pa onda wget -c http://xeve.de/down/wl_apsta.o, pa onda:
bcm43xx-fwcutter wl_apsta.o

filename : wl_apsta.o
version : 3.130.20.0
MD5 : e08665c5c5b66beb9c3b2dd54aa80cb3
microcodes : 2 4 5 11
pcms : 4 5

microcode : 2

microcode : 4

microcode : 5

microcode : 11

extracting bcm43xx_microcode2.fw …
extracting bcm43xx_microcode4.fw …
extracting bcm43xx_microcode5.fw …
extracting bcm43xx_microcode11.fw …
extracting bcm43xx_pcm4.fw …
extracting bcm43xx_pcm5.fw …
extracting bcm43xx_initval01.fw …
extracting bcm43xx_initval02.fw …
extracting bcm43xx_initval03.fw …
extracting bcm43xx_initval04.fw …
extracting bcm43xx_initval05.fw …
extracting bcm43xx_initval06.fw …
extracting bcm43xx_initval07.fw …
extracting bcm43xx_initval08.fw …
extracting bcm43xx_initval09.fw …
extracting bcm43xx_initval10.fw …

pa kopiraš u /lib/firmware/

rmmod; modprobe… nejse, ako si zainteresovan javi se[/quote]
možeš li mi objasniti šta da kopiram u /lib/firmware… ja sam malo invalid :smiley:

inače hvala puno za dosadašnje hitnove ovaj forum mi je puno pomogao!

te fajlove koje dobiješ cuttovanjem firmware-a oni ti budu u diru u kojem ti je firmware, npr ako si u home i pozoveš bcmfwcutter fajl.sy ili ovaj wlapsta.o… pa onda

sudo cp *.fw /lib/firmware/$(uname -r)

sudo rmmod ndiswrapper
sudo rmmod bcm43xx

lsmod|grep ndiswrapper
lsmod|grep bcm43xx

sudo modprobe bcm43xx

dmesg|grep bcm43xx

sudo iwconfig

ps:
ja sam ga uganjao da radi… javi se ako đe zapne

[quote=nidla]sudo rmmod bcm43xx

lsmod|grep ndiswrapper
lsmod|grep bcm43xx

sudo modprobe bcm43xx

dmesg|grep bcm43xx[/quote]
ako može samo kratko objašnjenje ovih komandi… u konzoli mi javjla da nemam module za ndiswrapper ali kartica radi ispravno… nakon kopiranja fw fajlova u /lib/firmware/ ubuntu prepoznaje mreže pa ne znam dali su ovi koraci viška…

hvala još jednom!

u konzoli kucaj:

man modprobe
man rmmod
(izlaziš sa tipkom “Q”)

meni se dešavalo da po defaultu loaduje bcm43xx modul (iako nema firmware), a da ja loadujem i ndiswrapper i ne javi mi nikakvu grešku i kartica ne radi… zato sam pisao da ih obadva ukineš pa da podigneš ovaj bcm43xx (koji je native driver - nije emulacija kao ndiswrapper)

man dmesg

dmesg, to ti je da vidiš zadnje poruke onoga što se dešava na tvom sistemu, a sa ovim ‘grep’ samo se ogradiš od svih poruka osim onih koje tebe interesuju

kad si ubacio taj firmware u /lib/firmware rebootaj mašinu [ili sudo rmmod bcm43xx (sudo rmmod ndiswrapper - za svaki slučaj), pa sudo modprobe bcm43xx]

OK… hvala puno uspio sam na sve laptope instalirati Ubuntu, podesit wireless i sada ću se igrati sa sambom i šerovanjem printera… Samo me zanima jedna sitnica… kako da snimi wireless passphraze tako da me ne pita vazda za šifru od mreže… jeli to ima ikakve veze sa onim keyringom???

znam da imaju oni kwallet i keyring (za čuvanje/kriptovanje sesije/šifre), btw koji program koristiš za konektovanje na taj wireless net?

ps:
imaš opciju u System->Administration->Network da podesiš wireless karticu i da uneseš šifru (koja bi nakon GUI podešavanja trebalo da se snimi u /etc/network/interfaces)

@dadonja: za te stvari molim te otvaraj nove teme… ljudima koji budu imali slične probleme biće se lakše snaći ako je sve razvrstano po temama.