ima li neko iskustva sa ovim wireless providerom, ustvari s njihovom opremom?
Kakva te iskustva zanimaju?
Za opremu je najbolje da sam obezbijedis ono sto mislish da ce biti adekvatno jer cijena njihove opreme moze ici i do 220 KM iako se to sve moze napraviti za daleko manju svotu para. Ako koristish linux onda npr. neka wlan karta sa Atheros chipsetom ili Access Point.
Ako te zanima njihova profi ponuda mislim da daju 10% popusta na cijenu ako se koristi MikroTik OS kao router i AP.
vec sam kupio opremu, njihovu ali od drugih, pa sam je dobio za 100 KM, kartica je airlink wt-2000pci, nashao sam i driver negdje na netu, tarball doduse (nisam bash dobar s kompajliranjem, znam osnove) i sad shta dalje? hoce li to proraditi recimo na suse 10.2?
Pa sto ne probas pa eventualne probleme podjelis s nama da ih pokusamo rijesiti…
Što se tiče usluge dobri su, nema potrebe za profi paket jer i sa ovim home paketom možeš skinuti šta poželiš vjerovantno te to interesuje, ali opet zavisi gdje živiš i koliko ljudi ima na AP na koji ćeš se spajati i kakva je tendencija rasta korisnika na tom AP-u.
Sve karte koje nisu atheros ili prism nerade kako treba na linux a među njima je airilive 2000, znači one rade samo ne kako treba i relativno je velika mogućnost da ćeš imati sutra problema…
Po meni rešenje br1 je ap u clientmodu i onda preko utp se spojiš na mrežnu i nema frke sa drajverima + uštediš na kablu koji je jako skup…ali access point je duplo skuplji od te tvoje karte tako da te isto dođe stim da je ap dosta sretnije rešenje.
Ovdje je navedena da radi pod linuxom http://linux-wless.passys.nl/query_part.php?brandname=Ovislink. Tu mozes skinuti i drajvere. Mislim da ne bi trebala raditi tako loshe jer koristi RALink chipset cija podrska i nije tako losha.
vec sam se spojio preko windowsa i znam da je mreza ok, sve radi kako treba na xpu, sad jedino da probam sa tim driverima za linux da vidim hoce li biti ok…
almire, vjerovatno smo an istom ap-u, zona 4, to je u tvom kraju =)
Ne slažem se, ipw2100 i ipw2200 rade savršeno, kao i ipw3945 (mada su ljudi imali različitih iskustava sa starim vs. novim iwl drajverima). Ralink je radio zadnji put kad sam probao, istina sa ndiswrapperom, a ljudi se s vremena na vrijeme žale na drajvere. S druge strane za atheros ne bih rekao da radi kako treba obzirom da imaš dva drajvera od kojih u jednom nije podržan ad-hoc mode a drugi isto ima nekakvih problema (čini mi se da ne možeš ići u monitor mode ili tako nešto).
Možda ni atheros nije savšen ali definitivno ima manje problema od gore navedenih, najbolje je da instalira drajvere i proba, ja sam ove karte probao na windowsu rade savšeno ali na linuxu i ne baš.
Kod mene recimo savršeno radi sve pa i monitor mod sa atheros čipom,ad-hoc nisam probao.Dok sa ovim ostalim i nema baš neka pozitivna iskustva.
Koristim usluge zone vec nekih cetiri mjeseca. U pocetku je bilo dosta problema, veza je stalno pucala, brzine su bile male itd. Medjutim, sada je vec bolje. Koristim D-link 510 DWL, namucio sam se oko drivera, ali sam ih nasao i sada sve radi na Mandriwi powerpack 2007.1, o ostalim karticama neka kazu drugi. Sto se tice ostatka opreme, ovisi koliko si udaljen od bazne stanice, antena bi trebala biti oko 50 KM, i kabal 3 KM po metru, s tim da sto duzi kabal, vece smetnje. Probaj, pa ako bude problema rijesit cemo ga zajednio:)
Pozdrav prije svega svima.
Evo ovo je moj prvi post kod vas, sto se tice linuxa jos sam u pelenama.
Prije par godina probao sam SuSe, pa prosle godine Ubuntu i evo sad sam u fazi sa Mint-om.
Samo da kazem, koristim zonin intrenet kartica D-Link DWL-G510 i Linux Mint sam pokrenu sa Live CD-a, ostao sam zacucdjen kad sam u cosku kod sata vidio "Zona Connected"
Jos sam samo pokrenuo skriptu pppoeconf i odradi sve po redu znaci u wizard ukucao username i pass i hopa vec sam na internetu.
Ovo je bio razlog da ponovno napravim particiju na disku i da instaliram Mint.
Da ne spominjem da kodeci rade.
Eto toliko imam neka mala iskustva pa do drugog puta pozdrav.
mislim da je “red” da kažem da je ovo riješeno, pošto sam ja započeo temu… Zona je po meni ok, nemam nikakvih problema, a na net idem preko AP-a, skont’o sam da je previše posla oko “tjeranja” kartice da proradi na SuSE a ne prelazi mi se na (k)ubuntu tak da sam kupio AP AirLive WL-5460 i uz pomoć Almira (thanx još jednom) sve namjestio još poodavno, ali sam to zaboravio javiti =)
anyway, hvala svima!